Κλειστά… μέχρι νεωτέρας θα παραμείνουν από την 1η Σεπτεμβρίου το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ, όπως και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας, μετά την σχετική απόφαση που λήφθηκε κατά την έκτακτη συνεδρίαση...
των πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ την Κυριακή. Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε ότι «μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου, η Σύνοδος των Πρυτάνεων, σε έκτακτη συνεδρίασή της, εξέτασε το νομοθέτημα στην τελική του μορφή. Ασχολήθηκε κυρίως με τις ρυθμίσεις που αφορούν σε ακαδημαϊκά ζητήματα όπου διαπιστώθηκε ότι, δια της διάλυσης του τομέα και δια της κατ΄ όνομα μόνο παραμονής του Τμήματος, αποδομείται πλήρως η...
ακαδημαϊκή οργάνωση των ΑΕΙ. Οι αποφάσεις σε σημαντικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά θέματα μεταβιβάζονται από συλλογικά όργανα, όπως οι Γενικές Συνελεύσεις του Τομέα και του Τμήματος, τα οποία διασφαλίζουν την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, σ’ ένα μονοπρόσωπο όργανο που θα είναι ο Κοσμήτορας.
Η νέα αυτή δομή είναι σαφές ότι πλήττει την αξιοκρατία και τη διαφάνεια για μία σειρά ακαδημαϊκές αποφάσεις οδηγώντας στην υποβάθμιση των σπουδών και στην αποδυνάμωση των πτυχίων.
Η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των διδασκόντων στο πανεπιστήμιο θα οδηγήσει σε καθηγητές ετεροαπασχολούμενους, πλήττοντας περισσότερο το επίπεδο των σπουδών στα πανεπιστήμια. Δυστυχώς, το κόστος της υποβάθμισης θα το πληρώσει η μέση ελληνική οικογένεια η οποία θα κληθεί να πληρώσει σύντομα ένα μεγάλο μέρος του κόστους των σπουδών καθώς το νομοθέτημα δε διασφαλίζει τη δημόσια χρηματοδότηση ούτε της εκπαίδευσης και της έρευνας ούτε της φοιτητικής μέριμνας και της διανομής των συγγραμμάτων.
Σε ό,τι αφορά στο νέο συγκεντρωτικό και ολιγαρχικό μοντέλο διοίκησης που προτείνεται, η συνεδρίαση της Συνόδου αφού άκουσε τις γνωμοδοτήσεις κορυφαίων συνταγματολόγων υιοθέτησε την άποψη ότι οι διατάξεις βρίθουν εκτροπών από τη συνταγματική νομιμότητα.
Η ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων επιβεβαιώνει το αρραγές μέτωπο των πανεπιστημίων που απορρίπτουν το νομοθέτημα. Το μέτωπο αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισοσταθμίζεται με λίγες εκατοντάδες μεμονωμένων υπογραφών οι οποίες δεν αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 2% του συνόλου των πανεπιστημιακών.
Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια καλούν: τους Βουλευτές να μη ψηφίσουν το νομοθέτημα στην παρούσα του μορφή, το Υπουργείο Παιδείας να δεχθεί τις προτάσεις τους που έχουν εγκαίρως υποβληθεί και την ελληνική κοινωνία να είναι σε επαγρύπνηση για τη διασφάλιση του αγαθού της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης».
thestival
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου