Τρίτη, Νοεμβρίου 15

Χρήστος Μάτης: «Πεζοδρόμηση Αγίας Σοφίας: Χρειάζεται καλύτερος σχεδιασμός και λιγότερη προχειρότητα»

«Να πείσουμε για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας με Διαβούλευση και επιχειρήματα»

Σε μία πόλη που θέλει να είναι φιλική προς τους κατοίκους της, οι πεζόδρομοι αποτελούν μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρο.
Δυστυχώς στη Θεσσαλονίκη το αυτοκίνητο ήταν και είναι η πρώτη προτεραιότητα, η οποία μάλιστα ενισχύθηκε από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν.
Η πολιτική της διοίκησης του Δήμου να προωθήσει τις πεζοδρομήσεις είναι σωστή.
Και πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο.
Όμως χρειάζεται να είναι εξαιρετικά προσεκτική και να λαμβάνει υπόψη της όλες τις επιμέρους παραμέτρους, έτσι ώστε να είναι επιτυχής.
Στην περίπτωση της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας από την... Μακένζι Κινγκ μέχρι την Τσιμισκή η διοίκηση επέδειξε προχειρότητα.
· Δεν έγινε η απαραίτητη διαβούλευση με τους μόνιμους κατοίκους, γιʼ αυτό και έχουν δυσαρεστηθεί
· Δεν έγινε η απαραίτητη διαβούλευση με τους καταστηματάρχες γιʼ αυτό και πολλοί είναι επιφυλακτικοί
· Δεν έγινε η απαραίτητη διαβούλευση με τους γιατρούς, που αποτελούν τον κύριο όγκο των ενοικιαστών στην οδό
· Οι πρώτες και ατελείς διαμορφώσεις του χώρου έγιναν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, τέσσερις μήνες μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και περίπου 1,5 μετά από την εφαρμογή.
· Δεν έχει διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρήση της Παύλου Μελά, καθώς δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το διπλοπαρκάρισμα, με αποτέλεσμα να απαιτούνται κατά μέσο όρο 30 λεπτά σε εργάσιμες ώρες, για να διανύσει κανείς τα 350 μέτρα της.
· Η είσοδος στην Αγίας Σοφίας από Ερμού είναι μονίμως «καλυμμένη» από σταθμευμένα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα η πρόσβαση να είναι αδύνατη και να γίνεται επικίνδυνη για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
· Στους γιατρούς είχε δοθεί η υπόσχεση ότι υπάλληλος του Δήμου θα διευκολύνει την είσοδο οχημάτων, που μεταφέρουν ασθενείς με κινητικά προβλήματα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί.
· Το πλακόστρωτο μπροστά στην Εκκλησία είναι ένα τεράστιο πάρκινγκ
· Χρειάζεται να ζωντανέψει η περιοχή, διότι είναι απελπιστικά έρημη ακόμη και τις εργάσιμες ώρες.
· Έχει μεταφερθεί στην Αγίας Σοφίας μεγάλο μέρος των μικροπωλητών που βρίσκονταν στην Τσιμισκή
Σήμερα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής υπερψήφισα την πρόταση για τρίμηνη παράταση στην πιλοτική λειτουργία της πεζοδρόμησης έτσι ώστε:
1. Να μη διαταραχθεί η χριστουγεννιάτικη αγορά, που είναι εξαιρετικά κρίσιμη για πολλές επιχειρήσεις της περιοχής
2. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαβουλεύσεις, μελέτες κα ενέργειες που η διοίκηση δεν έκανε από τον Ιούλιο

Η καλή λειτουργία του πεζοδρόμου απαιτεί πολίτες που να έχουν κατανοήσει την χρησιμότητα του και όχι υπηκόους που να αφήνουν την τύχη τους σε μία διοίκηση που ξέρει.
Τα επιχειρήματα υπέρ των πεζοδρόμων είναι πολλά και πρέπει να αναπτυχθούν στην κοινωνία.
Η μελέτη που προκήρυξε χθες το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για το σύνολο του άξονα της Αγίας Σοφίας από Εγνατία μέχρι Παραλία, καθιστά την δική μας «μινι πεζοδρόμηση» πιλοτική μέχρι την ολοκλήρωση της. Άρα θα εξακολουθήσει μέχρι τότε να ισχύει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μη δοθεί καμία άδεια σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Οδό Αγίας Σοφίας .
Εάν η διοίκηση προτίθεται να εμμείνει στις δικές της θέσεις, ό,τι και αν εισηγηθεί η μελέτη του Υπουργείου, πρέπει να το διευκρινίσει από τώρα, διότι σε κάθε άλλη περίπτωση έχουμε παρέμβαση στην αγορά ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...