Πέμπτη, Νοεμβρίου 10

Οι ψυχρές σχέσεις Παπαδήμου με Καραμανλή, οι φιλικές με Σημίτης και η σχέση με τους υπόλοιπους πολιτικούς

Παλιός γνώριμος των πρωταγωνιστών του πολιτικού συστήματος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, το όνομα του οποίου επανέρχεται την τελευταία δεκαετία σε περιόδους κρίσης, ως η «χρυσή εφεδρεία».

Με Κ. Καραμανλή
Μπορεί κάποιοι να μην το γνωρίζουν, αλλά οι... παροικούντες τα παλιά λημέρια της ΝΔ στη Ρηγίλλης θυμούνται ότι το όνομα του Λουκά Παπαδήμου ότι είχε προταθεί και στον Κώστα Καραμανλή επι πρωθυπουργίας του, για το υπουργείο Οικονομικών, αλλά τελικά το σενάριο αυτό δεν προχώρησε. Ωστόσο, το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης Καραμανλή οι σχέσεις της τότε κυβέρνησης με τον κ. Παπαδήμο χαρακτηρίζονταν απο ψυχρότητα καθώς ο κορυφαίος τραπεζίτης αμφισβητούσε στο παρασκήνιο τη μέθοδο της απογραφής. Οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν στη... συνέχεια καθώς η τροπή που πήρε η χρηματοπιστωτική κρίση δημιούργησε την ανάγκη στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αναζητήσει στηρίγματα και συνομιλητές στην Ευρώπη. Έτσι, διαμορφώθηκε «γέφυρα» μεταξύ των δύο πελυρών.

Με Κ.Σημίτη
Η σχέση του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ με το ΠΑΣΟΚ είναι βαθιά- ειδικώς με την οικογένεια Παπανδρέου έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του ΄80. Στενές φιλικές σχέσεις διατηρεί όμως με με τον κ. Κώστα Σημίτη, ο οποίος τον είχε προωθήσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με Γ.Παπανδρέου
Στη Χαριλάου Τρικούπη το όνομα Παπαδήμος επανερχόταν σταθερά στις συζητήσεις που γίνονταν σε προεκλογικές περιόδους. Το καλοκαίρι του 2007, όταν οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έψαχναν αγωνιωδώς «λαμπερά πρόσωπα» για τα ψηφοδέλτια του κόμματος, έγινε πρόταση στον κ. Παπαδήμο αλλά δεν απέδωσε καρπούς.

Με Ανδρ.Παπανδρέου
Το 1993 ο κ. Παπαδήμος ανέλαβε υποδιοικητής και το επόμενο έτος διαδέχθηκε τον Ι. Μπούτο ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Τότε ισχυροποιήθηκε και ο δεσμός του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς για να καταλάβει τη θέση αυτή έγιναν θετικές εισηγήσεις στον τότε πρωθυπουργό από τους κκ. Α.Λιβάνη και Αλ.Παπαδόπουλο.

Με Κ.Μητσοτάκη
Ο πρώην πρωθυπουργός τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση στον σημερινό πρωθυπουργό. Μάλιστα, το 2009 ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε στον Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό, συμπεριλαμβάνοντας στη νέα κυβέρνηση και πρόσωπα εγνωσμένου κύρους που θα μπορούσαν να κερδίσουν και πάλι τον σεβασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να αποκαταστήσουν ταχέως τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας. Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό τέτοιου είδους πρόσωπο ήταν ο κ. Λ. Παπαδήμος.

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...