H παρουσία της συνηγόρου του πολίτη στη Θεσσαλονίκη μπορεί να δώσει στο θεσμό, ο οποίος έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών πολιτών της χώρας, την ώθηση που χρειάζεται για να ριζώσει και εδώ.
Το ότι μόλις 1 ή 1,5% από τις σχεδόν 140.000 αναφορές προς το συνήγορο του πολίτη έχει υποβληθεί από την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου κατοικεί σχεδόν το 10% της χώρας, πρέπει να ερμηνευθεί και να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξισορρόπηση του, ειδικά στην εποχή της κρίσης.
Το υψηλό ποσοστό θετικών- υπέρ του πολίτη- διαμεσολαβήσεων του συνηγόρου επιβεβαιώνει την καχυποψία του πολίτη απέναντι στη δημόσια διοίκηση και καθιστά υποχρεωτικό εκ μέρους τους να συμπεριλάβουν στις ετήσιες εκθέσεις τους και τον... τρόπο με τον οποίο η κάθε μια από τις υπηρεσίες συμπεριφέρθηκε απέναντι στον πολίτη.
Ζήτησα από το «Συνήγορο» να ανακοινώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις υποθέσεις που διαχειρίστηκε από το 1998 και αφορούν το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να πω ότι οι ύμνοι στο συνήγορο του πολίτη από τη διοίκηση και τη μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν αρκούν για να καλύψουν το γεγονός ότι εδώ και 8 μήνες «αδυνατούν» να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα έπρεπε να είχε αναλάβει τα καθήκοντα του «συμπαραστάτη του δημότη», που σε επίπεδο δήμου είναι ανάλογα με αυτά του συνηγόρου.
Από την πλευρά μου επαναλαμβάνω ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο θα υπερψηφίσω την πρόταση στην οποία θα έχουν καταλήξει, για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το κύρος του προσώπου, που μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για το δημότη της Θεσσαλονίκης.
Η πρόθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης να παραχωρήσει χώρο για τις δραστηριότητες του συνηγόρου στη Θεσσαλονίκη, είναι ενδιαφέρουσα, θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι ο Δήμος, όπως και κάθε άλλη δημόσια διοικητική δομή, είναι αντικείμενο της εργασίας του Συνηγόρου.
newsbeast
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου