Σάββατο, Οκτωβρίου 15

Διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ κ. Θ. Λυμπερόπουλος

Με μια λιτή ανακοίνωση… 16 λέξεων γραμμής διέγραψε από τη Νέα Δημοκρατία κ. Αντ. Σαμαράς το…«φίλο», όπως τον έχει αποκαλέσει, τον κ. Θύμιο Λυμπερόπουλο. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξοργίστηκε όταν πληροφορήθηκε από τα δελτία των οκτώ τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου των ιδιοκτητών ταξί κατά του διοικητή του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλου.

«Ο κ. Λυμπερόπουλος διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτά που λέει ο Αντώνης Σαμαράς τα εννοεί» ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκη που έθεσε εκτός Ν.Δ. τον κ. Λυμπερόπουλο.

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ που διεγράφη λίγα λεπτά μετά τις εννέα χθες το βράδυ, τα τελευταία 15 χρόνια κατείχε τη θέση του αναπληρωτή Γραμματέα Παραγωγικών Τομέων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ήταν και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής.

Αφορμή αποτέλεσαν νέες σκληρές δηλώσεις του τσαμπουκά κ. Λυμπερόπουλου κατά του... διοικητή του ΙΚΑ για το ζήτημα της καταβολής των εισφορών των οδηγών ταξί από τους ιδιοκτήτες τις ημέρες των απεργιών.

«Του είπα ότι είναι το μεγαλύτερο φασισταριό. Του είπα ότι εγώ δεν πίνω ούζα στις πλατείες και στις παραλίες. Του είπα ότι θα τον λιώσω μαζί με εσάς την επόμενη φορά που δεν θα πάρει πίσω αυτή την εγκύκλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ μιλώντας νωρίς το μεσημέρι στην απεργιακή συγκέντρωση των ιδιοκτητών ταξί.

Και δεν έφθαναν οι απειλές κατά του κ. Σπυρόπουλου, αλλά επιτέθηκε και κατά του υπουργού Υποδομών του βασικού του εχθρού, του κ. Ι. Ραγκούση, λέγοντας: «Ξεσηκώσατε τον τελευταίο ταξιτζή. Δεν θα πεθάνουμε εμείς που είμαστε εδώ. Θα πεθάνουμε όλοι μαζί. Το δίκιο μας θα το βρούμε. Αλλά θα πάρουμε και άλλους μαζί αν χρειαστεί».

Είχαν προηγηθεί βέβαια τα αίσχη των μελών της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην ΚΕΔΚΕ και οι καταλήψεις των ΧΥΤΑ και των δημοτικών κτιρίων, γεγονότα που καταδίκασε η Ν.Δ. με ανακοίνωσή της, σχεδόν την ίδια ώρα που ο κ. Λυμπερόπουλος στόχευε τον κ. Σπυρόπουλο.

«Κανένας κ. Μπαλασόπουλος δεν μπορεί, ούτε να εκβιάζει την κοινωνία, ούτε να προπηλακίζει οποιονδήποτε, ούτε να καταλαμβάνει και να αποκλείει δημόσιους χώρους. Επικαλούμενος μάλιστα τη δήθεν ανοχή της κοινωνίας» δήλωσε ο κ. Μιχελάκης και συνέχισε: «Είναι αυτονόητο ότι παρόμοιες συμπεριφορές, από όποιον κι αν προέρχονται, είναι απόλυτα καταδικαστέες».

Η ανακοίνωση του κ. Μιχελάκη αν και θεωρήθηκε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση μετά τις κινήσεις του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θ. Μπαλασόπουλου και το πρόβλημα με την αποκομιδή των σκουπιδιών, και στέλνει ένα μήνυμα προς τις συντεχνίες σε συνέχεια των όσων είπε πρόσφατα ο κ. Σαμαράς, έδωσε λαβή για σχόλια.

Και αυτό διότι άρχισαν στα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά και σε γραφεία υπουργών και βουλευτών (συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων) οι συζητήσεις για τη στάση της Ν.Δ.

