Τρίτη, Νοεμβρίου 1

Οι ομορφότεροι σιδηροδρομικοί σταθμοί του κόσμου!

Πέντε σιδηροδρομικοί σταθμοί που μαγνητίζουν τα βλέματα! ΔΕΙΤΕ τους












St. Pancras International, Λονδίνο


Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Λονδίνου St. Pancras είναι φημισμένος για τη βικτοριανή αρχιτεκτονική και τη τεράστια στέγη που διαθέτει. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1868. Στη διάρκεια του 1969, ο σιδηροδρομικός σταθμός ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε κατά τη δεκαετία του 2000 με κόστος 800.000.000 λίρες.

CFM Railway Station, Μοζαμβίκη


Ο σιδηροδρομικός σταθμός Caminhos de Ferro de Mocambique (CFM) συνδέει τη Μοζαμβίκη με τα λιμάνια της. Το σιδηροδρομικό σύστημα αποτελείται από ένα σύνολο 2.983 σιδηροδρομικών χιλιομέτρων. Αναπτύχθηκε εδώ και πάνω από ένα αιώνα, από 3 διαφορετικές θύρες στον Ινδικό Ωκεανό, που χρησιμεύουν ως τερματικοί σταθμοί για ξεχωριστές γραμμές με την ενδοχώρα. Τον Αύγουστο του 2010, η Μοζαμβίκη κι η Μποτσουάνα συμφώνησαν και υπέγραψαν για την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου κατά 1.100 χιλιόμετρα, μέσω της Ζιμπάμπουε, για την μεταφορά άνθρακα από τη Σερούλ στη Μποτσουάνα.

Sirkeci Station, Κωνσταντινούπολη


Μετά τον Κριμαϊκό πόλεμο, οι οθωμανικές αρχές κατέληξαν ότι χρειάζονταν απαραίτητα μία σιδηροδρομική γραμμή που να συνδέει την Ευρώπη με την Κωνσταντινούπολη. Το σχέδιο προέβλεπε μια διαδρομή από την Πόλη στην Αδριανούπολη, στην Φιλιππούπολη και στο Σαράγεβο, στην ακτή του ποταμού Σάβα. Η κατασκευή των πρώτων 15 χιλιομέτρων, από την Κωνσταντινούπολη προς την πόλη Halkali, ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου 1870 και ολοκληρώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1871. Η επέκταση όλης της γραμμής μέχρι και την πόλη Sirkeci ολοκληρώθηκε στις 21 Ιουλίου 1872.

Η ανακατασκευή του σιδηροδρομικού σταθμού ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου 1888. Ο τερματικός σταθμός, ο οποίος αρχικά ονομάστηκε "Musir Ahmet Pasa Station", άνοιξε στις 3 Νοεμβρίου 1890. Το κτίριο αυτό αποτέλεσε έμπνευση και γι' άλλους αρχιτέκτονες κι ήταν μία από τις πιο σύγχρονες κατασκευές εκείνης της εποχής, διαθέτοντας φυσικό αέριο και θέρμανση για το χειμώνα. Σήμερα, ο σταθμός αποτελεί τον κύριο κόμβο σύνδεσης του τούρκικου σιδηροδρομικού σταθμού με όλη την Ευρώπη. Οι δύο βασικές γραμμές είναι αυτές που συνδέουν την Κωνσταντινούπολη με τη Θεσσαλονίκη και τη Ρουμανία.

Southern Cross Station, Μελβούρνη


Ο Southern Cross είναι ο κύριος σιδηροδρομικός σταθμός και συγκοινωνιακός κόμβος της Μελβούρνης. Με βάση τους επιβάτες είναι ο 3ος πιο πολυσύχναστος σιδηροδρομικός σταθμός της Μελβούρνης. Το 2009 ο μέσος όρος επιβίβασης ήταν 42.900 ανά ημέρα. Το 2000 ο σταθμός σχεδιάστηκε εκ νέου για τη δημιουργία κυματιστής στέγης και στα τέλη του 2006 ήταν έτοιμος.

Kanazawa Station, Ιαπωνία


Ο Kanazawa σταθμός άνοιξε την 1η Απριλίου 1898 κι εκείνη την εποχή ήταν ο τερματικός σταθμός. Στις 12 Οκτωβρίου 1909 ο σταθμός ονομάστηκε Hokuriku και αποτελούσε την κύρια σιδηροδρομική γραμμή.

travelstyle.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...