Τετάρτη, Νοεμβρίου 16

Σε κλοιό 2.500 αστυνομικών η Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές εν όψει της καθιερωμένης πορείας για την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου την Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη. Επί ποδός θα βρίσκονται τουλάχιστον 2.500 αστυνομικοί, ενώ θα γίνονται και προληπτικοί έλεγχοι στο κέντρο της πόλης.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τη φετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου απευθύνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) της περιόδου 1967-1974. Με καταθέσεις στεφάνων, ομιλίες και την καθιερωμένη πορεία προς το Αμερικανικό Προξενείο οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Πέμπτη. Η συγκέντρωση προγραμματίζεται στις... 5 μ.μ. μπροστά στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης, όπου θα μιλήσει εκπρόσωπος του Συνδέσμου. Η κατάθεση στεφάνου από το ΣΦΕΑ θα γίνει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι.

«Σήμερα τα προβλήματα, για την πλειοψηφία του λαού και τη νεολαία, είναι πιο οξυμμένα και απαιτούν νέους, πιο μαζικούς αγώνες για να βγάλουν τη χώρα από το βούρκο, όπου την έχουν οδηγήσει οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τον τόπο», αναφέρει το μέλος του διοικητικού συλλόγου του ΣΦΕΑ της περιόδου 1967-1974, Μιχάλης Σπυριδάκης.

«Σήμερα 38 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα συνθήματα της εξέγερσης γίνονται επίκαιρα όσο ποτέ. Η κυβέρνηση “εθνικής σωτηρίας” ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ με επικεφαλής τον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο σχεδιάζει την υλοποίηση ακόμη μιας βάρβαρης και αντεργατικής σειράς μέτρων που απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτώβρη», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Νεολαίας του Συνασπισμού.

Ο σχολικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα ημερήσια διδακτήρια την Πέμπτη και στα εσπερινά γυμνάσια, λύκεια και στις απογευματινές Επαγγελματικές Σχολές σήμερα, τις τρεις τελευταίες διδακτικές ώρες.

Στους δρόμους 2.500 αστυνομικοί
Σε κλοιό 2.500 αστυνομικών θα βρίσκεται την Πέμπτη το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με στόχο να αποφευχθούν τυχόν έκτροπα, ενώ θα γίνονται και προληπτικοί έλεγχοι. Αξιωματικοί της Αστυνομίας επισημαίνουν πως σε περίπτωση επεισοδίων θα καταβληθεί προσπάθεια να απομονωθούν οι ταραχοποιοί σε σημεία όπου θα μπορούν να τους ελέγξουν. Πάντως, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως το κέντρο βάρους βρίσκεται στην Αθήνα, δεδομένου ότι εκεί θα καταφθάσουν διαδηλωτές και από άλλες πόλεις. Περίπου 7.000 αστυνομικοί θα περιφρουρήσουν τις πορείες, ενώ ισχυρές δυνάμεις αναμένεται να παραταχθούν έξω από τη Βουλή και από την Αμερικανική Πρεσβεία.

Σε διαρκή συνεδρίαση η Σύγκλητος
Σε διαρκή συνεδρίαση θα βρίσκεται την Πέμπτη η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα κρατήσει ανοιχτές τις πόρτες του διοργανώνοντας εκδηλώσεις. Αν και το άσυλο έχει καταργηθεί με το νέο νόμο-πλαίσιο, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας υποστηρίζουν ότι υφίσταται και θα το προασπίσουν.

«Το άσυλο δε σημαίνει κατάργηση του παράνομου χαρακτήρα των πράξεων που τυχόν τελούνται σε αυτό ούτε ατιμωρησία των ενόχων. Απλώς, επιβάλλει να γίνονται σεβαστές οι διαδικασίες οι οποίες εξασφαλίζουν την παρέμβαση της ακαδημαϊκής κοινότητας πριν από την είσοδο της δημόσιας δύναμης», αναφέρει η επίκουρη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου και αντιπρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ του ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου.

aggelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...