Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12

Θεσσαλονίκη: Green Wave Festival στο Πάρκο της ΧΑΝΘ

Ενα εναλλακτικό φεστιβάλ με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για την προστασία του περιβάλλοντος διοργανώνεται από ομάδες -συλλογικότητες πολιτών στο Παρκο της ΧΑΝΘ, το Δημοτικό Πάρκο και στο Θέατρο Κήπου, στις 16-17 Σεπτεμβρίου. Στη διοργάνωση συμμετέχουν μέχρι στιγμής 31 συλλογικότητες και οργανώσεις και η λίστα ανανεώνεται συνεχώς:

Άργος, Αρκτούρος, Διεθνής... Γυμνή Ποδηλατοδρομία, Δίκτυο Ανταλλαγών Μαγνησίας ΤΕΜ, Δράση για την Άγρια Ζωή, Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης, Ελεύθερο Λογισμικό, Ελληνική Oρνιθολογική Εταιρεία, Ένωση Πεζών, Επιτροπή Προστασίας Σέιχ Σου, Κέντρο Πληροφόρησης «Αντιγόνη», Κίνηση 136, Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Oικοτοπία, Ομοτράπεζοι, Παιδιά εν Δράσει, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Aσσήρου, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ευκαρπίας, ΠEPKA, Πολύχρωμοι Ποδηλάτες, ΠPΩΣKAΛO, ΣΠAME, Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης "ΠΡΩΤΕΑΣ", Streetpanthers, Σύλλογος Bιοκαλλιεργητών, Σύλλογος Παλαιοπωλών, Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο, Φίλοι του Πρασίνου, Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης.
Το πρόγραμμα συζητήσεων της πρώτης μέρας αφορά στη θεματική ενότητα «Θεσσαλονίκη - Βιώσιμη Πόλη» και συνεχίζει τη δεύτερη ημέρα με θέματα σχετικά με την «Εναλλακτική Οικονομία – απάντηση στην κρίση».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν κάθε μέρα στις 18:00 με δράσεις για τα παιδιά και από τις 19:00 θα αρχίζουν οι παρουσιάσεις των ομάδων, οι επιμέρους συζητήσεις και οι προβολές βίντεο.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεκινά στις 20:30 και περιλαμβάνει συναυλίες με τα μουσικά σχήματα Invaders, Return to Litany, Σταλαγμίτες και Τα τραγούδια της προδοσίας την Παρασκευή και Sextra Large, Eton 16, Blues Wire και Σαν Ξέμπαρκοι το Σάββατο
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι ομάδες-συλλογικότητες προσεγγίζουν τα προβλήματα της κοινωνίας μας με εναλλακτικό τρόπο, όπως αλληλέγγυα οικονομία, βιολογική και ποιοτική γεωργία, εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης, διασκέδασης, διακοπών, ελεύθερης έκφρασης κοινωνικής δικαιοσύνης, δικαιωμάτων, υποστήριξης στις αδύναμες και ευπαθείς ομάδες, εκπαίδευσης, προστασίας περιβάλλοντος κ.α.

«Οι περισσότερες από τις συλλογικότητες δρουν αυτόνομα και ανεξάρτητα μεταξύ τους στοχεύοντας με συγκεκριμένες δράσεις να πετύχουν του σκοπούς τους. Επειδή από τη μια είναι προφανές ότι η συνεργασία μεταξύ αυτών των ενεργών ομάδων μπορεί να πολλαπλασιάσει τα θετικά αποτελέσματα και από την άλλη καθώς το σύστημα είναι παντελώς ανίκανο να προσφέρει μια κοινωνικά δίκαιη λύση στην κρίση, είναι φανερή η ανάγκη αυτές οι ομάδες να συναντηθούν σε μία γιορτή, όπου για δύο μέρες όλες μαζί και η κάθε μία ξεχωριστά θα προωθήσουν τους εναλλακτικούς τρόπους ζωής μέσα στην κρίση που βιώνουμε και θα θέσουν τις βάσεις για μια μελλοντική αναβαθμισμένη συνεργασία. Με βάση τα παραπάνω την Τετάρτη 17/8/2011 μαζεύτηκε μία ομάδα του εναλλακτικού-οικολογικού χώρου με σκοπό την υλοποίηση αυτής της ιδέας. Προχωρήσαμε λοιπόν στην απόφαση της διοργάνωσης ενός φεστιβάλ με όνομα "GreenWave Festival" με ημερομηνία 16-17/9 στο πάρκο του Ξαρχάκου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, οι οποίοι καλούν σε συνεργασία όλες τις ομάδες οι οποίες έχουν την διάθεση και τη θέληση να συμμετάσχουν είτε με συνδιοργάνωση, είτε με συμμετοχή είτε με απλή υποστήριξη ώστε να αναδείξουμε από κοινού τις λύσεις που προτείνουμε απέναντι στην οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτισμική κρίση που βιώνουμε σαν κοινωνία.

agelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...