Μάλιστα, πολλοί έλεγαν ότι η Ν.Δ. ακολουθεί στάση, δύο μέτρων και δυο σταθμών, αποδοκιμάζοντας από τη μια τον κ. Μπαλασόπουλο και πρόσφατα τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Ν. Φωτόπουλο, αλλά αφήνει στο απυρόβλητο τον κ. Λυμπερόπουλο.

Τα πρώτα αρνητικά σχόλια είχαν διατυπωθεί και στα βραδινά δελτία ειδήσεων, ενώ και αρκετές εφημερίδες –τόσο του Σαββάτου, όσο και της Κυριακής- προσανατολίζονταν να καυτηριάσουν τη στάση της Ν.Δ.

Τελικά, η διαγραφή του κ. Λυμπερόπουλου, επτάμιση περίπου ώρες μετά τις δηλώσεις του, άλλαξε άρδην το κλίμα και, όπως έλεγαν ψύχραιμοι παρατηρητές στην Κ.Ο. της Ν.Δ. «Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Με αυτή την κίνηση ο Σαμαράς θα κερδίσει το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών».

Γιατί το έλεγαν αυτό; Την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Σαμαράς έκανε μια ..πρωτόγνωρη δήλωση για τα πολιτικά πράγματα της χώρα, μιλώντας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας.

«Είμαι αντίθετος με όσους απειλούν να κατεβάσουν τους διακόπτες του ρεύματος, αντίθετος με όσους θεωρούν δικαίωμά τους να παραλύουν την οικονομική ζωή της πόλης, με καθημερινές πορείες εκατό ατόμων, που αναστατώνουν τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων. Είμαι απέναντι σε όλους αυτούς! Και δεν θα τους κοροϊδέψω. Τους το λέω ευθέως. Τους το λέω κατάμουτρα: Να μη μας ψηφίσουν ποτέ!» είπε στην αρχή της εβδομάδας.

Πάρα πολλοί επικρότησαν την απόφασή του, αλλά γρήγορα αναθεώρησαν την άποψή τους, διότι πληροφορήθηκαν ότι ο κ. Σαμαράς συνάντησε τον κ. Λυμπερόπουλο στο γραφείο του, ενώ κυριαρχούσαν στα ΜΜΕ οι επισημάνσεις ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. καλύπτει πολιτικά τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ.

Η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά είχε προκαλέσει τη διαμαρτυρία του κ. Λυμπερόπουλου, ο οποίος την επομένη της ομιλίας του προέδρου της Ν.Δ. είχε συνάντηση με τον κ. Σαμαρά στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ δήλωσε «ικανοποιημένος» και το χάσμα φαινόταν να έχει γεφυρωθεί.

Το παρασκήνιο της διαγραφής

«Τρίτη και φαρμακερή» ήταν για τον κ. Λυμπερόπουλο η χθεσινή, καθώς άλλες δυο φορές είχε φθάσει στα όρια της διαγραφής.

Την πρώτη φορά τον είχε καταδικάσει δημόσια ο κ. Μιχελάκης με εντολή του κ. Σαμαρά, όταν ο κ. Λυμπερόπουλος είχε πει σε συγκέντρωση των ιδιοκτητών ταξί ότι θα κλείνουν το δρόμο στον κ. Ραγκούση και τους βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ταξί και μίλησε για «πολιτικό θάνατο» του υπουργού Υποδομών.

Τότε ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ πήγε στα γραφεία της Ν.Δ. συναντήθηκε με τον κ. Μιχελάκη και του ξεκαθάρισε πως είναι απόφαση του κόμματος να μην γίνονται αποδεκτές τέτοιες ακραίες τοποθετήσεις και συμπεριφορές.

Ο δεύτερος γύρος της ρήξης των δύο πλευρών εκτυλίχθηκε μετά την δημόσια δήλωση του κ. Σαμαρά που καλούσε όσους κατεβάζουν διακόπτες και με τις ακραίες κινητοποιήσεις τους βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο, να μην ψηφίσουν την ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Ο κ. Λυμπερόπουλος τότε προανήγγειλε την παραίτηση του αλλά τελικά έκανε πίσω.

