Αναστροφή του κλίματος που επικρατεί στην πλατεία Χρηματιστηρίου, σε μια από τις πιο ζεστές περιοχές της πόλης της Θεσσαλονίκης, επιδιώκει ο κεντρικός δήμος με τη μελέτη που υποβάλλει προς χρηματοδότηση σε ειδικό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Πρόκειται για την πλατεία στη συμβολή των οδών Ερμού με Συγγρού, η οποία αποτελεί αυτό που ονομάζουμε «θερμική νησίδα», δηλαδή εμφανίζει μέση θερμοκρασία αέρα και επιφανειών μεγαλύτερη τουλάχιστον κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου απ' ό,τι σε γειτονικές περιαστικές περιοχές.
Η μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας Χρηματιστηρίου που βρίσκεται προς έγκριση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προβλέπει σε γενικές γραμμές πεζοδρομήσεις... οδικών αρτηριών, ποδηλατοδρόμους, δομικές παρεμβάσεις στις όψεις των κτιρίων, φύτευση πρασίνου αλλά και δημιουργία στοιχείων νερού. Με τα «όπλα» αυτά, η αρμόδια αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού του δήμου Θεσσαλονίκης επιδιώκει να αναστρέψει το λεγόμενο «κλιματικό πρόβλημα» της ευρύτερης περιοχής, που βρίσκεται μεταξύ των οδών Δωδεκανήσου, Τσιμισκή, Ι. Δραγούμη και Εγνατία.
Στόχος, η συνύπαρξη
Παράλληλα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ανδρέα Κουράκη, δεν αποκλείονται και πολεοδομικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα αποτρέψουν τη μετατροπή της περιοχής σε γειτονιά αποκλειστικά και μόνο διασκέδασης, όπως, για παράδειγμα, τα Λαδάδικα. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος, στόχος είναι εκτός από την αναστροφή της κλιματικής επιβάρυνσης «να καταφέρουμε να έχουμε μια αρμονική συνύπαρξη της ψυχαγωγίας, της κατοικίας και του εμπορίου στη συγκεκριμένη περιοχή».
Το πρόγραμμα
Ο δήμος φιλοδοξεί να εντάξει προς χρηματοδότηση τη μελέτη στο πλαίσιο της πρόσκλησης του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (2007-2013)» και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Βιοκλιματικές αναβαθμίσεις δημόσιων ανοιχτών χώρων».
Στόχος του είναι η αναστροφή της θερμικής κλιματικής αλλαγής και η βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, το οποίο «τρέχει» το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε πρόταση μπορεί να χρηματοδοτηθεί από 500.000 ευρώ έως και 6 εκατ. ευρώ το ανώτερο. Οι προτάσεις μπορούν να υποβληθούν από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 30 Οκτωβρίου και πρέπει να στοχεύουν στην επιβράδυνση και τελικά την αναστροφή της αστικής κλιματικής μεταβολής.
Οι μετρήσεις
Απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα είναι βέβαια η «απόδειξη» ότι πρόκειται για μια προβληματική κλιματικά περιοχή. Για το λόγο αυτόν είναι σε εξέλιξη οι μετρήσεις της θερμοκρασίας, που θα αποδείξουν ότι αποτελεί θερμική νησίδα και ότι εκεί η μέση θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι στις κοντινές περιοχές. Οι διαφορές αυτές μπορεί να ξεκινούν από 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με επιστήμονες, στη διαμόρφωση της θερμικής νησίδας συμβάλλουν τα σκούρα και θερμά υλικά αστικών επιφανειών, που έχουν χαμηλή αντανακλαστικότητα, που παρακρατούν τη θερμότητα την ημέρα και την αποδίδουν τη νύχτα, εμποδίζοντας τη φυσική ψύχρανση της ατμόσφαιρας. Συντελούν, επίσης, το ύψος και η διάταξη των κτιρίων, γύρω από στενούς δρόμους, που εμποδίζουν τη διαφυγή της ηλιακής ενέργειας και την κυκλοφορία του αέρα.
«Στη Θεσσαλονίκη, ανάλογη εικόνα με αυτήν της πλατείας Χρηματιστηρίου παρουσιάζει η περιοχή της Αγίας Τριάδας, που επίσης είναι εξαιρετικά πυκνοδομημένη, δεν έχει πλατείες, ούτε δέντρα και πράσινο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ασφυκτιούν», τονίζει ο κ. Κουράκης.
agelioforos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου