Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21

Reuters: «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, η δύναμη πίσω από το θρόνο»

Στον κομβικό ρόλο του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου αναφέρεται ανάλυση του Reuters, με τίτλο «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, η δύναμη πίσω από το θρόνο».

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρά τις ηγετικές του φιλοδοξίες και τα πολιτικά του προσόντα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξέρει ότι εάν η χώρα καταρρεύσει, θα βουλιάξει μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ και επέστρεψε στην Αθήνα, το Σάββατο το απόγευμα, όλα έδειχναν ότι ο πρωθυπουργός θα αποτελούσε... την επιτομή του ηγέτη, που αναλάμβανε τα ηνία της κρίσης, ξεκινά το δημοσίευμα.

«Για την ακρίβεια, ήταν ο υπουργός Οικονομικών, που του ζήτησε να επιστρέψει, κάτι που δείχνει για άλλη μια φορά ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ο πρωταγωνιστής της ελληνικής κρίσης».

Τους τελευταίους τρεις μήνες, που ο Βενιζέλος ανέλαβε τη θέση του «νούμερο 2» της κυβέρνησης, οι κινήσεις του κινούνται πολύ πέρα από τις συνήθεις αρμοδιότητες ενός υπουργού Οικονομικών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ασκεί πιέσεις σε υπουργεία για να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες, ενώ φροντίζει να επιβάλει τη γραμμή της κυβέρνησης στους βουλευτές.

«Η θέση του Παπανδρέου έχει διαβρωθεί», υποστήριξε στο Reuters ο Ντιέγκο Ισκάρο, της IHS Global Insight, συμπληρώνοντας ότι ο Βενιζέλος ανέλαβε να οικοδομήσει τη συναίνεση ως μια πολιτική προσωπικότητα, που δεν διαθέτει οικονομικά διαπιστευτήρια.

Γνωστός για την ευγλωττία του και τη μεγάλη ευφυΐα του, ο Βενιζέλος λίγο μετά τη συνεδρίαση της έκτακτης κυβερνητικής επιτροπής, ανακοίνωσε στους Έλληνες ότι η χώρα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της πρόσφατης ιστορίας της.

«Σας υπόσχομαι ιδρώτα, αίμα και δάκρυα», τόνισε, παραπέμποντας στον Ουίστον Τσόρτσιλ.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Βενιζέλος, λειτουργώντας ως κομιστής κακών ειδήσεων μπορεί να είναι μια τακτική για να προστατέψει τον Παπανδρέου από τη δημόσια δυσαρέσκεια. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι εάν η Ελλάδα καταρρεύσει, ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος θα βουλιάξουν μαζί.

Μέχρι στιγμής, το δίδυμο έχει ηττηθεί. Η κυβέρνηση έχει λάβει σειρά αντιλαϊκών μέτρων και οι πολίτες είναι οργισμένοι από τα δυο χρόνια λιτότητας, την ίδια ώρα που η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την τρόικα τίθεται εν αμφιβόλω.

Ο Παπανδρέου παρέδωσε στον παλαιό εσωκομματικό του αντίπαλο το «δηλητηριασμένο δισκοπότηρο» του υπουργείου Οικονομικών, μετά την αποτυχία του να πείσει το Λουκά Παπαδήμο να αναλάβει τον υπουργικό θώκο. Ο Βενιζέλος συμφώνησε, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναλάμβανε και τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Το δράμα του Σαββατοκύριακου

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι εξελίξεις που οδήγησαν το Βενιζέλο σε μια ομιλία τύπου Τσόρτσιλ ήταν εξίσου συναρπαστικές.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, διεμήνυσαν στον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι δεν θα άναβαν «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης, μέχρις ότου ικανοποιηθούν από τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για να εφαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας. Για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο, η Ελλάδα βρισκόταν ένα βήμα πριν ξεμείνει από ρευστότητα.

Σύμφωνα με δηλώσεις Έλληνα υπουργού στο Reuters, ο Βενιζέλος συμβούλευσε τον πρωθυπουργό να ακυρώσει το ταξίδι του.

Η ανακοίνωση ακύρωσης του ταξιδιού πυροδότησε φήμες περί χρεοκοπίας και πρόωρων εκλογών. Μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν αυτός που ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή να απευθυνθεί στους πολίτες.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε, έκαναν το Βενιζέλο να αλλάξει τακτική και ως προς την τρόικα. Παρότι έχει τη φήμη «ευέξαπτου πυγμάχου», στη συνέχεια έγινε καλύτερος στο να ακούει. Αλλά δεν αρκεί, θα πρέπει να επιταχύνει τις πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα.

«Έχει πετύχει τους πολιτικούς του στόχους και θέλει να γίνει πρωθυπουργός, αλλά δεν είναι τεχνοκράτης», δηλώνει πηγή κοντά στην τρόικα.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...