Τετάρτη, Αυγούστου 17

Σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για κίνητρα εγκατάστασης στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης

Μετά από αδράνεια δύο ετών, το υπουργείο Ανάπτυξης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για κίνητρα εγκατάστασης στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Υποθέτουμε ότι έχει προηγηθεί, ήδη, διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Ωστόσο, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι μένουν εκκρεμή μια σειρά από σημαντικά θέματα που αφορούν στη Ζώνη Καινοτομίας, έτσι ώστε αυτή να καταστεί λειτουργική και να... έχει προστιθέμενη αξία, τόσο για τη Θεσσαλονίκη , όσο και για την ελληνική οικονομία. Αυτό προκύπτει, άλλωστε, και από πρόσφατη απάντηση του ίδιου του υπουργείου σε ερώτηση στη Βουλή. Συγκεκριμένα:

Παραμένει εκκρεμής η χωροθέτηση της Ζώνης Καινοτομίας και η κατοχύρωση της δημόσιας γης.
Η επιχορήγηση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2009, όπως φαίνεται και από τον προϋπολογισμό της, με δικαιολογία τη δημοσιονομική κρίση. Ενώ, η διαδικασία πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού έχει παγώσει από τον Οκτώβριο του 2009.
Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την εξέλιξη της Ζώνης Καινοτομίας δεν υφίσταται, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία, παρά μόνο κάποιες γενικόλογες αναφορές.
Τα προβλήματα με τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, συνεπώς, διαιωνίζονται. Καθυστερήσεις, ασφαλώς, υπήρξαν και στο παρελθόν. Όμως, η καινοτομία αποτελεί προτεραιότητα και μοχλό ανάπτυξης. Είναι κρίμα ότι η κυβέρνηση, αντί να επιταχύνει τις εξελίξεις, τις έχει επιβραδύνει μέχρι σήμερα ακόμα περισσότερο.

Το νομοσχέδιο που ήρθε προς διαβούλευση, δεν είναι σε καμιά περίπτωση η λύση που απαιτείται. Αν η κυβέρνηση, ενόψει της επίσκεψης Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, θέλει να δείξει έργο, ας μην περιορισθεί σε αποσπασματικές κινήσεις. Τόσο η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, όσο και συνολικά η πολιτική για την καινοτομία, απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή και πρέπει να αναβαθμιστούν στην κυβερνητική ατζέντα.

thousandnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...