Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εναντίον της Ελλάδας, για το «βέτο» που θεωρεί ότι επέβαλλε η χώρα μας στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, τον Απρίλιο του 2008, θα αναγνωσθεί αύριο στις 11.00 το πρωί, ώρα Ελλάδος.
Τρία είναι τα σενάρια σχετικά με αυτήν:
1ον. Θετική απόφαση, υπέρ της Ελλάδας, αν και πρόκειται για το σενάριο με τις λιγότερες πιθανότητες, που θέλει την Αθήνα να δικαιώνεται για τις αντιρρήσεις, που έφερε στην νατοϊκή ένταξη των Σκοπίων.
2ον. Μια ισορροπημένη απόφαση, το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με όσα τουλάχιστον αναφέρουν ότι αναμένουν και οι δύο πλευρές. Θα είναι δηλαδή μια απόφαση, που θα κάνει καταμερισμό ευθυνών και στην Αθήνα και τα Σκόπια, χωρίς ωστόσο να μπαίνει στην ουσία του... ζητήματος της ονομασίας (κάτι που άλλωστε δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δικαστηρίου)
3ον. Μια καταδικαστική απόφαση εναντίον της Ελλάδας, που κυρίως θα «πλήξει» τη διεθνή εικόνα της χώρας μας. Σε αυτή τη περίπτωση και σε πολιτικό –διπλωματικό επίπεδο θα είναι το πρώτο «κρίσιμο τεστ» για την κυβέρνηση συνεργασίας.
Η πολιτική ηγεσία της χώρας θα κληθεί να διαχειριστεί με νηφαλιότητα, την απόφαση εξηγώντας δημόσια τι σημαίνει αυτή η απόφαση εναντίον της Ελλάδας. Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαία η αναφορά του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή στη συζήτηση επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο.
Παράλληλα, η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ελληνική διπλωματία, καθώς θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (5 Δεκεμβρίου) ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όπου θα κληθούν να αξιολογήσουν την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ αλλά και συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ (7-8 Δεκεμβρίου).
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δύο είναι τα διακυβεύματα για την Ελλάδα. Να διατηρηθεί η ικανότητα να συμπεριφέρεται, όπως ορίζουν οι οργανισμοί, ώστε να μην επηρεάζεται η στάση της. Δεύτερον, να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα των αποφάσεων του ΝΑΤΟ.
Πάντως, σύμφωνα με τις πηγές μια καταδικαστική απόφαση για τη χώρα μας, όχι μόνο δεν θα επιλύσει το θέμα της ονομασίας – μάλιστα, η κυβέρνηση ορθώς διαχωρίζει τη νομική διαδικασία στη Χάγη από τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών- αλλά θα δημιουργήσει περισσότερα προσκόμματα, στην διαπραγματευτική διαδικασία, υπό τον διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, διευκρινίζουν πως οποιαδήποτε απόφαση δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη χώρα μας. Παράλληλα, όμως θα πρέπει να σημειωθεί πως μια καταδικαστική απόφαση εναντίον της Ελλάδας, θα ενισχύσει τον Νίκολα Γκρούεφσκι,κυρίως όμως στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς όπως επισημαίνεται, κανένα δικαστήριο δεν έχει την αρμοδιότητα να επιβάλει αποφάσεις σε διεθνείς οργανισμούς, όπως για παράδειγμα στο ΝΑΤΟ ή την Ε.Ε, που κατά κανόνα λαμβάνονται ομόφωνα.
Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία στην Αθήνα, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει κοινή γραμμή Σκοπίων-Άγκυρας και επισημαίνουν ότι εάν εκδοθεί κάποια απόφαση εναντίον της Ελλάδας, θα δώσει κίνητρα εθνικισμού και στα Σκόπια αλλά και στην Άγκυρα.
Την ίδια ώρα, αυτό που θα έχει ενδιαφέρον είναι επίσης το πώς θα αντιδράσουν το κόμματα και ιδιαίτερα το ποια θα είναι η στάση του Γιώργου Καρατζαφέρη, που έχει απειλήσει ακόμη και με αποχώρηση από την κυβέρνηση.
Επομένως, με «μηδέν πολιτικό χώρο» για οποιαδήποτε κίνηση συμβιβασμού τόσο στην Αθήνα, όσο και στα Σκόπια το μόνο σίγουρο είναι πως οι δύο χώρες δεν θα μπορέσουν για ακόμα μια φορά να επιλύσουν ένα θέμα, που ταλανίζει τις διμερείς σχέσεις, για πάνω από είκοσι χρόνια.
Γράφει η Αλεξάνδρα Βουδούρη για το: 24h.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου