1. Στον αέρα οι εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών
Σε κατάρρευση κινδυνεύουν να οδηγηθούν τα κεκτημένα δεκαετιών των Ελλήνων εργαζομένων μετά την ψήφιση του νόμου 3899/2010, καθώς ήδη οι συλλογικές διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε εκρηκτικά αδιέξοδα.
Ειδικότερα, με το άρθρο 16, παρ. 3 του Ν. 3899/2010, προσδιορίζεται ότι «η προσφυγή στη διαιτησία περιορίζεται στον καθορισμό βασικού ημερομισθίου ή και βασικού μισθού. Για τα λοιπά θέματα μπορεί να συνεχιστεί οποτεδήποτε η συλλογική διαπραγμάτευση προκειμένου να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας».
Αυτή η διάταξη πρακτικά σημαίνει, ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και του σταδίου της μεσολάβησης, ο διαιτητής της συλλογικής εργασιακής διαφοράς, που θα οριστεί από τον ΟΜΕΔ, δεν μπορεί να επηρεάσει τίποτε άλλο πλην... του βασικού μισθού ή ημερομισθίου. Αυτό σημαίνει, ότι στη διαιτητική απόφαση δεν μπορεί να συμπεριληφθεί η διατηρητική ρήτρα, δηλ. ο όρος ότι «όλες οι διατάξεις προηγούμενων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αντίστοιχων με αυτή Διαιτητικών Αποφάσεων, συλλογικών συμφωνιών και επιχειρησιακής συνήθειας εφόσον δεν έχουν καταργηθεί ή τροποποιηθεί, εξακολουθούν να ισχύουν και αποτελούν ενιαίο σύνολο», όπως κατά πάγια συνήθεια γινόταν μέχρι πρόσφατα.
Η κατάργηση της διατηρητικής ρήτρας στις διαιτητικές αποφάσεις σημαίνει ότι τα οικονομικά (πάσης φύσεως επιδόματα και αποζημιώσεις κ.λπ.) και θεσμικά δικαιώματα (ημέρες άδειας, ωράρια εργασίας, συνδικαλιστικές διευκολύνσεις κ.λπ.) που είχαν αποκτήσει για δεκαετίες οι εργαζόμενοι μέσω των κλαδικών, επιχειρησιακών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για σύναψη συλλογικής σύμβασης θα εξανεμιστούν.
Οφείλει, άμεσα, το αρμόδιο Υπουργείο να επιληφθεί του θέματος, το οποίο συνιστά μια ωρολογιακή βόμβα στη λειτουργία των συλλογικών εργασιακών σχέσεων.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης:
- Τι πρωτοβουλίες προτίθεται αναλάβει η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να μη μείνουν αρρύθμιστες οι εργασιακές σχέσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που ήδη βλέπουν τις κατακτήσεις τους να καταργούνται συλλήβδην;
2. Στο κόκκινο τα ΤΕΙ της χώρας
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, καθώς η λειτουργία τους κινείται σε οριακά επίπεδα. Η συρρίκνωση του προϋπολογισμού τους και η περικοπή των επιχορηγήσεών δυσχεραίνει τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο εάν σύντομα δεν ληφθούν μέτρα. Μάλιστα, η έλλειψη διδασκόντων είναι ένας παράγοντας που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε πολλά ΤΕΙ δεν έχουν σταλεί ακόμη οι επιχορηγήσεις των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα τα ιδρύματα να αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις πάγιες ανάγκες τους.
Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η λειτουργία βρίσκεται στο κόκκινο, με χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι καταρτίζονται λίστες αναμονής φοιτητών για τα εργαστηριακά μαθήματα, ενώ τα αμφιθέατρα είναι ασφυκτικά γεμάτα. Τα προβλήματα έχουν οξυνθεί, σε σημείο να υπάρχει κίνδυνος για το επίπεδο της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης. Ο τακτικός προϋπολογισμός του ιδρύματος μειώθηκε κατά 60%, συμπεριλαμβανομένου και του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων:
- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στην καταβολή των επιχορηγήσεων προς τα ΤΕΙ της χώρας, έτσι ώστε να συνεχίσουν την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους;
3. Πλήρης υποβάθμιση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης
Στην με αρ. πρωτ. 23570/27.09.2011 ερώτησή που κατετέθη αναφορικά με τα «Προβλήματα λειτουργίας στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης» και για την οποία δεν υπήρξε σχετική απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο, γίνεται λόγος για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το μοναδικό κρατικό ωδείο της χώρας, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Ο ηλικίας 97 ετών οργανισμός, σε λίγα χρόνια συμπληρώνει 100 χρόνια πορείας και δραστηριότητας στον καλλιτεχνικό τομέα της χώρας. Είναι αμφίβολο, όμως, εάν θα προλάβει να συμπληρώσει αυτή την επέτειο, καθώς έχει φτάσει σε οριακό σημείο λειτουργίας, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, που χρονίζουν εδώ και μεγάλο διάστημα.
Ο προϋπολογισμός του είναι ήδη μειωμένος κατά 51%, γεγονός που σε συνδυασμό με τα σωρευμένα χρέη απειλεί τη λειτουργία του. Έχει ήδη μειωθεί στις 650.000 ευρώ και με τις νέες περικοπές δεν θα είναι σε θέση να καλύψει ούτε την αμοιβή των καθηγητών αορίστου χρόνου. Τη χρονιά αυτή φοιτούν στο Ωδείο 400 σπουδαστές και εργάζονται 85 καθηγητές, με διαφορετικές σχέσεις εργασίας. Μάλιστα, αρκετοί καθηγητές παραμένουν απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πολλοί από αυτούς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Τα προβλήματα χρηματοδότησης δεν επιτρέπουν την πρόσληψη νέων διδασκόντων και ως εκ τούτου η λειτουργία του επιβαρύνεται σημαντικά.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού:
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η λειτουργία του μοναδικού κρατικού ωδείου της χώρας μας;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου