Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23

Οι πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου

Παρά τις φυσικές ομορφιές και τον πλούτο που μπορεί να διαθέτουν, αρκετές χώρες στον κόσμο πλήττονται από σοβαρά οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, που τις καθιστούν επικίνδυνες τόσο για τους ίδιους τους κατοίκους τους, όσο και για όσους θα ήθελαν να τις επισκεφτούν. Δείτε μερικές από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου.

Οι πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου, είναι συνήθως μέρη που εμπλέκονται σε εμφυλίους πολέμους, αντιμετωπίζουν οικονομικά, πολιτικά, περιβαλλοντικά προβλήματα και υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας, καθώς και μέρη όπου οι άνθρωποι δε νιώθουν ασφάλεια να ζουν ή να ταξιδέψουν.

Χώρες που είναι αντιμέτωπες με προβλήματα όπως ο αναλφαβητισμός, η ανεργία, ανεξέλεγκτη οικονομία και φτώχεια, αποτελούν επίσης τόπους δράσης για... διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

Δείτε μερικές από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο…

Πακιστάν

Το Πακιστάν είναι μια χώρα που λειτουργεί μόνο στα μέρη εκείνα όπου η κυβέρνηση ασκεί κάποιο έλεγχο. Όσο για το υπόλοιπο μέρος της; Το απόλυτο χάος: πυρηνικά, Αλ Κάιντα και Ταλιμπάν, φτώχεια, εγκληματικότητα, αρρώστιες και περιβαλλοντικά προβλήματα… και το σύμβολο του ριζοσπαστικού Ισλάμ είναι έτοιμο να «εκραγεί». Μόνο το 2008, περισσότερες από 60 επιθέσεις αυτοκτονίας, σκότωσαν περισσότερους από 1.000 ανθρώπους.

Μπορεί το Πακιστάν να είναι μια όμορφη χώρα, όμως σήμερα αποτελεί παράδεισο για τους τρομοκράτες και την ανομία.

Αφγανιστάν

Το Αφγανιστάν είναι μια χώρα… επικεντρωμένη στον πόλεμο. Υπάρχουν νάρκες διάσπαρτες σε όλη την περιοχή, ενώ οι βομβιστικές επιθέσεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να υφίστανται στο Αφγανιστάν και διατηρούνται από μια σειρά από πολιτικές αναταραχές και αστάθεια. Ακόμη και μετά το θάνατο του Μπιν Λάντεν, η Αλ Κάιντα εξακολουθεί να δρα σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Το Αφγανιστάν παραμένει ένα απρόβλεπτο και ασταθές περιβάλλον.Μάλιστα, το Αφγανιστάν αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς χασίς και οπίου στον κόσμο.

Ιράκ

Μπορεί το Ιράκ να απαλλάχθηκε από το Σαντάμ, όμως αντιμετωπίζει πολλές ακόμη απειλές, παρά τον μεγάλο φυσικό του πλούτο. Τρομοκρατικές οργανώσεις και παραστρατιωτικές ομάδες, οργανώνουν βομβιστικές επιθέσεις σε δημόσιες αγορές και στους δρόμους, παίρνουν ομήρους και πολλές φορές τους σκοτώνουν. Κατά ειρωνικό τρόπο, η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων από άλλες χώρες έχει κάνει το Ιράκ ακόμη πιο επικίνδυνο. Πολλοί Ιρακινοί διατηρούν μεγάλη οργή προς την πρόσθετη προστασία που παρέχεται από τρίτους. Ως εκ τούτου, οι ξένοι αντιμετωπίζουν ακόμη πιο σοβαρό κίνδυνο, όταν επισκέπτονται το Ιράκ.

Σομαλία

Η Σομαλία στερείται μιας ομαλής εθνικής κυβέρνησης από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος, το 1999. Μέχρι το τέλος του 2009, σχεδόν 700.000 κάτοικοι έχασαν τα σπίτια τους. Χωρίς κυβερνητική αρχή, η πειρατεία αποτελεί επίσης ένα τεράστιο πρόβλημα στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας. Οι Σομαλοί πειρατές αντιπροσώπευαν το ήμισυ του συνόλου των επιθέσεων στη θάλασσα, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2009. Το χαμηλό προσδόκιμο ζωής (48 χρόνια για τους άνδρες και 51 για τις γυναίκες) και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας στον κόσμο, συμβάλλουν στη «μαύρη» κατάταξη της Σομαλίας, παράλληλα με το επίπεδο της βίας και της διαφθοράς στην κοινωνία.

