Τετάρτη, Νοεμβρίου 23

Στην Μεση Ανατολη για δουλεια, φευγουν οι Ελληνες

Στη Μέση Ανατολή και σε αγγλόφωνες και γερμανόφωνες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης στρέφονται πλέον οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων ελέω κρίσης. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι το Αμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και η Ντόχα του Κατάρ, όπου υπάρχει σημαντική ζήτηση από διεθνείς και εγχώριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί, κυρίως σε έργα ανάπτυξης και υποδομών.

Η διαρροή του επιστημονικού δυναμικού της Ελλάδας ήταν το αντικείμενο ημερίδας που διοργάνωσε το γραφείο καριέρας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (σ.σ.: πρόκειται για το δημόσιο πανεπιστήμιο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στο οποίο τα μαθήματα γίνονται στα αγγλικά) για την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας αφορούν στο... μεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχους πολυτεχνικών σχολών και συγκεκριμένα πολιτικούς μηχανικούς, ηλεκτρολόγους μηχανικούς, μηχανολόγους μηχανικούς. Ευκαιρίες για εργασία παρουσιάζονται επίσης στους κλάδους οικονομικών και πληροφορικής, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες ζητούνται γιατροί με εμπειρία τουλάχιστον πέντε ετών μετά την ειδικότητά τους. Οι υπόλοιποι νέοι αναζητούν την τύχη τους σε χώρες όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ενώ λιγότεροι στρέφονται σε χώρες της ΕΕ που δεν έχουν πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση. Κίνητρο είναι κυρίως οι υψηλές αποδοχές, αλλά και το χαμηλό ρίσκο της επιλογής τους.

«Η μεγάλη ζήτηση στα επαγγέλματα των μηχανικών οφείλεται στα κατασκευαστικά έργα που δρομολογούνται, όπως για παράδειγμα στο Κατάρ, όπου το 2022 θα φιλοξενηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Μία μόνο αγγελία για μία θέση μηχανικού στην Ντόχα προκάλεσε την αποστολή 120 βιογραφικών από ενδιαφερόμενους μέσα σε μία εβδομάδα», εξήγησε στη διάρκεια της ημερίδας ο διευθυντής εταιρείας διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, Σταύρος Αντωνίου. Οπως επισήμανε, η πλειονότητα των υποψηφίων που τελικά βρίσκουν εργασία στις χώρες αυτές είναι άντρες. Ωστόσο, στον τομέα της ιατρικής, και ειδικότερα στον κλάδο της γυναικολογίας, το 100% των θέσεων εργασίας αφορά γυναίκες, αφού λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεων της χώρας δεν επιτρέπεται η εξέταση από το αντίθετο φύλο.

Αν στη Μέση Ανατολή μία από τις βασικές προϋποθέσεις επιλογής ανθρώπινου δυναμικού είναι η εργασιακή εμπειρία τουλάχιστον για 4-5 χρόνια, στις γερμανόφωνες χώρες της Ευρώπης προτιμούνται οι τελειόφοιτοι που θα εκπαιδευτούν από την αρχή σε κάποια εταιρεία.

Τη μεγαλύτερη ζήτηση και εδώ έχουν οι απόφοιτοι πολυτεχνικών σχολών, οικονομολόγοι, πληροφορικοί, γιατροί, ενώ οι μισθολογικές απολαβές, που κυμαίνονται μεταξύ 1.900 και 2.000 ευρώ για έναν απόφοιτο μηχανικό που πρωτοξεκινά την εργασία του στη Γερμανία, με κόστος ζωής ίδιο με αυτό στην Ελλάδα, αποτελούν τον ελκυστικότερο παράγοντα.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...