Δευτέρα, Νοεμβρίου 28

Εξωτερικός δακτύλιος «ανακουφίζει» τη Θεσσαλονίκη

Μια κυκλοφοριακή «ανάσα» αναμένεται να πάρει η Θεσσαλονίκη αφού προ των πυλών βρίσκεται σχέδιο εξωτερικού δακτυλίου από το γηροκομείο «Άγιος Παντελεήμων», έως τον κόμβο των Πεύκων και θα συνδέεται με την οδό Παπανικολάου στην περιοχής της Εξοχής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αγγελιφόρου, το έργο έχει προϋπολογισμό 150 εκ. ευρώ και υπάρχει σχέδιο ένταξης του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την «Εγνατία ΑΕ» και αναμένεται να δώσει κυκλοφοριακή λύση στον μονίμως «φορτωμένο» οδικό άξονα Πεύκων-Ασβεστοχωρίου.
Εάν όλα πάνε καλά με τη χρηματοδότηση του έργου, αυτό θα... δημοπρατηθεί μέσα στο 2012, με τη μελέτη να είναι ολοκληρωμένη και να είναι εν αναμονή των περιβαλλοντικών εγκρίσεων.

Ο οδικός άξονας που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν έχει τα χαρακτηριστικά για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής και για αυτό προβλέπεται σύνδεση του νέου ανισόπεδου κόμβου Ευκαρπίας με την Εγνατία οδό, μέσω του υφιστάμενου ανισόπεδου κόμβου Γηροκομείου. Το συνδετήριο τμήμα μεταξύ των δύο κόμβων έχει μήκος 2 χιλιόμετρα. Το τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Ευκαρπίας, μέχρι τον οικισμό των Πεύκων, οδεύει σε νέα χάραξη, μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων, έως τον προβλεπόμενο νέο ανισόπεδο κόμβο Πεύκων. Πρόκειται για αυτοκινητόδρομο με δύο λωρίδες και λωρίδα έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση και επιδιωκόμενη ταχύτητα μελέτης 90 χλμ. την ώρα, ώστε να έχει ελαχιστοποιημένες επιδράσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Να σημειωθεί ότι περαιτέρω παρεμβάσεις δεν ήταν δυνατό να γίνουν στον οδικό άξονα Πεύκων – Ασβεστοχωρίου, καθώς επρόκειτο για δρόμο που διερχόταν το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, το οποίο όπως είναι φυσικό προστατεύεται από τους δασικούς νόμους.

Η αρτηρία παρακάμπτει από τα βόρεια τον οικισμό Πεύκων (ευρισκόμενη σε βαθύ όρυγμα και στέγαστρο), στη συνέχεια ακολουθεί πορεία «πίσω» από το φρύδι του ορεινού όγκου που φιλοξενούσε τα παλαιά λατομεία Ασβεστοχωρίου και Εξοχής. Η πορεία αυτή ακολουθείται μέχρι το 9ο χιλιόμετρο σε καλλιεργούμενη γη ή βοσκότοπους, μακριά από οικισμούς. Στη συνέχεια, η χάραξη περνά με σήραγγα κάτω από τον ορεινό όγκο του δάσους Κουρί, διέρχεται από το βόρειο άκρο της αναδασωθείσας έκτασης του νοσοκομείου «Παπανικολάου», περνά με σήραγγα στο λατομείο Εξοχής και καταλήγει στην οδό Εξοχής - Χορτιάτη όπου κατασκευάζεται ο ανισόπεδος κόμβος Χορτιάτη.

spnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...