ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ που δημιουργήθηκαν στην ελληνική κοινωνία με τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι αναμφίβολα μεγάλες. Συνετέλεσε σε αυτό και η εξόχως αρνητική εικόνα του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος. Οι πολίτες ένιωσαν ανακούφιση από την αλλαγή φρουράς στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και από την απόφαση ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ να συνεργασθούν έστω και για λίγο, έστω και με περιορισμένη ατζέντα, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα... Με την απειλή εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη να διατυπώνεται ολοένα και συχνότερα από επιτελείς της Μέρκελ και του Σαρκοζί, με την έκτη δόση του... δανείου μας να παραμένει ακόμη μπλοκαρισμένη, με το ενδεχόμενο της ανεξέλεγκτης χρεωκοπίας μας ανοικτό και με την ευρωπαϊκή οικονομία σε νευρική κρίση, εξαιτίας των κερδοσκοπικών επιθέσεων σε Ιταλία και Ισπανία, ο σχηματισμός της κυβέρνησης Παπαδήμου λειτούργησε καθησυχαστικά όχι μόνο για τους Ελληνες, αλλά και για την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.
ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ερώτημα τώρα είναι αν οι υψηλές προσδοκίες των πολιτών θα δικαιωθούν ή αν, αντίθετα, το αναγκαστικό αυτό πείραμα κυβερνητικής συνεργασίας των αστικών κομμάτων θα αποτύχει, καταστρέφοντας ουσιαστικά την προοπτική δημιουργίας και άλλων τέτοιων σχημάτων στο μέλλον. Γιατί, βέβαια, ενδεχόμενη αποτυχία της κυβέρνησης του καθηγητή Παπαδήμου θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και υπονομευτικά για τη συνεννόηση και τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για πολλά πολλά χρόνια, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν με τις κυβερνήσεις Ζολώτα και Τζαννετάκη. Αλλωστε, η εγχώρια πολιτική σκηνή κατά κοινή ομολογία δεν διαθέτει ούτε καν στοιχειώδη κουλτούρα συνεννόησης και δεν πρόκειται να την αποκτήσει, αν δεν υπάρξει ένα τουλάχιστον επιτυχημένο παράδειγμα ευρύτερης κυβερνητικής συνεργασίας. Υπό αυτή την έννοια, το πείραμα Παπαδήμου δεν είναι κρίσιμο μόνο για την οικονομική, αλλά και για την πολιτική πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα.
Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, δυστυχώς, δεν ξεκίνησε καλά. Η σύνθεσή της δεν δημιουργεί βάσιμες ελπίδες επιτυχίας. Αντίθετα, προβληματίζει και ανησυχεί τους πολίτες, που είδαν έκπληκτοι τον νέο πρωθυπουργό να ανακυκλώνει στο Υπουργικό του Συμβούλιο τα ίδια πολυχρησιμοποιημένα και εν πολλοίς φθαρμένα κομματικά υλικά. Ούτε ένα νέο πρόσωπο. Ούτε ένας επιτυχημένος τεχνοκράτης. Ούτε μια θετική έκπληξη από την κοινωνία. Και βέβαια πολυπληθής κυβέρνηση 48 υπουργών, όταν στη γειτονική Ιταλία των 60 εκατομμυρίων κατοίκων το νέο σχήμα υπό τον Μάριο Μόντι αριθμεί μόλις 11! Αν, μάλιστα, αναλογιστεί κανείς ότι οι 38 από τους 48 είναι οι μέχρι χθες υπουργοί του Γιώργου Παπανδρέου, του οποίου βασικός οικονομικός σύμβουλος υπήρξε ο νέος πρωθυπουργός, αντιλαμβάνεται ότι οι πιθανότητες σημαντικών πολιτικών ανατροπών και βελτιώσεων μειώνονται απελπιστικά. Συνήθως τα ίδια πρόσωπα, στις ίδιες καρέκλες, παράγουν την ίδια πολιτική...
ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ο καθηγητής Παπαδήμος έχει τώρα μια σημαντική ευκαιρία να μείνει στην ιστορία. Αρκεί να πράξει αυτό που δεν έκανε κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησής του. Να τολμήσει! Να αναλάβει γενναίες και δυναμικές πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας τη μεγάλη δύναμη που του δίνει η νωπή και ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής. Δεν υπάρχει, άλλωστε, προηγούμενο κυβέρνησης με τόσο ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη. Ο νέος πρωθυπουργός πρέπει τώρα να συνεννοηθεί με τις ηγεσίες των κομμάτων τα οποία τον στηρίζουν και να διεκδικήσει από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφενός μεν, τη θεαματική βελτίωση των όρων και των προϋποθέσεων που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή μας σύμβαση, αφετέρου δε, την οικονομική και πολιτική στήριξη ενός φιλόδοξου εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, που θα ανατρέψει τη σημερινή υφεσιακή πορεία της χώρας μας και θα την ξαναβάλει σε τροχιά οικονομικής ανόδου. Αυτό το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης πρέπει άμεσα να εκπονηθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου και να παρουσιασθεί πρώτα στο εσωτερικό της χώρας και αμέσως μετά στην Ευρώπη. Ας τολμήσει ο κύριος καθηγητής! Είναι απολύτως εφικτό. Και πολύ δύσκολα κάποιος θα του πει όχι, εντός και εκτός συνόρων.
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου