Τετάρτη, Νοεμβρίου 23

Τι έχουν στο μυαλό τους οι έλληνες τραπεζίτες;

Οι νέες ζημίες που θα προκύψουν για τις τράπεζες από την εφαρμογή του PSI+ και τους ελέγχους της BlackRock σε συνδυασμό με την εκροή στις καταθέσεις και τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν ένα νέο τοπίο για τις ελληνικές τράπεζες. Υπό αυτών των συνθηκών οι τραπεζίτες καταστρώνουν σχέδια για να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Σχέδιο τριών σημείων από Ταμβακάκη

Οσον αφορά την Εθνική, ο διευθύνων σύμβουλος, Απόστολος Ταμβακάκης, φαίνεται ότι έχει καταρτίσει ένα σχέδιο τριών σημείων. Αρχικά σχεδιάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αμέσως μόλις ανακοινωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του PSI Plus. Παράλληλα θεωρείται πολύ πιθανή η πώληση ποσοστού 20% της Finansbank, από την οποία η... Εθνική θα αντλήσει πολύτιμα κεφάλαια. Σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες υπάρχει ενδιαφέρον της HSBC για την απόκτηση μετοχικού ποσοστού στην Finansbank Και φυσικά ο κ. Ταμβακάκης επιθυμεί στρατηγική συνεργασία με ξένο όμιλο, κάτι το οποίο εάν συμβεί θα καταστήσει την Εθνική μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Εχει από κοντά τον εμίρη ο Γ. Κωστόπουλος

Ο πρόεδρος του ομίλου της Αlpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος επιθυμεί την ολοκλήρωση της συγχώνευση με τη Eurobank, ώστε να προχωρήσουν τα σχέδια για τη σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση της νέας τράπεζας. Για την επίτευξη της συμφωνίας καταλυτικός είναι ο ρόλος του Κατάρ, το οποίο θα είναι ο μεγαλομέτοχος στο καινούριο σχήμα. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Κωστόπουλος έχει συχνή επικοινωνία με τον Εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, και τον ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις. Τα δημοσιεύματα περί αποχώρησης των Αράβων από το deal, έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στα επιτελεία της Alpha και της Eurobank, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από επίσημα χείλη. Σχετικά με το «κούρεμα» κατά 50% στα ελληνικά ομόλογα, η Αlpha Bank δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς κατέχει τα λιγότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες.

Λάτσης: Ακριβοθώρητος και χωρίς κόμπλεξ

Το όνομα Λάτσης στην Ελλάδα είναι το απόλυτο συνώνυμο του αστείρευτου πλούτου. Ωστόσο ο Σπύρος Λάτσης έχει επιλέξει το χαμηλό προφίλ. Έρχεται, φεύγει από την Αθήνα αθόρυβα, χωρίς να τον δουν, χωρίς να το μάθουν, κάνει τις συναντήσεις του όταν είναι απολύτως αναγκαίο στο μέγαρο της Εκάλης, χωρίς να πάρει μυρωδιά κανείς. Ο ακριβοθώρητος Σπύρος Λάτσης μέχρι τώρα δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο για το deal με τη Εurobank και προτιμά να κρατά «σιγήν ιχθύος» για τεκτόμενα στην τράπεζά του. Ολοι γνωρίζουν πως ο κ. Λάτσης δεν επιθυμούσε να βάλει χρήματα σε μία ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, καθώς γι’ αυτόν η εγχώρια τραπεζική αγορά πλέον δεν έχει ενδιαφέρον. Γι’ αυτό επέλεξε να συμμαχήσει με την Alpha, έστω κι αν στο νέο σχήμα η παρουσία της Eurobank θα είναι περιορισμένη. Εξάλλου όταν ολοκληρωθεί η συγχώνευση, η νέα τράπεζα θα έχει το όνομα Αlpha – Eurobank και στο λογότυπο θα πρωταγωνιστούν τα χρώματα της πρώτης. Τραπεζικοί παράγοντες τονίζουν πως με αυτή του την κίνηση ο κ. Λάτσης απέδειξε πως είναι απαλλαγμένος από τα γνωστά κόμπλεξ που έχουν οι μεγάλοι τραπεζίτες και βασικό του μέλημα είναι οι αποδόσεις των επενδύσεών του.

Σάλλας: Θα παίξει μπάλα;

Ουδείς αμφιβάλλει ότι ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, είναι ένας ικανότατος, τραπεζίτης και δεινός παίκτης. Γι’ αυτό το λόγο κάποιοι θεωρούν πως ο κ. Μιχάλης Σάλλας δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας κάποιον να εξαγοράσει την τράπεζά του. Από την άλλη πλευρά, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, δύσκολα θα εύρισκε ανταπόκριση μια κίνηση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα εξασφάλιζε στην τράπεζα την αναγκαία ρευστότητα. Οπότε η μόνη εναλλακτική είναι να προχωρήσει σε μια στρατηγική κίνηση, να «βγεί στο γήπεδο να παίξει μπάλα». Στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς έχουν σημαντική παρουσία ένας Ρώσος και ένας Τσέχος μεγιστάνας και κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής από τους δύο άντρες. Επίσης έχουν επανέλθει τα σενάρια για συζητήσεις της Πειραιώς με άλλες τράπεζες, προκειμένου να εξεταστούν οι πιθανότητες συνεργασίας.

Γρίφος η στάση του Βγενόπουλου

Γρίφο αποτελεί η στάση που θα κρατήσει ο Ανδρέας Βγενόπουλος, στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο. Πρόσφατα ο Βγενόπουλος παραιτήθηκε από τη Μarfin Popular Bank, στην οποία αυξάνουν την επιρροή τους οι Κύπριοι. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους οι αποχωρήσεις του Ανδρέα Βγενόπουλο από τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου και του Ηρακλή Κουνάδη, από τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου ως Country Manager των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, σηματοδοτούν αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της Marfin Popular, τον έλεγχο της οποίας αναλαμβάνουν οι Κύπριοι. Να σημειωθεί πως τον Ανδρέα Βγενόπουλο αντικατέστησε ο κ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς, ο οποίος μέχρι πρότινος εκτελούσε καθήκοντα μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας. Ο κ. Μυλωνας διατηρεί άριστες σχέσεις με τα ιστορικά και ιδρυτικά στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας, όπως τον κ. Ευαγόλα Λανίτη, γεγονός που ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως από επιχειρηματικούς κύκλους. Μάλιστα το γεγονός ότι οι σχέσεις Λανίτη – Βγενόπουλου έχουν ψυχρανθεί, μετά την άρνηση της Μarfin Popular χρηματοδοτήσει τη μαρίνα Λεμεσού, στην οποία εμπλέκεται η οικογένεια Λανίτη, δημιουργεί δεύτερες σκέψεις για την τοποθέτηση του κ. Μυλωνά. Επίσης τον κ. Κουνάδη διαδέχθηκε ο κ. Παναγιώτης Κουννής, φίλα προσκείμενος κι αυτός στην πλευρά Λανίτη.

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...