Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21

10 Δεξιότητες για να πετύχεις τα πάντα

Τι χρειάζεται για να πετύχεις στην ζωή; Μια θετική στάση; Σίγουρα, αλλά αυτό είναι μετά βίας αρκετό. Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό; Οι παρακάτω ιδέες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κέντρισμα για να αναλάβεις δράση, αλλά χωρίς την ίδια την δράση, δεν κάνουν πολλά.

Η επιτυχία είναι δεδομένο ότι χρειάζεται δράση. Και για να δράσεις, πρέπει να έχεις δεξιότητες. Μερικές από αυτές τις δεξιότητες (όχι αρκετές όμως) τις διδαχθήκαμε στο σχολείο (όχι αρκετά καλά), άλλες τις διδαχθήκαμε στην δουλειά μας και άλλες τις μαθαίνουμε από γενικές εμπειρίες της ζωής.

Παρακάτω, υπάρχει μια λίστα γενικών δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν τον καθένα να πάει μπροστά, πρακτικά σε οποιοδήποτε πεδίο, από το να διοικεί μια εταιρεία μέχρι την λειτουργία μιας λέσχης κηπουρικής. Φυσικά, υπάρχουν συγκεκριμένες δεξιότητες σε κάθε τομέα, αλλά εδώ θα αναφέρουμε τις δεξιότητες που είναι ίδιες σε διάφορους κλάδους, αυτές που... μπορεί να τις μάθει ο καθένας, σε κάθε θέση.

1. Δημόσια Ομιλία

Η ικανότητα να μιλάς με σαφήνεια, πειστικά και αποφασιστικά μπροστά σε ένα ακροατήριο, είτε αυτό αποτελείται από ένα είτε από χιλιάδες άτομα, είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που ο καθένας μπορεί να αναπτύξει. Οι άνθρωποι που είναι αποτελεσματικοί ομιλητές είναι πιο άνετοι με τον εαυτό τους, πιο σίγουροι και πιο ελκυστικοί. Το να είσαι σε θέση να μιλάς αποτελεσματικά, σημαίνει ότι μπορείς να πουλήσεις οτιδήποτε, προϊόντα αλλά και ιδέες, ιδεολογίες και κοσμοθεωρίες. Και τον εαυτό σου, το οποίο σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας σου, μεγαλύτερους πελάτες ή χρηματοδοτήσεις.

2. Γραφή

Το να γράφεις καλά, προσφέρει πολλά από τα πλεονεκτήματα της ομιλίας. Οι καλοί συγγραφείς είναι καλύτεροι στο να πουλάνε προϊόντα, ιδέες και τους εαυτούς τους από ότι οι φτωχοί συγγραφείς. Το να μάθεις να γράφεις καλά προϋποθέτει, όχι μόνο την γνώση της γραμματικής, αλλά και την ανάπτυξη της ικανότητας να οργανώνεις τις σκέψεις με μια συνοχή και να τις μεταφέρεις στο ακροατήριο με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Δεδομένου της τεράστιας ποσότητας κειμένου που παράγεται από σχεδόν κάθε συναλλαγή, από τις ενημερώσεις δικαστηρίων και τις νομοθεσίες που καλύπτουν χιλιάδες σελίδες, μέχρι και την απόδειξη που παίρνεις όταν αγοράζεις τσίχλες, ένα άτομο που είναι εξπέρ στον γραπτό λόγο, μπορεί να έχει πόρτες ανοιχτές σε κάθε τομέα.

3. Αυτό-Διαχείριση

Αν η επιτυχία εξαρτάται από την αποτελεσματική δράση, η αποτελεσματική δράση εξαρτάται από την ικανότητα να εστιάσεις την προσοχή σου εκεί που χρειάζεται περισσότερο, όταν είναι ανάγκη. Οι ισχυρές οργανωτικές δεξιότητες, οι αποτελεσματικές συνήθειες παραγωγικότητας και η ισχυρή αίσθηση πειθαρχίας είναι απαραίτητα για να κρατήσουν τον εαυτό σου στον σωστό δρόμο.

4. Δικτύωση

Η δικτύωση δεν είναι μόνο για την εύρεση εργασίας ή πελατών. Σε μια οικονομία που κυριαρχείται από τις ιδέες και την καινοτομία, η δικτύωση δημιουργεί το κανάλι μέσω του οποίου ρέουν οι ιδέες και στο οποίο δημιουργούνται νέες. Ένα μεγάλο δίκτυο, προσεκτικά καλλιεργημένο, συνδέει κάποιον όχι μόνο με ένα σύνολο ανθρώπων, αλλά με ένα σύνολο σχέσεων. Και αυτές οι σχέσεις αξίζουν πολύ περισσότερο. Οι αλληλεπιδράσεις αυτών των σχέσεων κάνουν δυνατή την ανάδειξη της καινοτομίας και της δημιουργικότητας και παρέχουν υποστήριξη στο να γαλουχηθούν νέες ιδέες, έως ότου αυτές να μπορούν να πραγματοποιηθούν.

