Δευτέρα, Μαΐου 9

Το χρονικό της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης


Αύριο, Τρίτη, απολογούνται οι 25 εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης στον δήμο Θεσσαλονίκης. Tρία χρόνια πέρασαν για να φτάσει η δικαστική έρευνα στην τελική της φάση με τις απολογίες των κατηγορουμένων. Το κουβάρι έρχισε να ξετυλίγεται τον Φεβρουάριο του 2008, όταν...
ο τότε προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Βασίλης Φλωρίδης παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση στον εισαγγελέα, αρμόδιο για οικονομικές υποθέσεις, Λάμπρο Τσόγκα.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής, η επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών Αναστασία Τσεμπερά διαβίβασε το πρώτο πόρισμά της προσδιορίζοντας το πρώτο τμήμα του ελλείμματος στα 7,2 εκατομμύρια ευρώ. Στην έκθεση προσωρινών διαπιστώσεων των 34 σελίδων βασίστηκε ο εισαγγελέας και άσκησε τον Ιούνιο του 2008 ποινική δίωξη σε βάρος του 46χρονου ταμία του δήμου για υπεξαίρεση και πλαστογραφία σε βάρος του δημοσίου με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών.
Ακολούθησε το δεύτερο πόρισμα Τσεμπερά που έφτασε στα χέρια του εισαγγελέα τον Ιούλιο του 2009. Αυτή τη φορά στο έλλειμμα προστέθηκε το ποσό των 16,3 εκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό έλλειμμα στα 23,5 εκατομμύρια ευρώ.
Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, με βάση την έκθεση των 207 σελίδων, ο εισαγγελέας Λάμπρος Τσόγκας άσκησε πρόσθετες ποινικές διώξεις για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και στην πλαστογραφία, όπως και για παράβαση καθήκοντος. Ήταν η πρώτη φορά που στις διώξεις «φωτογραφίζονταν» πολιτικά πρόσωπα που εκλέχθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο.
Η υπόθεση διαβιβάστηκε στον τρίτο ειδικό ανακριτή, ο οποίος με βάση τις πρώτες ποινικές διώξεις τον Μάιο του 2010 εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές, τον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη. Ο υπάλληλος, που αποτελεί το κλειδί για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και μέχρι σήμερα βρίσκεται στις φυλακές καταγγέλλοντας πολιτικά πρόσωπα του δήμου.
Τον Νοέμβριο του 2010 η επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά παρέδωσε στον ανακριτή το τελικό πόρισμα των 800 και πλέον σελίδων για την πολύκροτη υπόθεση. Το έλλειμμα, όπως το υπολόγισε η επιθεωρήτρια και έγινε δεκτό από τον ανακριτή, εκτινάχθηκε στα 51,4 εκατομμύρια ευρώ και σαφείς ευθύνες αποδόθηκαν σε κεντρικά πολιτικά πρόσωπα του δήμου, μεταξύ των οποίων στους αντιδημάρχους που θήτευσαν στις θέσεις επί των οικονομικών.
Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η σύνταξη των κατηγορητηρίων και άρχισαν οι πρώτες αποστολές των κλήσεων των κατηγορουμένων σε απολογία.


Πληροφορίες: Εφημερίδα Μακεδονία
thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...