Παρασκευή, Μαΐου 6

Κλειστό το TAXISNET για Α.Ε. και Ε.Π.Ε.

Η ανακοίνωση, την οποία έσπευσε να εκδώσει το υπουργείο οικονομικών προχθές, ημέρα Τετάρτη 4 Μαΐου, είχε τίτλο «Απρόσκοπτα λειτουργούν τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων». Σε αυτήν, μας διαβεβαίωναν ότι το σύστημα υποδέχεται εύρυθμα δηλώσεις σε ποσοστό 98%, ότι «η μη διαθεσιμότητα οφείλεται συνήθως σε προγραμματισμένες αναβαθμίσεις ή παροδικά προβλήματα και σε καμία περίπτωση σε ελλείψεις των υποδομών» και πως οι παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δίνονται για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και οι λογιστές. Οι συγγραφείς του συγκεκριμένου κειμένου «ξέχασαν», όμως, μια... μικρή λεπτομέρεια:

Ότι, ήδη, δύο μέρες πριν, δηλαδή από τη Δευτέρα 2 Μαΐου, το σύστημα έπρεπε να είχε ανοίξει για την υποβολή δηλώσεων ανωνύμων εταιριών και εταιριών περιορισμένης ευθύνης (Α.Ε. – Ε.Π.Ε.), αλλά αυτό δεν έγινε.

Έτσι, μετά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μισθωτούς/συνταξιούχους, σειρά για να βιώσουν τις αστοχίες του TAXISNET έχουν οι επιχειρήσεις. Μάταια στα λογιστήρια των νομικών προσώπων, καθώς και στα φοροτεχνικά γραφεία προσπαθούσαν από το πρωί της δεύτερης ημέρας του μήνα να υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις.

Το Capitaltax επικοινώνησε με το γραφείο του γενικού γραμματέα του ΚΕΠΥΟ, Διομήδη Σπινέλλη. Μας παρέπεμψαν στον υπεύθυνο της εφαρμογής, ο οποίος μας επιβεβαίωσε το πρόβλημα, χωρίς όμως να θελήσει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο το λογισμικό δεν ήταν – για ακόμα μια φορά – έτοιμο στην προκαθορισμένη ημερομηνία. Μάλιστα, μας διαβεβαίωσε ότι η εφαρμογή θα ανοίξει τις πύλες της με μία εβδομάδα καθυστέρηση, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαΐου, μία ημέρα πριν την έναρξη της λήξης των σχετικών προθεσμιών.

Για το σκοπό αυτό (για να έχουν το απαραίτητο χρονικό περιθώριο οι υποβάλλοντες τη δήλωση, αλλά και – κυρίως – για να μην υπερφορτωθεί το TAXISNET και καταρρεύσει -, το υπουργείο οικονομικών αναμένεται να δώσει παράταση στην υποβολή (και) αυτών των δηλώσεων μέχρι τις 30 Μαΐου.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...