Παρασκευή, Οκτωβρίου 28

Διαδηλωτές φώναζαν «προδότη» τον Κάρολο Παπούλια - Γ. Παπανδρέου: «τα γεγονότα συνιστούν απόπειρα εκτροπής από τους δημοκρατικούς θεσμούς»

Αθήνα Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» σε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του εξέφρασε τη λύπη του για τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη και τόνισε ότι «συνιστούν απόπειρα εκτροπής από τους δημοκρατικούς θεσμούς και προσβάλλουν τα στρατευμένα παιδιά και τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Αποχώρησε από το χώρο της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές κατέλαβαν την παραλιακή λεωφόρο της πόλης, με αποτέλεσμα η παρέλαση να ματαιωθεί. Οι διαδηλωτές επέτρεψαν μόνο σε ορισμένα στρατιωτικά αγήματα να περάσουν πεζή, καθώς και στους Μακεδονομάχους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του κατά την αποχώρηση του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «Σε αυτή την δύσκολη περίοδο πρέπει να βάλουμε όλοι της δυνάμεις μας. Λυπάμαι πάρα πολύ. Όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Να βάλουμε τις δυνάμεις μας. Θεωρώ ότι η τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει θετικά στοιχεία. Μπορούμε να καθαρίσουμε το σπίτι μας και να το παραδώσουμε καθαρό στα παιδιά μας. Λυπάμαι για αυτό... που γίνεται. Διαλέξανε τέτοια μέρα. Ντροπή τους. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Εγώ πολέμησα τον ναζισμό, 15 χρονών ήμουν κάτω και πολεμούσα τους Γερμανούς. Τι μου λένε ότι είμαι προδότης; Απαράδεκτη η συμπεριφορά τους. Πρόκειται για απαράδεκτες μειοψηφίες. Ο κόσμος καταλαβαίνει που πηγαίνουμε. Τα μέτρα όλα αυτά είναι σε βάρος των ασθενέστερων και των αδυνάτων. Τα καταλαβαίνει όλα αυτά ο κόσμος. Μια ημέρα θα ξημερώσει καλύτερη και για αυτό είμαστε εδώ».

Ολοκληρώθηκε η παρέλαση και στην Αθήνα με ένταση αλλά χωρίς επεισόδια. Με μαύρες κορδέλες στα μουσικά τους όργανα παρήλασαν τα μέλη της μπάντας του Δήμου Αθηναίων. Ως αποτέλεσμα, όπως διεμήνυσε και σήμερα ο δήμαρχος, κ. Γιώργος Καμίνης επαναλαμβάνοντας τη χθεσινή του προειδοποίηση, τα μέλη της μπάντας θα περάσουν την Δευτέρα από πειθαρχικό συμβούλιο με την απειλή της απόλυσης. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς η πλατεία Συντάγματος, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη ήταν αποκλεισμένη από δυνάμεις των ΜΑΤ, κάγκελα και αστυνομικές κλούβες. Μπροστά από τους επισήμους μαθητές ορισμένων σχολείων έστριψαν το κεφάλι προς την αντίθετη κατεύθυνση (αριστερά), ενώ οι μαθητές ενός σχολείου, σήκωσαν μαύρα μαντίλια καθώς περνούσαν μπροστά από την εξέδρα όπου παρευρίσκεται η υπουργός Παιδείας, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου. Άλλοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και πετούσαν αυγά και ποτήρια με καφέ. Ταυτόχρονα, περίπου είκοσι άτομα κινήθηκαν πεζή στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης κρατώντας πανό που έγραφε «Όχι μια ζωή».

«Ο ύψιστος συμβολισμός του «Όχι» είναι η θυσία, ατομική και συλλογική, με πόνο, με στόχο το μέλλον της χώρας» δήλωσε η υπουργός Παιδειας κυρία Αννα Διαμαντοπουλου προσερχόμενη στην παρέλαση. «Σήμερα, έχουμε μια ευθύνη όλοι, να σφίξουμε τα δόντια και τις γροθιές, για να ανορθώσουμε τη χώρα και όχι να την γονατίσουμε», τόνισε η κυρια Διαμαντοπουλου. «Θέλω από την ψυχή μου να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι σε συνθήκες κρίσης, συνθήκες δύσκολες - προσωπικές και αντικειμενικές - δίνουν μια μάχη για την εκπαίδευση των παιδιών και τη δημιουργία σωστών πολιτών. Θέλω να τους ευχαριστήσω, το Έθνος τους ευγνωμονεί», κατέληξε.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, διαδηλωτές εμπόδισαν την παρέλαση και προκάλεσαν ένταση και μικροεπεισόδια. Οι επίσημοι αποχώρησαν υπό την προστασία των ειδικών δυνάμεων των ΜΑΤ και η παρέλαση ακυρώθηκε. Οι βουλευτές του Ηρακλείου κκ. Μ. Στρατάκης, Μ. Κεφαλογιάννης και Μ. Σφακιανάκης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα cretalive.gr, έγιναν στόχος έντονων αποδοκιμασιών από τους συγκεντρωμένους πολίτες. Παράλληλα, δική τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργάνωσαν μέλη της «Σπίθας», του κ. Μ. Θεοδωράκη. Από την πλευρά τους οι μαθητές σε παρέλαση στη Νέα Αλικαρνασό, γύρισαν την πλάτη τους στους επισήμους φτάνοντας στην εξέδρα. Μάλιστα, τα τύμπανα σίγησαν επιδεικτικά μόλις έφτασε η παρέλαση στην εξέδρα.

Ακυρώθηκε η παρέλαση λόγω συγκεντρώσεως διαδηλωτών και στη Ρόδο, ενώ δεν έχει ξεκινήσει ακόμη στην Πάτρα γιατί οι διαδηλωτές ζητούν να αποχωρήσει ο υφυπουργός Αμυνας κ. Κώστας Σπηλιόπουλος.

Δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις, που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε. Όμως, όσοι χαίρονται που τραυμάτισαν την εθνική μας γιορτή, να ξέρουν ότι οι ίδιοι πλήγωσαν την εθνική μας υπερηφάνεια, οι ίδιοι αμαύρωσαν την εικόνα όλων των Ελλήνων, οι ίδιοι πρόσβαλαν τη μνήμη των ηρώων μας. Σε μια στιγμή που η χώρα μετράει τις πληγές της και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, δεν θα έπρεπε να μπερδεύουν τα εθνικά μας σύμβολα και την ελληνική ιστορία με μια καταστροφική κυβέρνηση. Είναι ένας ολέθριος τρόπος αντίδρασης σε
μια ολέθρια πολιτική. Μόνον οι εχθροί μας θα μας ήθελαν σήμερα διχασμένους».

Δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη

Την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, ζητάει με ανακοίνωση του ο ΛΑΟΣ, με αφορμή τα σημερινά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη και την ματαίωση της παρέλασης, ενώ επιτίθεται με σφοδρότητα κατά των "γνωστών αριστεριστών" τους οποίους κατηγορεί για προσπάθεια ανατροπής του δημοκρατικού
πολιτικού συστήματος.

"Καλείται η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι στο έθνος. Η διασάλευση του νόμου και της τάξης μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη χειρότερα αποτελέσματα από αυτά τα οποία απεδέχθη η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Προφανώς ο κ. Παπουτσής δεν έχει καμία θέση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την στιγμή που δεν μπόρεσε να προστατεύσει την εύρυθμη διεξαγωγή των παρελάσεων" τονίζει ο ΛΑΟΣ και προσθέτει: "Η λοιδορία προς το πρόσωπο του ΠτΔ από τους γνωστούς αριστεριστές είναι μέρος του σχεδίου της ανατροπής του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος. Ο ΛΑΟΣ θα προστατεύσει με όλες του τις δυνάμεις τη χώρα, από την προσπάθεια κάποιων να τη ρίξουν στο χάος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...