5. Κριτική Σκέψη

Είμαστε εκτεθειμένοι σε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, φορές περισσότερες πληροφορίες σε καθημερινή βάση από ότι ήταν οι παππούδες μας. Το να είσαι σε θέση να αξιολογήσεις τις πληροφορίες, να ταξινομήσεις τις πιθανός πολύτιμες από τις τετριμμένες, να αναλύσεις την καταλληλότητα και το νόημα τους και να τις συσχετίσεις με άλλες πληροφορίες, είναι ζωτικής σημασίας και δυστυχώς δεν διδάσκεται όσο θα έπρεπε. Η καλές δεξιότητες κριτικής σκέψης σε κάνουν να ξεχωρίζεις αμέσως από την μάζα των ανθρώπων αυτές τις μέρες.

6. Λήψη Αποφάσεων

Η γέφυρα που οδηγεί από την ανάλυση στην δράση είναι η αποτελεσματική διαδικασία λήψης αποφάσεων, το να γνωρίζεις τι μπορείς να κάνεις με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες. Ενώ το να μην παίρνεις αποφάσεις μπορεί να είναι επικίνδυνο, το ίδιο μπορεί να είναι και το να υπεραναλύεις ή να περιμένεις για περισσότερες πληροφορίες πριν πάρεις μια απόφαση. Το να είσαι σε θέση να αναλάβεις δράση και να αντιδράς γρήγορα και αποτελεσματικά είναι αυτό που διαχωρίζει τους δραστήριους από τους φιγουρατζήδες.

7. Μαθηματικά

Δεν χρειάζεται να είσαι σε θέση να ενσωματώσεις πολυώνυμα για να είσαι επιτυχής. Ωστόσο, η ικανότητα να δουλεύεις γρήγορα έχοντας αριθμούς στο κεφάλι σου, να κάνεις δύσκολες αλλά αρκετά ακριβής εκτιμήσεις και να καταλαβαίνεις πράγματα όπως ο βασικός ανατοκισμός και η στατιστική, σου δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στους περισσότερους ανθρώπους. Όλες αυτές οι δεξιότητες, θα σε βοηθήσουν α αναλύσεις τα δεδομένα πιο αποτελεσματικά, πιο γρήγορα και να πάρεις καλύτερες αποφάσεις.

8. Έρευνα

Κανείς δεν μπορεί να αναμένεται να ξέρει όλα ή έστω και ένα μικρό κλάσμα των πάντων. Ακόμα και στον τομέα σου, οι πιθανότητες είναι να υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που δεν ξέρεις από αυτά που ξέρεις. Δεν χρειάζεται να ξέρεις τα πάντα, αλλά θα πρέπει να είσαι σε θέση να μπορείς, γρήγορα και ανώδυνα, να βρίσκεις αυτό που χρειάζεται να μάθεις. Αυτό σημαίνει το να μάθεις να χρησιμοποιείς το internet αποτελεσματικά, να μάθεις να χρησιμοποιείς την βιβλιοθήκη, να μάθεις να διαβάζεις παραγωγικά, να μάθεις πώς να μοχλεύεις το δίκτυο των επαφών σου και το τι είδους έρευνα πρόκειται να λειτουργήσει καλύτερα σε κάθε δεδομένη κατάσταση.

9. Χαλάρωση

Το στρες, όχι μόνο θα σε σκοτώσει, αλλά οδηγεί και σε κακή λήψη αποφάσεων, κακή σκέψη και κακή κοινωνικοποίηση. Οπότε, το να αδυνατείς να χαλαρώσεις, βγάζει αμέσως έξω από το παιχνίδι τρεις από τις δεξιότητες αυτής της λίστας. Επίσης, το να δουλεύεις μέχρι θανάτου για να διατηρηθείς και να μην έχεις χρόνο να χαρείς τους καρπούς της εργασίας σου, δεν πραγματικά “επιτυχία”. Είναι εμμονή. Το να είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις ακόμα και τις πιο επείγουσες κρίσεις με ευστροφία και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο είναι πιθανόν το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτή τη λίστα.

10. Βασική Λογιστική

Είναι ένα απλό γεγονός στην κοινωνία μας ότι, το χρήμα είναι απαραίτητο. Ακόμη και οι απλές απολαύσεις της ζωής, όπως το να αγκαλιάσεις το παιδί σου, τελικά χρειάζεται χρήματα, αλλιώς δεν πρόκειται να επιζήσεις για να το αγκαλιάσεις για πολύ καιρό ακόμα. Γνωρίζοντας πώς να εντοπίζεις και να καταγράφεις τα έξοδα και έσοδα σου είναι απαραίτητο για την επιβίωση σου. Αλλά, πέρα από αυτό, οι αρχές της λογιστικής εφαρμόζονται ευρύτερα σε πράγματα όπως η παρακολούθηση του χρόνου που δαπανάται για ένα έργο ή στο να καθοριστεί αν η αξία απόδοσης μιας δράσης αντισταθμίζει το κόστος σε χρήματα, χρόνο και προσπάθεια. Είναι κρίμα που η βασική λογιστική δεν είναι απαραίτητο μέρος της διδακτέας ύλης του Λυκείου.

Τι άλλο;

Σίγουρα, υπάρχουν πιο σημαντικές δεξιότητες που δεν έχω σκεφτεί (αυτός είναι πιθανόν και ο λόγος που δεν λέω στον Bill Gates τι να κάνει!). Ποιες είναι αυτές; Τι έχω ξεχάσει; Τι έμαθες εσύ που ήταν το κλειδί για την επιτυχία σου;

Πηγή: dailyarticle.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...