Την επομένη, ενοχλημένος και πάλι ζήτησε συνάντηση από τον πρόεδρο της ΝΔ ο οποίος του ξεκαθάρισε ότι σε ένα υπεύθυνο και σοβαρό κόμμα δεν χωρούν ακρότητες και ως τα δίκαια αιτήματα κάθε επαγγελματικής τάξης δεν μπορεί να διεκδικούνται εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Το ποτήρι ξεχείλισε χθες βράδυ μετά τα όσα είπε για τον κ. Σπυρόπουλο. «Η απόφαση του προέδρου της ΝΔ ήταν «μονόδρομος» έλεγαν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, αν και αναγνώριζαν ότι δεν ήταν μια εύκολη ή ανέξοδη απόφαση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο κ. Λυμπερόπουλος υπήρξε ένας από τους θερμούς υποστηρικτές της εκλογής του στην προεδρία της ΝΔ.

Εκτιμήσεις και αναλύσεις

Πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. λένε ότι έπρεπε από καιρό να τον διαγράψει, ενώ άλλοι λένε ότι το διαζύγιο των δυο πλευρών, το οποίο χαρακτηρίζουν «συναινετικό», εξυπηρετεί και την ηγεσία του κόμματος και τον κ. Λυμπερόπουλο.

Εξάλλου η θέση της Ν.Δ. για την απελευθέρωση τού κλάδου των ΤΑΞΙ δεν αλλάζει, απλά λόγων των ακραίων κινητοποιήσεων από πολλές κοινωνικές ομάδες και της στάσης του κ. Λυμπερόπουλου επελέγη η διαγραφή, ως κίνηση
διαφοροποίησης από τέτοιες συμπεριφορές.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς στέλνει ένα μήνυμα και στην κοινωνία, αλλά και σε διάφορα συστήματα, ότι δεν είναι λαϊκιστής και διαγράφει και δικά του στελέχη, που τον στήριξαν με πάθος.

Ουσιαστικά δεν ήθελε να ακυρώσει τα όσα λέει το τελευταίο διάστημα και να εξασθενήσει η ρητορική του, κλείνοντας το μάτι στις συντεχνίες ή αδιαφορώντας για τους…«εκτροχιασμούς» και των γαλάζιων συνδικαλιστών.

Πριν ένα μήνα στη ΔΕΘ ο κ. Σαμαράς απαντώντας σε ερώτηση για τη συμπεριφορά του κ. Λυμπερόπουλου, τον διαχώρισε από την κατηγορία των υπολοίπων του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού (π.χ. ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ) και είπε ότι είναι πρόεδρος σωματείου ελευθέρων επαγγελματιών.

Βέβαια, παρά και την πίκρα του κ. Λυμπερόπουλου –που εμφανίστηκε χθες βράδυ απογοητευμένος και με επικριτική διάθεση για την ηγεσία του κόμματος- η διαγραφή τον απελευθερώνει να κάνει το αντάρτικό του, χωρίς να το χρεώνεται η Ν.Δ. και να τη φθείρει.

Με αυτό τον τρόπο εξυπηρετείται και η Ν.Δ. που μπορεί άνετα πλέον να καυτηριάζει τη στάση των «πράσινων» συνδικαλιστών, χωρίς να μπορεί εύκολα κανείς να της πει ότι υποκινεί κινητοποιήσεις, από τη στιγμή που διέγραψε το βασικό της στέλεχος που πρωτοστατούσε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

«Ανεξήγητη στάση της ηγεσίας»

Ενοχλημένος ο κ. Λυμπερόπουλος δεν μπορούσε από την πρώτη στιγμή να κατανοήσει το λόγο της διαγραφής του και με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό (extra3) είπε ότι είναι ακατανόητη.

Μάλιστα αναφέρθηκε στην κοινωνική έκρηξη που υπάρχει, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί το κόμμα να μην κατανοεί τι γίνεται στην κοινωνία και να παίρνει τέτοιες αποφάσεις.

Ο κ. Λυμπερόπουλος, μάλιστα επιβεβαίωσε αυτό που είχε δημοσιεύσει και το Βήμα τον περασμένο Αύγουστο, ότι είχε υποβάλλει την παραίτησή του για να διευκολύνει τη Ν.Δ., και είπε ότι παρά το γεγονός ότι πολλές φορές ήθελε να αποχωρήσει από τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα παραγωγικών τάξεων του κόμματος, δεν τον άφηναν.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...