Τελικά, η ψήφος εκατομμυρίων ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο ανέδειξε, ανάμεσα σε 28 υποψηφιότητες, τα «Νέα 7 Θαύματα της Φύσης». Η αναμέτρηση διήρκεσε δύο χρόνια και ο ανταγωνισμός υπήρξε σκληρός. Όπως σε πολλούς αγώνες ωστόσο, δεν έλειψαν τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, με κάποιους αξιωματούχους να κατηγορούν τους διοργανωτές ακόμη και για εκβιασμό προκειμένου να συμπεριλάβουν ή να αποκλείσουν συγκεκριμένες τοποθεσίες από τη λίστα.
Τα «Νέα 7 Θαύματα της Φύσης», όπως ανακοινώθηκαν από τους διοργανωτές είναι: το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ο κόλπος Χαλόνγκ στο Βιετνάμ, οι καταρράκτες Ιγκουαζού σε Αργεντινή και Βραζιλία, η νήσος Τζέτζου στη Νότια Κορέα, το Εθνικό Πάρκο Κομόντο της Ινδονησίας, ο υπόγειος ποταμός Πουέρτο Πρινσέσα στις Φιλιππίνες και το Τέιμπλ Μάουντεν με την... επίπεδη κορυφή, στη Νότιο Αφρική.
Αυτή ενδέχεται να μην είναι η τελική λίστα. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 11/11 και η καταμέτρηση άρχισε αμέσως. Οι νικητές θα ανακοινωθούν επισήμως στις αρχές του 2012 και μέχρι τότε, η κατάταξη είναι πιθανό να αλλάξει.
«Όταν τα Νέα 7 Θαύματα της Φύσης επιβεβαιωθούν, θα γίνουν από κοινού με τα Νέα 7 Θαύματα του Κόσμου κομμάτι της παγκόσμιας συλλογικής μνήμης της ανθρωπότητας», λέει ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας για την ανάδειξη των 7 Νέων Θαυμάτων Μπερνάρ Ουέμπερ. «Τόσες πολλές τοποθεσίες φυσικής ομορφιάς, τέτοιας που κόβει την ανάσα, παραμένουν άγνωστες σε πολλούς. Από καταρράκτες έως φιορδ και κορυφές βουνών, από λίμνες πόσιμου νερού μέχρι ηφαίστεια, ανακαλύπτουμε μαζί την απίστευτη ομορφιά και ποικιλία του πλανήτη μας».
«Ύπουλες τακτικές»
Ακόμη και πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, ορισμένοι διατύπωσαν σοβαρές καταγγελίες. Στην Ινδονησία για παράδειγμα, μέσω του τηλεοπτικού δικτύου αλ-Τζαζίρα, αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη διοργανώτρια εταιρία New7Wonders Foundation ότι απείλησε να αποκλείσει το Εθνικό Πάρκο Κομόντο εάν η κυβέρνηση δεν δεχόταν να πραγματοποιήσει λαμπρή τελετή ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την ανακοίνωση της κατάταξης.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι Μαλδίβες επιχείρησαν να αποχωρήσουν από το διαγωνισμό τον περασμένο Μάιο, όταν η ελβετική εταιρία ζήτησε 500.000 δολάρια στο πλαίσιο παγκόσμιας εκστρατείας προώθησης της πρωτοβουλίας. Οι 220 χώρες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό είχαν κληθεί να καταβάλουν δικαίωμα εκπροσώπησης ύψους 199 δολαρίων. Εκπρόσωπος της διοργανώτριας εταιρίας απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες.
«Η ιδέα μιας παγκόσμιας διαδικασίας συμμετοχής ώστε εκατομμύρια άνθρωποι να διαμορφώσουν τη λίστα των 7 κορυφαίων φυσικών θαυμάτων του κόσμου, μου φαίνεται καλή», λέει ο Βρετανός οικολόγος συγγραφέας Τόνι Τζούνιπερ. «Το να βάζεις όμως τις χώρες να πληρώσουν για την προώθηση της συμμετοχής τους δεν είναι καλή ιδέα, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες δεν αναφέρθηκε τίποτα τέτοιο κατά την αρχική προσφορά συμμετοχής».
Πολλαπλές συμμετοχές
Επιπλέον - καθώς δεν πρόκειται για μη κερδοσκοπικής φύσεως πρωτοβουλία- οι διοργανωτές δεν απέκλειαν τις πολλαπλές συμμετοχές, γεγονός που ενδεχομένως βοήθησε στην ανάδειξη κάποιων τοποθεσιών εις βάρος άλλων.
«Στέλνουμε δύο δισεκατομμύρια γραπτά μηνύματα την ημέρα. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα δισεκατομμύριο γραπτά μηνύματα υπέρ της υποψηφιότητας του υπόγειου ποταμού Πουέρτο Πρινσέσα, ώστε να πετύχουμε το στόχο μας μέσα σε μισή μέρα», είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρόεδρος Μπενίνιο Ακίνο. «Καλώ άπαντες να ρίξουν όσες περισσότερες ψήφους μπορούν υπέρ του ποταμού», ο οποίος συγκαταλέγεται στην τελική κατάταξη.
blog.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου