Τετάρτη, Νοεμβρίου 16

7 απλοί κανόνες για να πάρεις έναν υπνάκο

Τα πουλιά το κάνουν, οι μέλισσες το κάνουν (νομίζω), ακόμη και οι εκπαιδευμένες μαϊμούδες το κάνουν. Οπότε ας το κάνουμε και εμείς άνθρωποι. Ας κοιμηθούμε. (Το μουσικό τμήμα αυτού του blog τελείωσε, ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή). Αλλά σοβαρά τώρα: έχουμε μιλήσει για ποιο λόγο χρειάζεται ένας υπνάκος και σε προηγούμενα άρθρα – βελτιώνει την διάθεση, δημιουργικότητα, καλύτερη λειτουργία της μνήμης, υγεία και τόσα άλλα – αλλά ποτέ, από όσο γνωρίζω, δεν έχουμε συζητήσει για το πώς μπορείς να πάρεις έναν υπνάκο. Στην πραγματικότητα, όταν γράφουμε κάποιο άρθρο για τον ύπνο, πάντα λαμβάνουμε μηνύματα από ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν κατά την διάρκεια της μέρας. Απλά δεν τους... παίρνει ο ύπνος ή όταν τα καταφέρνουν και παίρνουν έναν υπνάκο, ξυπνάνε χάλια και ανίκανοι να δουλέψουν. Σε αυτή την περίπτωση, διαβάστε παρακάτω, υπναράδες φίλοι μου.

1. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ξέρεις είναι ότι το να αισθάνεσαι υπνηλία το απόγευμα, είναι φυσιολογικό. Δεν σημαίνει ότι έφαγες πολύ, ότι έχεις κατάθλιψη ή ότι δεν ασκείσαι αρκετά. Έτσι δουλεύει ο κύκλος των ζώων – κάθε 24 ώρες έχουμε δυο περιόδους έντονης υπνηλίας. Η μια περίοδος είναι συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες της νύχτας, από τις 2π.μ. μέχρι τις 4π.μ., και η άλλη είναι γύρω στις 10 ώρες αργότερα, ανάμεσα στις 1μ.μ. με 3μ.μ. Αν είσαι βραδινός τύπος και ξυπνάς αργά το πρωί, αυτή η μεσημεριανή υπνηλία μπορεί να έρθει αργότερα. Αν ξυπνάς νωρίς, μπορεί να έρθει νωρίτερα. Αλλά συμβαίνει στον καθένα. Είμαστε ρυθμισμένοι από την φύση μας να νιώθουμε υπνηλία.

2. Ο ύπνος προσφέρει διαφορετικά οφέλη ανάλογα πόση ώρα διαρκεί. Ένας σύντομος υπνάκος 20 λεπτών θα ενισχύσει την εγρήγορση και την συγκέντρωση, την διάθεση και τον συντονισμό. Ένας υπνάκος των 90 λεπτών θα σε φτάσει σε ύπνο REM, κάτι που ενισχύει την δημιουργικότητα. Αν κοιμηθείς βαθιά και χωρίς διακοπή όλη την ώρα, θα περάσεις μέσα από ένα πλήρες ύπνο 90 λεπτών και θα αποσβέσεις τον ύπνο που μπορεί να μην είχες πάρει το προηγούμενο βράδυ (το έχουμε ακούσει ένα εκατομμύριο φορές, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν κοιμόμαστε αρκετά την νύχτα).

3. Προσπάθησε να μην κοιμηθείς περισσότερο από 45 λεπτά και σίγουρα λιγότερο από 90 λεπτά, γιατί θα ξυπνήσεις στην μέση ενός ύπνου REM και θα είσαι χάλια. Συνήθιζα να παίρνω υπνάκους κατά την διάρκεια της μέρας για μια περίοδο – και πάντα ξυπνούσα χάλια. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχα καταφέρει να τελειοποιήσω την τέχνη του 20λεπτου ύπνου.

4. Βρες ένα ωραίο, σκοτεινό μέρος που μπορείς να ξαπλώσεις. Χρειάζεται περίπου 50% περισσότερη ώρα για να σε πάρει ο ύπνος καθιστό. Να είσαι εφοδιασμένος με μια κουβέρτα, δεν θέλεις να κρυώνεις. Επίσης δεν θέλεις να είσαι πολύ ζεστά, γιατί αυτό μπορεί σε κάνει να κοιμηθείς περισσότερο. (Υπήρχε ένας αστικός μύθος όταν ήμουν παιδί: μην κοιμηθείς στον ήλιο, γιατί δεν θα ξυπνήσεις ποτέ. Ψέμα, αλλά μπορεί να ξυπνήσεις τρείς ώρες αργότερα και να έχεις συγκαεί)

5. Ο λευκός θόρυβος μπορεί να σε βοηθήσει να πέσεις για ύπνο, ειδικά κατά την διάρκεια της μέρας όταν τα συνεργεία κατασκευών, τα αυτοκίνητα οι σκύλοι που γαυγίζουν και άλλα θορυβώδη πράγματα μπορούν να συνωμοτήσουν για να καταστρέψουν τον υπνάκο σου. Κράτα έναν ανεμιστήρα ανοιχτό ή άνοιξε βρύση για έναν ευχάριστο ήχο ποταμού. (Αστειεύομαι για το τελευταίο)

Μπορείς να δοκιμάσεις και κάποια συσκευή λευκού θορύβου.

6. Μην παίρνεις έναν υπνάκο πολύ κοντά στην ώρα που είναι να ξαπλώσεις, γιατί μπορεί να μην είσαι σε θέση να κοιμηθείς αργότερα. Θυμήσου, το ενσωματωμένο σου υπνηλιακό παράθυρο είναι κάπου νωρίς το απόγευμα – προσπάθησε να πάρεις έναν υπνάκο τότε.


7. Παραιτήσου από αυτή την ανόητη δουλειά που δεν σε αφήνουν να παίρνεις σύντομους υπνάκους κατά την διάρκεια της μέρας..

Πηγή: dailyarticle.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...