Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21

Το πρώτο αυτοκίνητο χωρίς οδηγό!

Μπορεί να μιλήσει να δει και να οδηγήσει χωρίς πια να χρειάζεται κάποιον να το χειρίζεται και να το ελέγχει!

Ο λόγος για τα πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στους δρόμους του Βερολίνου. Αυτό βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Διαθέτει έναν εξελιγμένο συνδυασμό συσκευών όπως: ένα ακριβές δορυφορικό σύστημα πλοήγησης στον κορμό, μια κάμερα στο μπροστινό μέρος και σαρωτές λέιζερ στην... οροφή του οχήματος και στους προφυλακτήρες.

Ακόμη, μπορεί να αναγνωρίσει τα άλλα αυτοκίνητα στο δρόμο, τους πεζούς, τα κτίρια και τα δέντρα σε απόσταση έως 70 μέτρων γύρω του, αλλά και το πράσινο ή κόκκινο φανάρι.

Σχεδιασμένο από τους επιστήμονες του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου του Βερολίνου, στο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης AutoNOMOs Labs, με επικεφαλής τον Ραούλ Ρόχας, το αυτοκίνητο του μέλλοντος διένυσε συνολικά 80 χλμ. στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά από ειδική άδεια που εξασφάλισε από τις αρχές της πόλης.

Για λόγους ασφαλείας, σε αυτή την πρώτη δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες δρόμου, οι αρχές απαίτησαν ένας άνθρωπος να βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, έστω κι αν στην ουσία δεν άγγιξε τίποτε.

Το καινοτομικό αυτοκίνητο, που χρηματοδοτείται από το γερμανικό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας, είναι ένα διασκευασμένο Volkswagen Passat, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 400.000 ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, μπορεί ακόμα και σε μια δεκαετία περίπου τα πρώτα πλήρως αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα να εμφανιστούν στην αγορά, με τον Ρόχας να εμφανίζεται, ωστόσο, πιο επιφυλακτικός, λέγοντας ότι θα χρειαστούν 30 με 40 χρόνια.

Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...