Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13

Tρόποι για να ακονίσετε τη μνήμη σας

Σε όλους μας συμβαίνει: να ξεχνάμε το όνομα κάποιου, να μην θυμόμαστε τι φάγαμε χτες το βράδυ ή τον τίτλο του βιβλίου που διαβάσαμε χτες βράδυ…
Ωστόσο τίποτα από όλα αυτά δεν είναι ανησυχητικό. Και αυτό διότι ο εγκέφαλός μας έχει την εξαιρετική ικανότητα να προσαρμόζεται και να αλλάζει όσο μεγαλώνει.

Με τα κατάλληλα ερεθίσματα, ο εγκεφαλός μας μπορεί να διαμορφώνει καινούριες ή να τροποποιεί υπάρχουσες διόδους από τις οποίες περνάει η πληροφορία. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό; Ορίστε μερικές απλές συμβουλές

Τρώτε καλά. Μια διατροφή βασισμένη σε φρούτα,... λαχανικά, “καλά” λιπαρά μπορεί να βελτιώσουν τη μνήμη μας. Τέτοιες τροφές είναι όσες περιέχουν λιπαρά οξέα Ωμέγα 3, όπως ο σολωμός, ο τόνος, η πέστροφα και οι σαρδέλες. Σημαντικό είναι, επίσης, και τι αποφεύγουμε, περιορίστε τη ζάχαρη και κάθε είδους τρανς λιπαρών.

Γελάστε δυνατά. Σε αντίθεση με άλλες συναισθηματικές αντιδράσεις, που περιορίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, το γέλιο κινητοποιεί πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου.

Κοιμηθείτε καλά και ασκηθείτε. Κάθε φυσική δραστηριότητα (όπως το τρέξιμο ή το pilates) λειτουργεί θεραπευτικά για το νου και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών, που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μνήμης. Χωρίς τον ύπνο, από την άλλη πλευρά, ο εγκεφαλός μας δεν λειτουργεί στο 100%. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μνήμη ενισχύεται κατά τη διάρκεια του σταδίου του βαθύτερου ύπνου.

Πιείτε κρασί με μέτρο. Το αλκοόλ σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα, αλλά σε σωστές δόσεις (ένα ποτήρι την ημέρα), μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη μνήμη και την αντίληψη. Ειδικά, το κόκκινο κρασί μπορεί να ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Απολαύστε την παρέα των φίλων σας. Σχέσεις και φίλοι έχουν ευεργετικές ιδιότητες και “τονώνουν” τον εγκέφαλο.Έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι με έντονη κοινωνική ζωή έχουν μικρότερο ποσοστό απώλειας μνήμης.

Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη. Μερικά συμπτώματά της είναι η έλλειψη συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεως, καθώς και η αδυναμία να θυμηθούμε πράγματα. Αναζητήστε θεραπεία.
Περιορίστε το στρες. Το στρες και το άγχος δρα καταστρεπτικά στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, την περιοχή που είναι υπεύθυνη για τη διαμόρφωση νέων αναμνήσεων και την ανάσυρση παλαιότερων.

24wro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...