Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30

Ελεύθερος χωρίς όρους ο Παναγιώτης Ψωμιάδης

Νόμιμες χαρακτήρισε και ενώπιον του ανακριτή τις συμβάσεις με τις οποίες ανατέθηκε η μεταφορά των μαθητών στη Θεσσαλονίκη ο πρώην νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος κλήθηκε να απολογηθεί για τις υπερβάσεις στο κόστος των σχολικών δρομολογίων.

Μάλιστα, ο κ. Ψωμιάδης προσκόμισε και αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τις οποίες επικυρώθηκαν οι συγκεκριμένες συμβάσεις, ενώ επικαλέστηκε και το νόμο 3731/2008 με τον οποίο ουσιαστικά «αποποινικοποιούνται» οι συμβάσεις για τις οποίες δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Επιπλέον προσκόμισε και απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία απαλλάχτηκε πρώην νομάρχης για παρόμοια υπόθεση.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης μετά την απολογία του... αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον πρώην αντινομάρχη Γιώργο Τσαμασλή, ο οποίος επίσης κλήθηκε χτες να απολογηθεί για την ίδια υπόθεση. Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι επισήμαναν στον ανακριτή ότι η ίδια πρακτική εξακολουθεί να εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα. Ελεύθεροι χωρίς κανέναν όρο αφέθηκαν και δύο εκπρόσωποι ιδιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων κι ένας εκπρόσωπος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι επίσης είχαν κληθεί για απολογία. Δικαστικές πηγές χαρακτήριζαν τη συγκεκριμένη υπόθεση «νομικά διάτρητη», καθώς, όπως αναφέρουν, «όλα τα στοιχεία συνηγορούν υπέρ των κατηγορουμένων». Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών προκειμένου ν' αποφασιστεί εάν η υπόθεση θα παραπεμφθεί ή όχι στο ακροατήριο.

Η δίωξη και το βούλευμα

Η συγκεκριμένη δικογραφία έφτασε στα χέρια του ανακριτή μετά τη δίωξη που ασκήθηκε το Σεπτέμβριο του 2010. Είχε προηγηθεί βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με το οποίο ζητούνταν από την Εισαγγελία να διερευνηθεί «η περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης ελάττωσης της δημόσιας περιουσίας», καθώς μέχρι τότε η δίωξη αφορούσε στο πλημμεληματικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, μάλιστα, έκριναν ότι ο νόμος 3731/2008 «δεν εισάγει λόγο άρσης ή εξάλειψης του αξιόποινου των αδικημάτων που αφορούν τις καταρτίσεις των συμβάσεων, αλλά σκοπός του νόμου ήταν να εγκριθούν οι υπογραφές που καταρτίστηκαν κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, στα κατηγορητήρια που συνέταξε ο γ' ειδικός ανακριτής Κώστας Αλεξίου, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση, γίνεται λόγος για ζημιά ύψους πάνω από 4.000.000 ευρώ που καταγράφηκε τα σχολικά έτη 2004 - 2005 και 2005 - 2006.

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...