Παρασκευή, Νοεμβρίου 4

Οργή Σαμαρά για τον Παπανδρέου. Πώς εξηγείται το "ναι" της ΝΔ στη δανειακή σύμβαση

Πνέουν μένεα στη ΝΔ μετά τις χθεσινές υπαναχωρήσεις του πρωθυπουργού για τον οποίο λένε ότι “εκτός από ψεύτης και αναξιόπιστος έδειξε ότι είναι και ανέντιμος”.

Ενώ όμως το επίκεντρο του δράματος είναι πάντα το κυβερνητικό στρατόπεδο που δοκιμάζεται από την εν εξελίξει διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης τα όσα συνέβησαν χθές έχουν συνέπειες και στη ΝΔ και δημιουργούν πια κενό στρατηγικής για την ηγεσία του κόμματος.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε ένα βήμα πίσω από την πάγια θέση του ότι “η μόνη λύση είναι οι εκλογές” και δέχθηκε να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση μετά την παραίτηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου με περιορισμένη διάρκεια ζωής και συγκεκριμένη αποστολή να υπογράψει την δανειακή σύμβαση να εξασφαλίσει την έκτη δόση και να... κάνει εκλογές. Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο πιέσεων με συνεχείς διαβουλεύσεις στην λεωφόρο Συγγρού και διαφορετικές εισηγήσεις ενώ εκδηλώθηκε και πρόθεση πέντε βουλευτών του -των κ.κ. Βαγγέλη Αντώναρου, Άρη Σπηλιωτόπουλου, Κυριάκου Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Κωστή Χατζηδάκη- να συνυπογράψουν με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκκληση για την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Η δήλωση του κ. Σαμαρά πρόλαβε την κίνηση των βουλευτών του αν και ορισμένοι λένε ότι η ανάγκη συγκυβέρνησης παραμένει.

Ο κ. Σαμαράς πρότεινε μεταβατική κυβέρνηση προκειμένου όπως εξήγησε στην Βουλή να διευκολύνει την παραίτηση του πρωθυπουργού και να ξεμπλοκάρει τις πολιτικές εξελίξεις στην κατεύθυνση των εκλογών τις οποίες εξακολουθεί να θεωρεί εθνική ανάγκη. Ο κ. Παπανδρέου όμως σε μία “επίδειξη ανεντιμότητας” όπως λένε σταθερά στην λεωφόρο Συγγρού πήρε πίσω το δημοψήφισμα και υπαναχώρησε και από την παραίτησή του. Επιπλέον επιχείρησε να στρέψει την ενέργεια του κ. Σαμαρά εναντίον του. Ισχυρίστηκε ότι προανήγγειλε το δημοψήφισμα προκειμένου να πείσει τη ΝΔ να δώσει συναίνεση και ότι αφού ο κ. Σαμαράς δέχθηκε να ψηφίσει την δανειακή συμφωνία δεν υπάρχει λόγος άμεσης παραίτησής του και η συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί. Προσπάθησε να εμπλέξει μάλιστα τον κ. Σαμαρά σε συζητήσεις για συγκυβέρνηση κάτι που ο πρόεδρος της ΝΔ απέρριψε κατηγορηματικά και με οργή.

Παρότι δεν πείθεται κανείς και όλοι πιστεύουν ότι απλώς ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να παραμείνει στο Μαξίμου οι εξελίξεις δημιουργούν πρόβλημα στρατηγικής και στη ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς εξήγησε αναλυτικά ότι διαχωρίζει την δανειακή σύμβαση από τους όρους που θα την συνοδεύσουν. Ότι δέχεται να ψηφίσει την ευρωπαική συμφωνία και τους γενικούς στόχους για την μείωση του χρέους και του ελλείμματος αλλά επιμένει στην ανάγκη να αλλαξει το μίγμα οικομικής πολιτικής. Ωστόσο στις προσεχείς εβδομάδες αν ο κ. Παπανδρέου καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να ψηφίσει στην Βουλή την σύμβαση που θα φέρει η παρούσα κυβέρνηση ή να αρνηθεί και να κατηγορηθεί για τακτικισμό. επιπλέον από την στιγμή που άνοιξε το κεφάλαιο της συναίνεσης ο κ. Σαμαράς θα βρίσκει την συγκρότηση κυβέρνησης σωτηρίας συνεχώς μπροστά του και θα δέχεται πιέσεις από διάφορα κέντρα αλλά και από το εσωτερικό του κόμματός του. Από την άλλη η αλλαγή στάσης προκαλεί δυσαρέσκεια σε ένα τμήμα βουλευτών του και εκτιμάται ότι θα έχει πολιτικό κόστος καθώς ένα τμήμα της κοινής γνώμης θεωρεί ότι μετέβαλε την αντιμνημονιακή του στάση.

Πάντως στην λεωφόρο Συγγρού δεν αποκλείουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Παπανδρέου μετά τα χθεσινά και τα πράγματα να πάρουν μία καλύτερη τροπή για την χώρα.

Έχει ενδιαφέρον ότι στους βουλευτές που συγκεντρώθηκαν στο γραφείο του κ. Ντίνου Βρεττού για να συνυπογράψουν την έκκληση για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ήταν και ο κ. Βαγγέλης Αντώναρος ο οποίος ήταν και παραμένει ταυτισμένος με τον κ. Κώστα Καραμανλή. Λέγεται δε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα είχε αντίρρηση στην σύσταση μίας τέτοιας κυβέρνησης. Στην κίνηση μετέχει και ο κ. Μιλτιάδης ΒΑρβιτσιώτης ενώ είναι γνωστό ότι σε αυτή την κατεύθυνση είχε τοποθετηθεί και ο πατέρας του κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Φυσικά στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι νεοφιλελεύθεροι της ΝΔ που είναι πάντα σε ανοιχτή γραμμή με την οικογένεια Μητσοτάκη. Δημιουργείται έτσι η αίσθηση ότι το “βαθύ κόμμα” της δεξιάς δεν είναι σε γραμμή ταύτισης με τον κ. Σαμαρά.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...