Οι πρώτες διώξεις, αυτήν τη φορά για ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος, που σχετίζεται με την υπεξαίρεση - «μαμούθ» από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, αναμένεται να ασκηθούν από την εισαγγελία μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους της έρευνας.
Οπως έγινε γνωστό, η επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, που χειρίζεται την υπόθεση, ολοκλήρωσε τον έλεγχο για το φερόμενο ως «πρωταγωνιστή» στην υπόθεση, Παναγιώτη Σαξώνη, και ήδη παρέδωσε στις δικαστικές αρχές το σχετικό πόρισμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή κλιμακίου του ΣΔΟΕ, εντοπίστηκαν τραπεζικές καταθέσεις... αλλά και κέρδη από στοιχήματα ύψους 3.500.000 ευρώ, στο όνομα του πρώην υπαλλήλου της Ταμειακής Υπηρεσίας, ο οποίος μετά τις διώξεις αναμένεται να κληθεί εκ νέου από τον ανακριτή για απολογία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως διαπιστώθηκε σήμερα, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πρώην υπαλλήλου του δήμου εμφανίζονται να έχουν μηδενικό υπόλοιπο. Ο Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος ήδη έχει κληθεί ως ύποπτος τέλεσης εγκληματικών πράξεων από την επιθεωρήτρια στην ανωμοτί κατάθεση που έδωσε, παραδέχτηκε ότι μέρος των χρημάτων τα οποία έχει παραδεχτεί ότι υπεξαίρεσε από τα ταμεία τα... επένδυσε στο στοίχημα και κέρδισε!
Ερευνα προς όλες τις κατευθύνσεις
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου οχτώ μήνες, έχει επεκταθεί και σε άλλους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση της υπεξαίρεσης. Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν τεθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία ακόμη και του ίδιου του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος ήδη έχει απολογηθεί στο γ' ειδικό ανακριτή. Οπως εκτιμάται, το πόρισμα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη και περιστρέφεται γύρω από στελέχη και αιρετούς αναμένεται να διαβιβαστεί στις δικαστικές αρχές στα μέσα Οκτωβρίου. Για την υπόθεση της υπεξαίρεσης ήδη έχουν απολογηθεί 25 άτομα, ενώ δύο απ' αυτούς, ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας Παναγιώτης Σαξώνης, καθώς και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου και στενότερος συνεργάτης του κ. Παπαγεωργόπουλου, Μιχάλης Λεμούσιας, οδηγήθηκαν στη φυλακή ως προσωρινά κρατούμενοι.
Παραγγελία από το 2008
Η παραγγελία ώστε να διερευνηθεί το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ουσιαστικά είχε δοθεί από τον Απρίλιο του 2008.
«Συναινούμε για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των προσώπων που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση, υπογράφοντες ή λαμβάνοντες γνώση σχετικών με τη συγκεκριμένη διαχειριστική διαδικασία εγγράφων, ως και κάθε άλλου προσώπου που κατά την πορεία της προκαταρκτικής έρευνας κριθεί ότι εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδιότητα στην εν λόγω υπόθεση του διαχειριστικού ελλείμματος. Στα ίδια πλαίσια παρακαλούμε όπως γίνει έλεγχος και στα λοιπά περιουσιακά στοιχεία των εν λόγω προσώπων, τα οποία αποκτήθηκαν κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα και προκύπτει ότι αποτελούν προϊόντα που αποκτήθηκαν από νομιμοποίηση παράνομων εσόδων», επισημαινόταν στη σχετική παραγγελία που είχε δοθεί στην οικονομική επιθεωρήτρια.
Το πόρισμα
Στο πολυσέλιδο πόρισμα που έχει παραδώσει η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά στις δικαστικές αρχές διαπιστώνεται «μαύρη τρύπα» 51.416.745,48 ευρώ στα ταμεία την περίοδο από το 1997 έως και το 2008 και περιγράφεται ένα παγιωμένο καθεστώς αδιαφάνειας στα οικονομικά στοιχεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Η ίδια χαρακτηρίζει τις υπέρ τρίτων κρατήσεις «κρουνό εκταμίευσης χρημάτων» και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη μέθοδο με την οποία δημιουργήθηκε το έλλειμμα - «μαμούθ».
agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου