Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 9

Reuters: Η δραχμή είναι η λύση

"Το ελληνικό βιοτικό επίπεδο αυξήθηκε με τόσο μεγάλη απόκλιση σε σχέση με την παραγωγικότητα, από τότε που η χώρα εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που τα μέτρα λιτότητας δεν επαρκούν για την εξισορρόπηση της οικονομίας.

Ετσι, η επιστροφή στην δραχμή, η «δραχμοποίηση» όπως αναφέρεται, είναι μια λύση που... θα επιτρέψει στις δυνάμεις της αγοράς να διαμορφώσουν τα ορθά μισθολογικά επίπεδα στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα χρεωμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις χωρίς την βοήθεια της Ε.Ε. και άρα να ισχυροποιήσει το ευρώ".

Αυτή είναι η άποψη του αρθρογράφου του Reuters κ. Martin Hutchinson, όπως καταγράφεται στην στήλη Breakingviews του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Όπως αναφέρει, "η δραματική αύξηση στο ελληνικό βιοτικό επίπεδο στο επίπεδο των 30.400 δολ. για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που είναι σχεδόν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, προκλήθηκε όχι από μια θεαματική βελτίωση στην παραγωγικότητα, αλλά κυρίως από μαζικές επιδοτήσεις και δανεισμό".

Τα συγκριτικά στοιχεία που μελετά ο αρθρογράφος, δείχνουν ότι για να γίνει ανταγωνιστική η Ελλάδα, το βιοτικό επίπεδο θα πρέπει να διολισθήσει 30-40%. Αυτή η προσαρμογή δεν είναι δυνατόν να γίνει μόνο μέσω της λιτότητας και, δεδομένου ότι είναι πολιτικά ανέφικτο να υπάρξει περαιτέρω «επιδότηση» από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, η αντικατάσταση του ευρώ με μια νέα δραχμή εμφανίζεται ως η μόνη πρακτική εναλλακτική λύση.

blog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...