Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15

Κηπουρική τον Σεπτέμβριο

Το φθινόπωρο είναι μια καλή εποχή για να ανανεώσετε ή να φτιάξετε τον κήπο σας, είτε έχετε τέτοιο χώρο, είτε γλάστρες στη βεράντα σας. Συμβουλευτείτε το φυτώριο της περιοχή σας και καλή επιτυχία.

Αρχικά, πρέπει να καθαρίσετε. Μαζέψτε ό,τι έχει πέσει στον κήπο σας και ανανεώστε το χώμα, όπου χρειάζεται. Τραβήξτε όλες τις γλάστρες που έχετε στο μπαλκόνι και καθαρίστε ό,τι έχει πέσει πίσω τους, όσο εσείς ήσασταν διακοπές.

Τα φύλλα, τα χώματα, τα ζιζάνια πρέπει να απομακρυνθούν. Κόψτε τα ξερά φύλλα, τα ξεραμένα λουλούδια και κλαδιά. Κλάδεψε τα χαμηλά μήπως και... καταφέρουν να ξαναζωντανέψουν.

Επειδή ο καιρός δεν είναι και τόσο φθινοπωρινός όσο λέει το ημερολόγιο, συνεχίστε το... καλοκαιρινό πότισμα. Λίγο πριν νυχτώσει ή πολύ νωρίς το πρωί. Λοιπόν...

Τι πρέπει να κάνετε είτε έχετε κήπο είτε φυτά στο μπαλκόνι?

Να συνεχίσετε να ποτίζετε, αν συνεχίζεται και η ζέστη.

Αποξηράνετε τα καλοκαιρινά λουλούδια, πριν πιάσουν τα κρύα.

Μαζέψτε συχνά τα φύλλα που πέφτουν, διότι αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για έντομα.

Καθαρίζετε από τα αγριόχορτα.

Μοσχεύματα από θάμνους και δέντρα είναι καιρός να πολλαπλασιαστούν.

Φυτεύουμε ό,τι θέλουμε να βγει την άνοιξη.

Προετοιμάστε τα φυτά εσωτερικού χώρου, τα οποία είχατε βγάλει στο μπαλκόνι σας, στις συνθήκες για την επιστροφή τους. Τσεκάρετε για έντομα ή ασθένειες και πλύνετε καλά τα φύλλα και τα πιατάκια τους πριν τα βάλετε μέσα στο σπίτι.

Ενισχύστε τη λίπανση, χωρίς ποτέ να υπερβάλλετε.

Κουρέψτε το γκαζόν όταν η φθινοπωρινή θερμοκρασία σταθεροποιηθεί και κάντε μια λίπανση προετοιμασία για περισσότερο κρύο.

Κλαδέψτε τις τριανταφυλλιές.

Κλάδεμα θέλουν ακόμα οι ορτανσίες, οι λεβάντες και τα γεράνια.


Τι μπορείτε να φυτέψετε αυτήν την εποχή?

Αγοράστε βολβούς και φυτά που θέλετε να φυτέψετε. Θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να το έχετε κάνει.

Φυτέψτε βολβούς, όπως ζουμπούλια, νάρκισσους, υάκινθους, φρέζες, ανεμώνες ή τουλίπες και θα τους δείτε να ανθίζουν την άνοιξη.

Αν θέλετε λουλούδια εδώ και τώρα, το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για πανσέδες, χρυσάνθεμα και κυκλάμινα. Αγοράστε τα από ένα φυτώριο και μεταφυτέψτε τα στις γλάστρες σας.

Πανσέδες, γαρύφαλλα, σκυλάκια, χρυσάνθεμα ή μαργαρίτες χρειάζονται 20 βαθμούς Κελσίου και ανθοφορούν τον χειμώνα ή την άνοιξη.

Όμορφες είναι και οι πιπερίτσες και τους αρέσει και ο δροσερός καιρός.

Στον λαχανόκηπος σας φυτέψτε ραπανάκια και σπανάκια. Χωρίς να βάλετε λίπασμα ή φυτοφάρμακα θα είναι έτοιμα σε ένα μήνα.

Φυτέψτε λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι. Πιο δύσκολο θα είναι στη βεράντα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Θα είναι έτοιμα μετά τα Χριστούγεννα.

Ο μαϊντανός, το σέλινο και ο άνηθος, θα είναι έτοιμα σε λίγες μόνο μέρες αν ρίξετε μερικούς σπόρους σε μικρά γλαστράκια. Απλά μην τα αφήσετε εκτεθειμένα στην βροχή.

Αν καλλιεργείτε μυρωδικά, όπως βασιλικό ή δυόσμο, μεταφυτέψτε κλωνάρια σε μικρά γλαστράκια και βάλτε τα στο εσωτερικό του σπιτιού σας.
Καλή επιτυχία.

deltiokairou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...