Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15

Κύπρος: Ξεκινούν οι έρευνες για αέριο

Το γεωτρύπανο “Όμηρος”, που θα χρησιμοποιηθεί στις ερευνητικές γεωτρήσεις για αέριο είναι καθ' οδόν προς την Κύπρο. Όπως δήλωσε, επίσημα, ο Κύπριος Πρόεδρος, Δ. Χριστόφιας, οι πρώτες επιχειρήσεις από τη Noble Energy International ξεκινούν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Δ. Χριστόφιας έχει δηλώσει ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε “επαγρύπνηση” για τις τουρκικές απειλές, δεν σκοπεύει, όμως, να μεταβάλλει τα σχέδιά της.

Στροφή στη μέχρι τώρα στάση της για το... ζήτημα κάνουν και οι ΗΠΑ. Ενώ μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ δήλωνε ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές πρέπει να μοιραστούν ισομερώς («equally») ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή πλευρά και την τουρκοκυπριακή, χθες, αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, δήλωσε πως οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και τυχόν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα που θα βρεθούν θα πρέπει να μοιραστούν “αναλογικά” και όχι “ισομερώς” μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Ο Κύπριος Πρόεδρος έχει δηλώσει ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα μπορεί να έχει όφελος από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στο πλαίσιο μιας επανενωμένης Κύπρου, προσθέτοντας, ότι στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, έχει συμφωνηθεί ότι τα θέματα της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της χώρας είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης η οποία θα παρέχει οικονομική αρωγή μέσω του προϋπολογισμού στις δύο ομόσπονδες μονάδες.

Μήνυμα τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε χθές η Κύπρος λέγοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου για την Ενέργεια, στη διαπραγματευτική διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόσω η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά της, παρεμβάλλοντας εμπόδια στην Κύπρο σχετικά με ενεργειακά θέματα.

Κρίσιμη σύσκεψη στην Αγκυρα

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Άγκυρα, για τις έρευνες φυσικού αερίου στην περιοχή. Στη σύσκεψη αυτή, θα εκπροσωπηθούν και οι τουρκοκύπριοι, με τον ειδικό σύμβουλο του Ντερβίς 'Ερογλου, Κουντρέτ Οζερσάι και τον λεγόμενο υφυπουργό προεδρίας. Σημειώνεται, ότι ο κυπριακός τύπος, κάνει λόγο για εμπόδια που σχεδιάζει να παρεμβάλει η Τουρκία στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία θα ληφθούν από κοινού με τους Τουρκοκυπρίους.

www.24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...