Τρίτη, Μαΐου 17

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΛΕΙ ΕΛΛΑΣ




Να δώσει εξηγήσεις καλείται η χώρα μας σχετικά με τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης, τον πρόχειρο νόμο 3719/2008 που ψήφισε η Ελληνική βουλή για τη συμβίωση των ετερόφυλων ζευγαριών.
Σύμφωνα με αυτόν ετερόφυλα ζευγάρια με συμβολαιογραφικό έγγραφο που καταχωρείται στο κατά τόπο ληξιαρχείο είναι σε θέση να ρυθμίσουν τις περιουσιακές του σχέσεις, να αποκτήσουν δικαιώματα (όπως αυτά του γάμου) έναντι του συμβίου τους (αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα, διατροφή, κληρονομικά δικαιώματα), να ρυθμίσουν την γονική μέριμνα, την πατρότητα, το επώνυμο των τέκνων που θα γεννηθούν κατά τη διάρκεια ισχύς του συμφώνου.
Στην πράξη ουδέποτε εφαρμόστηκε ο νέος θεσμός. Αφενός οι ρυθμίσεις ήταν ανεπαρκείς : τα ασφαλιστικά ταμεία και οι Εφορίες δεν αναγνώρισαν δικαιώματα εκ του συμφώνου,  και οι Ο.Τ.Α. δεν έλαβαν οδηγίες σχετικά με τις διαδικασίες που προέκυπταν (οικογενειακές μερίδες κ.τ.λ.) και αφετέρου δείχνει η κοινωνία μας ότι τελικώς δεν έχει τόσο προοδευτικές απόψεις όσο διατείνεται.
Ελάχιστα σύμφωνα καταχωρήθηκαν στα ληξιαρχεία πρωτεύουσας – συμπρωτεύουσας και μετρημένα στα δάχτυλα στην επαρχία.
Και εκεί που οι φωνές είχαν σιγήσει, η Εκκλησία καθησυχάστηκε μετά τις πρόσφατες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων για άκυρους γάμους ομοφυλοφίλων και τη μη εφαρμογή στην πράξη του συμφώνου για τους ετερόφυλους, έρχονται από τη μια ομόφυλα ζευγάρια – υπήκοοι χωρών μελών της Ε.Ε. και ζητούν από το Υπουργείο Εξωτερικών την αναγνώριση της συμβίωση τους (όπως και στη χώρα καταγωγής τους) και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτό και από την άλλη ομόφυλα ζευγάρια Ελλήνων προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Μέχρι την 31η Μαΐου οφείλει να δώσει εξηγήσεις το Ελληνικό κράτος για τον αποκλεισμό ομοφύλων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων, το οποίο σημειωτέον το 2008 καταδίκασε τη Γαλλία για παρόμοια υπόθεση.
Άντε να εξηγήσει το ΠΑΣΟΚ γιατί αποκλείει τους ομοφυλόφιλους, γιατί δεν εξομοιώνει το γάμο με το σύμφωνο συμβίωσης για τους ετερόφυλους και όλα αυτά για τον νόμο 3719/2008 που δεν είχε ψηφίσει ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Έχοντας τους ομόφυλους και τα ζητήματα της εφαρμογής του συμφώνου για τους ετερόφυλους, πρόσθεσε λίγο κάρτα του πολίτη (666), βάλε λίγο δηλώσεις προβεβλημένων Μητροπολιτών για μετανάστες και Εβραίους (βλέπε Θεσσαλονίκης και Πειραιώς), ρίξε λίγο από εκκλησιαστική περιουσία που όλοι την ‘’βάλανε στο μάτι’’, λίγο από  τον πολύπαθο διαχωρισμό κράτους εκκλησίας και είμαι σίγουρος ότι ο Παπανδρέου ‘’δοξάζει τω κύριω’’ που έχει απέναντι τον Ιερώνυμο και όχι τον Χριστόδουλο…

Εφραίμ Χ. Κυριζίδης
ΔΙκηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...