Κυριακή, Οκτωβρίου 23

ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ: Σήμερα η «μητέρα των μαχών»

Η Θεσσαλονίκη «φλέγεται». Το ντέρμπι της πόλης, ανάμεσα σε Αρη-ΠΑΟΚ δεσπόζει με το πάθος να ξεχειλίζει. Το gazzetta.gr θυμίζει όλα τα ματς στην έδρα των «κίτρινων».

Οι δύο «αιώνιοι» της συμπρωτεύουσας είχαν δώσει 31 ματς στο Χαριλάου και τώρα «Κλεάνθης Βικελίδης» από την δημιουργία της Α΄ Εθνικής. Σε όλα αυτά δεν έλειψαν το πάθος, τα γκολ, η ένταση, οι αποβολές, τα επεισόδια, η διακοπή ακόμα και η αναβολή!

Το πρώτο επίσημο
Πέρασαν 52 χρόνια από τη στιγμή που Άρης και ΠΑΟΚ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για πρώτη φορά στο γήπεδο του Χαριλάου με γηπεδούχους τους «Κίτρινους». Ήταν 1η Νοεμβρίου του 1959 όταν αμφότεροι αγωνίστηκαν για πρώτη φορά. Ο ΠΑΟΚ… απέδρασε με τη νίκη 1-0 χάρη σε τέρμα που πέτυχε ο Γιώργος Χαβανίδης με εκτέλεση φάουλ στο δεύτερο λεπτό της συνάντησης.
Ο ΠΑΟΚ μάλιστα έμεινε αήττητος στα... έξι πρώτα παιχνίδια, έχοντας στο ενεργητικό του δύο νίκες και τέσσερις ισοπαλίες.

Η πεντάρα του Άρη!
Η πρώτη ήττα του ΠΑΟΚ στο Χαριλαου ήταν βαριά καθώς το 1966 ο «Δικέφαλος» γνώρισε τη συντριβή με 5-1. Ήταν η σειρά του Άρη να «χτίσει» το δικό του σερί με τέσσερις νίκες και τρεις ισοπαλίες, το οποίο σταμάτησε το 1973, όταν ο ΠΑΟΚ κέρδισε 2-1.

Η αλλαγή στρατοπέδων
Φυσικά, δεν λείπουν και οι... ανταλλαγές παικτών και προπονητών. Συνολικά εικοσιπέντε παίκτες έχουν φορέσει τη φανέλα και των δύο ομάδων. Από τα σημερινά ρόστερ, τόσο με τα κίτρινα όσο και με τα ασπρόμαυρα έχουν αγωνιστεί οι Κώστας Χαλκιάς, Βλάνταν Ίβιτς και Θανάσης Παπάζογλου, ενώ οι προπονητές είναι πέντε. Οι Κλεάνθης Βικελίδης, Μπράνκο Στάνκοβιτς, Τάις Λίμπρεχτς, Γιώργος Παράσχος και Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Το ντέρμπι του 1985
Ένα από τα πιο σημαντικά ματς στην ιστορία ήταν αυτό του 1985. Τη χρονιά εκείνη, ο ΠΑΟΚ στέφθηκε πρωταθλητής αλλά στο Χαριλάου γνώρισε την ήττα με 3-0 χάρη σε δύο γκολ του Θόδωρου Ζελιλίδη και ένα του Κυριάκου Μπιμπισίδη. Το ματς αυτό ήταν άκρως επεισοδιακό μιας και υπήρξαν τρεις αποβολές. Των Γιάννη Μιχαλήτσου, Κώστα Ιωσηφίδη και Νίκου Αλαβάντα.

Η πρώτη του Ζαγοράκη



Το ντέρμπι της σεζόν 1992-93 έληξε με νικητή τον ΠΑΟΚ (1-2) και με τον Θοδωρή Ζαγοράκη να παίρνει το «βάπτισμα του πυρός» με την φανέλα του «δικεφάλου». Ο νυν πρόεδρος του συλλόγου πέρασε ως αλλαγή στην αναμέτρηση και πανηγύρισε τα γκολ των Λαγωνίδη και Μπορμπόκη.

Ποδοσφαιριστές οι οπαδοί

Σίγουρα, ένας από τους αγώνες που έχουν μείνει στην ιστορία και δύσκολα θα ξεχαστεί από πολλούς, και ειδικά τους ΠΑΟΚτσήδες, όσα χρόνια και αν περάσουν. Ηταν για τη σεζόν 2004-05, το ντέρμπι είχε οριστεί για τις 20 Νοεμβρίου του 1994 όμως στο Χαριλάου τα κιγκλιδώματα έπεσαν, με τους οπαδούς των δύο ομάδων να κάνουν ρινγκ τον αγωνιστικό χώρο, τα πανό να ανταλλάζουν μεριές και τελικά την αστυνομία να μπαίνει στη... σέντρα για να γλυτώσει τα χειρότερα.

Τελικά, οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ είχαν πάρει μια μπάλα και σκόραραν στο τέρμα (που βρισκόταν στη Θύρα 1) φωνάζοντας «ΓΚΟΛ» κάθε φορά που γινόταν αυτό (δείτε το video). Η χαρά τους έγινε πράξη στις 7 Δεκεμβρίου καθώς τότε ορίστηκε να γίνει το ματς καθώς αναβλήθηκε.



Στον... επαναληπτικό ο ΠΑΟΚ επικράτησε στο Χαριλάου με 4-0 με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γιώργο Τουρσουνίδη. Ο «δικέφαλος» προηγήθηκε 2-0 με τον Τουρσουνίδη να σκοράρει στο 21' και το 57', ενώ τρία λεπτά αργότερα ο Κώστας Λαγωνίδης αύξησε το δείκτη του σκορ και τον Πολωνός Μπότσιεκ να διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα στις καθυστερήσεις.



Η τεσσάρα του Αρη!



Ο Μπάμπης Τεννές καθόταν στον πάγκο του Αρη τη σεζόν 2000-01 και τότε έμελλε οι «κίτρινοι» να σημειώσουν την μεγαλύτερη νίκη τους επί του ΠΑΟΚ στην Α΄ Εθνική. Οι γηπεδούχοι επικράτησαν με 4-0 χάρη σε τέρματα τους Θωμά Κυπαρίσση, Γιώργο Κούτση (45΄), Γιώργο Κολτσίδα (49΄) και Αγγελο Χαριστέα (71΄). Ο «Χάρι» μετά το γκολ του έδειχνε με τα δάχτυλα του, το νούμερο τέσσερα!

Αήττητος από το 2005

Ο Άρης παραμένει αήττητος στο σπίτι του από το 2005 όταν και ηττήθηκε με 3-1. Στο τελευταίο συνάμα ματς με κόσμο του ΠΑΟΚ στο γήπεδο!

Η παράδοση του «Σάλπι»
Για 15η φορά θα αντιμετωπίσει τον Άρη ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης με την προϊστορία του Μακεδόνα στράικερ να είναι ευνοϊκή για τον ίδιο κόντρα στους «Κίτρινους».

Ο επιθετικός του «Δικεφάλου» προσμετρά εννέα νίκες, τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες απέναντι στον Άρη σαν συνολική παρουσία του με τις φανέλες του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού.
Ωστόσο, ένα παράδοξο και συνάμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως την τετραετία που ο Σαλπιγγίδης αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό δεν σκόραρε απέναντι στους «Κίτρινους.

Ντεμπούτο με γκολ
Το ντεμπούτο του «Σάλπι» σε ντέρμπι με τον Άρη έγινε τον Δεκέμβρη του 2003 με τον ΠΑΟΚ να νικά με 3-0. Το δεύτερο γκολ σημείωσε ο Θεσσαλονικιός στράικερ. Την επόμενη σεζόν ο Έλληνας φορ σκόραρε στην εντός έδρας ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τον Άρη (2-2) ενώ η τελευταία φορά που ο ίδιος χρίστηκε σκόρερ ήταν τον Φεβρουάριο του 2005 όταν ο ΠΑΟΚ επικράτησε του αντιπάλου του εκτός έδρας με 3-1 στο «Βικελίδης».

Ελαφρύ προβάδισμα ο Αρης
Στην έδρα του Αρη έχουν παιχτεί 31 παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ από τότε που δημιουργήθηκε η Α' Εθνική με τους γηπεδούχους να έχουν σημειώσει 12 νίκες, έχουν ηττηθεί από τον δικέφαλο 11 φορές, ενώ οχτώ ματς έληξαν ισόπαλα.

gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...