Κυριακή, Ιουνίου 19

Θεσσαλονίκη:Ρεκόρ βροχής και τον Ιούνιο

Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που συνεχίστηκαν και τον Ιούνιο καταγράφουν ύψη βροχής σε νέα επίπεδα ρεκόρ για τη Θεσσαλονίκη, χωρίς όμως να επιφέρουν σημαντική αύξηση των υδάτινων αποθεμάτων, αφού η ραγδαιότητά τους δεν επιτρέπει τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου, καταμετρήθηκαν σε μία ημέρα 27 χιλιοστά βροχής, όταν ολόκληρο τον Ιούνιο η μέση τιμή βροχόπτωσης, βάσει των στοιχείων της περιόδου 1961 - 1990, είναι 33 χιλιοστά.

«Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου φέτος είχαμε συνολικά 68 χιλιοστά βροχής, δηλαδή...
υπερδιπλάσιο ύψος βροχής από το μέσο όρο ολόκληρου του μήνα, που είναι για τον Ιούνιο τα 33 χιλιοστά. Αυτό συνέβη ουσιαστικά με τρεις ημέρες καταρακτώδους βροχής, την Τετάρτη 15 Ιουνίου με 27 χιλιοστά, το Σάββατο 4 Ιουνίου με 25 χιλ. και την Παρασκευή 3 Ιουνίου με 12,5 χιλ. Είχαμε ακόμη βροχή στις 12 και 14 Ιουνίου με 1,9 και 1,4 χιλ. αντίστοιχα. Το κακό, όπως συνέβη και το Μάιο, είναι ότι δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτά τα αυξημένα επίπεδα βροχής, καθώς λόγω της ραγδαιότητάς τους δεν προλαβαίνουν να εμπουτίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα», τόνισε ο Θεόδωρος Καρακώστας, καθηγητής Μετεωρολογίας και διευθυντής του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, ο οποίος επεξεργάστηκε τα στοιχεία των βροχοπτώσεων στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 50 χρόνια με τη βοήθεια του συνεργάτη του Κώστα Τυμπανίδη.

Τα ύψη βροχής ρεκόρ του πρώτου 15νθημέρου του Ιουνίου ήρθαν έπειτα από τα υψηλά επίπεδα βροχής του Μαΐου, όταν καταμετρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη 87,4 χιλ. με μέσο όρο βροχόπτωσης για το Μάιο τα 50,3 χιλιοστά.
4μηνο ανομβρίας

Οι δύο βροχεροί μήνες (Μάιος και Ιούνιος) ήρθαν να καλύψουν το έλλειμμα έπειτα από ένα τετράμηνο σχετικής ανομβρίας στη Θεσσαλονίκη, σε σύγκριση με τις μέσες τιμές, καθώς το φετινό Απρίλιο η βροχή που έπεσε υπολείπεται κατά 23 χιλ. (15 χιλ. φέτος έναντι 38 χιλ της μέσης τιμής), το Μάρτιο ήταν λιγότερη κατά 6 χιλιοστά (38 χιλ. φέτος έναντι 44 χιλ. της μέσης τιμής), το Φεβρουάριο η βροχή ήταν μειωμένη κατά 19 χιλιοστά (17 χιλ. φέτος έναντι 36 χιλ. της μέσης τιμής) και τον Ιανουάριο χάθηκαν 14 χιλιοστά βροχής (21 χιλ. το 2011 έναντι 35 χιλ. της μέσης τιμής).

olathessaloniki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...