Παρασκευή, Οκτωβρίου 28

Tips για οικονομική οδήγηση

Αβγό μελάτο”. Αυτή ήταν η ατάκα που καθιέρωσαν τα περιοδικά αυτοκινήτου στα ’70s όταν ήθελαν να περιγράψουν τον οικονομικό τρόπο οδήγησης. Τότε υπήρχε η πετρελαϊκή κρίση του ’74 και φάνηκε πως είχε έρθει το τέλος της γρήγορης οδήγησης. Το αβγό μελάτο σήμαινε το προφανές. Πως πρέπει να πατάς το γκάζι τόσο απαλά σαν να φοβάσαι μήπως σπάσει κάτω από το δεξί σου πέλμα. Σήμερα, εν μέσω κρίσης το αβγό δεν είναι καν μελάτο. Είναι ωμό, όπως το ‘βγαλε η μητέρα κότα. Και αυτά είναι τα tips για να βγάλεις... περισσότερα χιλιόμετρα – χωρίς όμως να γίνεις ο μαλάκας της αριστερής λωρίδας.

1. Βλέπε το δρόμο όπως ο Κασπάροφ το σκάκι. Δέκα βήματα πιο πριν. Που σημαίνει δεν κοιτάζεις τον μπροστινό σου αλλά τη γενικότερη ροή της κίνησης και εκμεταλλεύεσαι τα κενά στη ροή της..
2. Σβήνε τη μηχανή στα φανάρια που κρατούν ώρα. Δεν παθαίνει τίποτα. Μόνο θα σε πουν τσιγκούνη μερικοί γαλαζοαίματοι διπλανοί. Sorry…

3. Απέφυγε να πατάς γκάζι και λίγο μετά να φρενάρεις. Σκέτη αυτοκτονία, εκεί καίγεται το περισσότερο καύσιμο. Κράτα όσο γίνεται σταθερό ρυθμό με σταθερές στροφές του κινητήρα.

4. Άλλαζε ταχύτητα μέσα στο φάσμα ροπής του αυτοκινήτου σου. Δεν πειράζει κι αν δεν ξέρεις τι είναι η ροπή, άνοιξε το manual δες που γράφει τη μέγιστη τιμή της και είσαι εκεί. Και λίγο πιο κάτω. Αλλά όχι πιο πάνω

5. Αν σου έχει ανάψει λαμπάκι, βρες μια νταλίκα στο δρόμο σου. Παρ’ τη από πίσω και η Παναγιά μαζί σου. Ο ογκόλιθος θα κόβει τον αέρα και εσύ θα έχεις ελάχιστη αεροδυναμική αντίσταση.
6. Τέλος αν έχεις supercar και έχουν σφίξει τα ζωνάρια δες πόσο μακριά θα πας με ένα γαλόνι βενζίνα δια χειρός Τζέρεμι Κλάρκσον.



pkool.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...