Σουδάν

Η συνεχιζόμενη σφαγή και ο λιμός στο Νταρφούρ και η δίωξη του προέδρου του Σουδάν για εγκλήματα πολέμου, αποτελούν ένα σοβαρό δείγμα του τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα. Πάνω από 2.000 θύματα, ο απολογισμός από τις συγκρούσεις το 2009.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει, ως συνέπεια της πείνας, των ασθενειών και των συγκρούσεων στο Νταρφούρ -που ξεκίνησαν το 2003- ενώ η σουδανική κυβέρνηση υπολογίζει τον αριθμό των θανάτων πιο κοντά στους 10.000. Σε όλη τη χώρα, ο αριθμός των προσφύγων είναι πάνω από 5 εκατομμύρια, σχεδόν το 13% του πληθυσμού του Σουδάν.

Τα τελευταία χρόνια, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι στο Σουδάν έχουν πέσει θύματα ληστειών και αυτοκινητοπειρατειών.

Ισραήλ

Οι τεταμένες σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κατάταξη του Ισραήλ στις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου. Πρόσφατες στρατιωτικές αντιδράσεις σε διάφορες εξωτερικές απειλές έχουν αμφισβητηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία διαπίστωσαν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα κατέλυσαν το διεθνές δίκαιο με τη χρήση ακραίας βίας στη Γάζα. Βίαιες διαδηλώσεις, αυξημένα ποσοστά οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και αρκετά εξελιγμένες δυνατότητες κατασκευής όπλων, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην επικινδυνότητα της χώρας. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη σύγκρουση με την Παλαιστίνη, αυξάνει τις πιθανότητες για τρομοκρατικές ενέργειες.

Δημοκρατία του Κονγκό

Η χώρα αυτή χαρακτηρίζεται από ανομία και συγκρούσεις. Υπάρχουν ένοπλες πολιτοφυλακές, στρατιώτες και αστυνομικοί που απειλούν τους ανθρώπους που βρίσκονται στην περιοχή. Ο στρατός ακολουθεί διεφθαρμένες συμπεριφορές και συχνά επιτίθεται σε γυναίκες. Παράνομες ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες δραστηριοποιούνται στην περιοχή, συχνά χρησιμοποιώντας ωμή βία, όπως βιασμούς. Η επιβολή του νόμου είναι ανύπαρκτη, όπως και η δικαιοσύνη.

Ο πόλεμος του 1998-2003 και οι συνέπειές του, προκάλεσαν το θάνατο 5,4 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Νιγηρία

Η Νιγηρία είναι μια χώρα όπου συμβαίνουν επεισόδια βίας εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν πολλές χριστιανικές και μουσουλμανικές διαφορές που μαστίζουν την περιοχή. Η χώρα σπαράσσεται από πολέμους, βία και εθνοτικές συγκρούσεις, καθιστώντας την περιοχή πολύ αανασφαλή.

Η Νιγηρία είναι η μεγαλύτερη χώρα σε μια ήπειρο που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον κόσμο, για το πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους που διαθέτει. Είναι επίσης ένας σημαντικός «παίκτης» στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή. Και αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές, τόσο εσωτερικά όσο και από το γειτονικό της Κονγκό.

Κολομβία

Πρόκειται για μια χώρα γνωστή για το εμπόριο ναρκωτικών και τις περιπτώσεις απαγωγής. Κάθε χρόνο γίνονται εκεί πάνω από 1.000 απαγωγές και τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώνονται από τους απαγωγείς τους. Η Κολομβία είναι στην τέταρτη θέση στον κόσμο σε δολοφονίες. Επίσης είναι το κέντρο του εμπορίου ναρκωτικών, δεδομένου ότι προμηθεύει περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας παραγωγής κοκαΐνης.

Φιλιππίνες

Ενώ η Κολομβία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για απαγωγές, οι Φιλιππίνες είναι πρώτη όσον αφορά στην απαγωγή των ξένων. Η απαγωγή τουριστών ή άλλων ξένων για λύτρα, θα μπορούσε σχεδόν να θεωρηθεί κοινή πρακτική σε αυτή τη χώρα, παρά το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός απαγωγών είναι μικρός. Η χώρα κατατάσσεται επίσης στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως, όσον αφορά σε πολλές εθνικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων πλημμύρας, κυκλώνων, κατολισθήσεων, σεισμών και τσουνάμι.

clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...