Με το πιστόλι του ΣΔΟΕ στον κρόταφο βρίσκονται περισσότεροι από 500 Θεσσαλονικείς, οι οποίοι συνελήφθησαν να εξαπατούν το ελληνικό δημόσιο ζημιώνοντάς το με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για άτομα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, τα οποία εμπλέκονται σε δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους υποθέσεις, τις οποίες εξιχνίασε το ΣΔΟΕ έπειτα από πολύμηνη έρευνα. Οι υποθέσεις πουφέρνει στο φως η εφημερίδα "Θεσσαλονίκη", έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και των καταλογισμών και πλέον έφτασε η ώρα της κρίσης για τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι έχουν μία τελευταία ευκαιρία να γλιτώσουν τα χειρότερα, εφόσον αποδώσουν στο δημόσιο ταμείο όσα ουσιαστικά υπεξαίρεσαν μέσω των παράνομων ενεργειών τους.
Η πρώτη και σοβαρότερη υπόθεση αφορά τεράστια ποσά που υποτίθεται ότι διατέθηκαν σε αθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης για τη διαφημιστική προβολή επιχειρήσεων. Όπως αποκάλυψε η έρευνα του ΣΔΟΕ, η οποία άρχισε πριν από περίπου... ενάμιση χρόνο, τα ποσά τα οποία φαίνεται να δόθηκαν από επιχειρηματίες σε ομάδες της περιοχής για την προβολή των επιχειρήσεών τους εμφανίζονται να αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα όμως ήταν πολύ μικρότερα. Μέσω αυτής της παράνομης δραστηριότητας το ελληνικό δημόσιο φέρεται να ζημιώθηκε κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται επτά αθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και περίπου 700 επιχειρηματίες, αλλά επιβαρυντικά στοιχεία προέκυψαν περίπου για τους πεντακόσιους. Στις ομάδες περιλαμβάνονται οι δύο από τις τρεις μεγαλύτερες της Θεσσαλονίκης (ο ερασιτέχνης, όχι η ΠΑΕ), δύο από την ανατολική Θεσσαλονίκη, άλλες δυο από τη δυτική πλευρά και μία από τη βορειοδυτική.
Η έρευνα του ΣΔΟΕ αποκάλυψε υπερτιμολογήσεις, πλαστά τιμολόγια, πλασματικές καταθέσεις σε τράπεζες, εκτροπή της διαδρομής των χρημάτων από τα ταμεία των σωματείων προς τις τσέπες των παραγόντων κ.ο.κ. Ως όχημα για τις παράνομες συναλλαγές χρησιμοποιήθηκε η διαφημιστική προβολή των επιχειρήσεων στις φανέλες ή στα γήπεδα των ομάδων.
Η δεύτερη υπόθεση που διερεύνησε το ΣΔΟΕ αφορά μεγάλα και πανάκριβα σκάφη αναψυχής, τα οποία, παρότι χρησιμοποιούνται για ιδία χρήση, οι ιδιοκτήτες τους τα δήλωναν ως επαγγελματικά. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνουν το ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην αγορά του σκάφους, καθώς και το ΦΠΑ που αφορά τα καύσιμα και τα υπόλοιπα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας. Από τις έρευνες που έγιναν σε όλες τις μεγάλες μαρίνες της χώρας (σε Αττική, Πάτρα, Αρετσού, Χαλκιδική κ.α.) εντοπίστηκαν περίπου 500 τέτοιες περιπτώσεις. Εξ αυτών 25 αφορούν Θεσσαλονικείς, στους οποίους περιλαμβάνονται επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, εργολάβοι κ.ά.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει προθεσμία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής να δηλώσουν την πραγματική χρήση τους καταβάλλοντας μόνον τους φόρους που τους αναλογούν από ΦΠΑ και καύσιμα και γλιτώνοντας προσαυξήσεις και πρόστιμα. Σημειώνεται ότι από την έως τώρα διαδικασία νομιμοποίησης των σκαφών το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε περί τα 60 εκατ. ευρώ.
thestival.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου