Σε πορεία πτώσης βρίσκεται ο δορυφόρος UARS, ο οποίος, πριν πέσει απόψε το βράδυ, από τις 21:00 μέχρι τη 01:00, ενδέχεται να περάσει πάνω από τη Θεσσαλονίκη, πιθανόν μεταξύ τις 19:00 - 21:00. Επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ανεξέλεγκτη πορεία πτώσης του UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) (φωτογραφία) και με διάφορα μοντέλα προσομοίωσης επιχειρούν να εκτιμήσουν το σημείο συντριβής του, με πιθανότερο τον Ατλαντικό, ανοιχτά της Λιβερίας. Βέβαια, αναφέρουν και πιθανότητα που φτάνει το 1/3.200 τμήμα του να χτυπήσει άνθρωπο. Με απόλυτη βεβαιότητα, οι εκτιμήσεις... για το ακριβές σημείο πτώσης θα γίνουν γνωστές σήμερα μετά το μεσημέρι από τη ΝΑΣΑ.
Πώς θα γίνει αντιληπός
«Σύμφωνα με τα τελευταία μοντέλα, αναμένεται να περάσει πάνω από τη Θεσσαλονίκη, σε αρκετά μεγάλο ύψος, απόψε, περίπου 1-2 ώρες πριν καταπέσει δυτικά της Αφρικής στον Ατλαντικό. Παρόλο που δε γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα φαίνεται, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να είναι ένα λαμπρό αντικείμενο που φλέγεται, καθώς το μήκος του είναι περίπου 12 μέτρα», σημείωσε ο ερασιτέχνης αστρονόμος Αριστείδης Βούλγαρης.
Μάλιστα, Ιταλοί επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποια μικρά κομμάτια του δορυφόρου, που θα αποσπαστούν λόγω της τριβής του δορυφόρου που θα αναπτυχθεί μέσα στην ατμόσφαιρα, να πέσουν επί ιταλικού εδάφους.
Ο UARS τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη σε ύψος 575 χλμ. το Σεπτέμβριο του 1991. Το Δεκέμβριο του 2005 ξεκίνησε η επιχείρηση απενεργοποίησής του και σταδιακά κατέβηκε στα 370 χλμ. Ζυγίζει 6,5 τόνους και έχει μήκος 12 μέτρων και πλάτος 4,5 μέτρων.
agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου