Τετάρτη, Νοεμβρίου 23

Θεσσαλονίκη: Θα φυσήξει Βαρδάρης και θα... καθαρίσει η ατμόσφαιρα το Σαββατοκύριακο

Αντοχές θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης στα αιωρούμενα σωματίδια που έχουν «πνίξει» την πόλη την τελευταία εβδομάδα, καθώς η μικρή μεταβολή του καιρού, από σήμερα, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, καθώς ξεκάθαρη αλλαγή, με βοριάδες που θα καθαρίσουν τον αέρα πάνω από την πόλη, αναμένουμε το Σαββατοκύριακο. Στο μεταξύ, μοναδική ελπίδα ίσως αποτελέσει το μικρό ενδεχόμενο βροχόπτωσης απόψε ή αύριο, καθώς τα αιωρούμενα σωματίδια μπορούν να απομακρυνθούν μόνο με δύο τρόπους: με ισχυρούς ανέμους, κατά προτίμηση από βόρεια κατεύθυνση (Βαρδάρης) ή ισχυρή βροχή που θα κατεβάσει τα σωματίδια στο έδαφος.

«Από την Τετάρτη αναμένουμε βελτίωση των καιρικών συνθηκών, όμως θα διατηρηθεί η... υγρασία και θα έχουμε ομίχλη τις πρωινές ώρες, που δεν είναι θετική για το θέμα των ρύπων. Ουσιαστική μεταβολή θα έχουμε με την ενίσχυση των βόρειων ανέμων το Σαββατοκύριακο», τόνισε ο Μιχάλης Σιούτας δρ Μετεωρολογίας.

Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας, σήμερα θα επικρατήσουν νοτιοανατολικοί άνεμοι και ουσιαστικά το Σαββατοκύριακο θα έχουμε βορειοδυτικούς, που θα αλλάξουν την ατμόσφαιρα της πόλης.

Στην πρόγνωση της ΕΜΥ αναφέρεται ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές και ασθενείς νοτιοανατολικοί άνεμοι 2-3 Μποφόρ μέσα στην πόλη και έως 5 Μποφόρ στο Θερμαϊκό.

Μικρή ενίσχυση των ανέμων που αναμένεται από το μεσημέρι της Πέμπτης ενδέχεται να βελτιώσει την κατάσταση στην πόλη, ενώ «ελπίδες» δημιουργούνται και από την πρόγνωση για ασθενείς βροχές απόψε και αύριο.

Σε 800 μέτρα

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια «εγκλωβίστηκαν» στην ατμόσφαιρα της πόλης, σε ύψος κάτω των 800 μέτρων. Πρόκειται για το γνωστό φαινόμενο της αναστροφής, που ουσιαστικά μετατρέπει την πόλη σε «κατσαρόλα» που βράζει με «κλειστό καπάκι» και δεν αφήνει τους ρύπους να διοχετευτούν σε υψηλότερα στρώματα.

«Εχουμε την εγκατάσταση ενός αντικυκλώνα, που δημιουργεί κάθε μέρα τις ίδιες συνθήκες. Ετσι, πιέζονται τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας προς τα κάτω. Μοιάζε με καπάκι κατσαρόλας που έχει εγκλωβίσει τους ρύπους στην ατμόσφαιρα της πόλης, αφού δεν τους αφήνει να διαχυθούν σε μεγαλύτερο χώρο», τόνισε ο Θεόδωρος Καρακώστας, καθηγητής Μετεωρολογίας του ΑΠΘ.

«Είναι μια ισχυρή αναστροφή που δημιουργεί συνθήκες εγκλωβισμού των ρύπων. Αυτός ο στάσιμος αντικυκλώνας έχει ''μεταφέρει'' πάνω από τη Θεσσαλονίκης μια ''θερμή κουβέρτα'' πάχους 3 χλμ., που ξεκινά περίπου από τα 800 - 1.000 μέτρα ύψος και φτάνει κοντά στα 4 χλμ. Επικρατούν καθοδικές κινήσεις και δεν αφήνει τους ρύπους να κινηθούν σε ανώτερα στρώματα», πρόσθεσε ο κ. Σιούτας.

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...