Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12

Θεσσαλονίκη: Σε οριακή καμπή η ΔΕΘ

Σε σημείο καμπής έχει φτάσει πια η διοργάνωση των εγκαινίων της ΔΕΘ. Η επιβάρυνση στη ζωή της Θεσσαλονίκης είναι σημαντική, προκαλώντας πραγματική αποδιοργάνωση...

Για ένα τριήμερο η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε πόλη - φρούριο με πολλές χιλιάδες αστυνομικούς και καταλήγει πόλη - φάντασμα με κλειστούς δρόμους, κλειστά μαγαζιά και έρημο κέντρο που περιμένει ορδές διαδηλωτών αλλά και λίγες δεκάδες μπαχαλάκηδες που καταστρέφουν ό,τι βρουν στο πέρασμά τους...

Ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε πως η... κατάσταση αυτή, να διαλύεται δηλαδή για ένα τριήμερο η πόλη, δεν μπορεί να παραμένει ανεκτή και υπογράμμισε πως θα εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο τρόπους για να μη συνεχιστεί το απαράδεκτο αυτό «καθεστώς».

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζει αυτήν την άποψη ο δήμαρχος. Επισημαίνει πως η ΔΕΘ έχει γίνει μια ευκαιρία για κινητοποιήσεις, σε αντίθεση με ό,τι ήταν κάποτε, ένα σημείο καμπής στον εμπορικό κόσμο, με παρουσίαση της οικονομικής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης, κάτι που έδινε αίγλη.

Ο κ. Μπουτάρης έχει μιλήσει για εκφυλισμό του θεσμού, τονίζοντας μάλιστα πως «στην εποχή του Ιντερνετ, θα πρέπει να αλλάξει και το σκεπτικό της ΔΕΘ». Διαδηλώσεις, επεισόδια, αστυνομοκρατία χαρακτηρίζουν πλέον τη διοργάνωση της ΔΕΘ, σε αντίθεση με τα χαρακτηριστικά μιας γιορτής, ενός θεσμού για την πόλη.

«Τα εγκαίνια της Εκθεσης ήταν για την πόλη γιορτή χαράς και έχει καταντήσει η πόλη να είναι αστυνομοκρατούμενη. Εχει διαλυθεί η πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος. Ανέφερε, έντονα ενοχλημένος κι από τα επεισόδια του προηγούμενου Σαββάτου, ότι θα εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο να βρεθεί ένας τρόπος «να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο πανηγύρι», όπως είπε, «να πάψει η πόλη να διαλύεται για ένα τριήμερο».

Η μετεγκατάσταση

Μια λύση, που εξετάζεται εδώ και χρόνια και φαίνεται να παραπέμπεται στις καλένδες, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες, είναι η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εκτός κέντρου Θεσσαλονίκης, εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος. Επιλέχθηκε η λύση της Σίνδου, η οποία όμως εμφανίζει προβλήματα (νομικά, ιδιοκτησιακά κ.ά.), πέρα από το κόψιμο του ομφάλιου λώρου με την πόλη και την οριστική έξοδο του θεσμού από τη ζωή των Θεσσαλονικιών.

Ετσι κι αλλιώς η ΔΕΘ ως γιορτή έχει αποξενωθεί από το μέσο Θεσσαλονικιό, του οποίου η συμμετοχή σχεδόν εξαφανίστηκε. Το είπε και ο κ. Μπουτάρης: «Οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς έφυγαν το Σαββατοκύριακο για να μη ζήσουν όλα αυτά τα απαράδεκτα επεισόδια».

Η ιστορία της μετεγκατάστασης, παρότι συγκεντρώνει το μάλλον θετικές γνώμες, δεν είναι εύκολη, όμως δε γίνονται τον τελευταίο χρόνο και ουσιαστικά βήματα προώθησής της. Εξάλλου, υπάρχει και η άποψη του δημάρχου, που καλοβλέπει -και επιμένει- τη λύση της μετεγκατάστασης στην περιοχή των Λαχανόκηπων. Κι εκεί όμως υπάρχουν ανάλογα προβλήματα προς επίλυση. Ανοίγοντας ο δήμαρχος το θέμα της χωροθέτησης της ΔΕΘ εκ νέου, παρότι είχε ληφθεί οριστική απόφαση για την περιοχή της Σίνδου, προκάλεσε αντιδράσεις από τους φορείς, που θεώρησαν πως ξαναχάνεται χρόνος και συζητούνται διαρκώς τα ίδια και τα ίδια, δίχως να γίνεται μετεγκατάσταση.

Σήμερα είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την ανάδειξη του συμβούλου σχετικά με τα έργα ανάπτυξης των εκθεσιακών και συνεδριακών υποδομών της ΔΕΘ (για τη Σίνδο). Από την άλλη ο δήμος προωθεί τη δημιουργία επιχειρηματικού κέντρου στους Λαχανόκηπους, όπου θα περιλαμβάνονται και οι εκθεσιακές υποδομές και η ΔΕΘ παραμένει στο κέντρο. «Είναι γνωστή η άποψή μου ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο business center στους Λαχανόκηπους, με τις απαραίτητες υποδομές για την υποδοχή επιχειρήσεων, λίγο μπρος ή λίγο πίσω από τους Λαχανόκηπους δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, το θέμα είναι να ληφθεί η απόφαση», έχει τονίσει ο κ. Μπουτάρης. Χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου δεν υπάρχει επί της ουσίας.

Φορείς

Πάντως, στην ανάγκη μετεγκατάστασης συμφωνούν σχεδόν στο σύνολό τους οι φορείς της πόλης, τα περισσότερα κόμματα και ο επιστημονικός και τεχνικός κόσμος. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα επιμελητήρια πρωτοστατούν στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, ενώ προσφάτως και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, σημείωσε ότι η ΔΕΘ είναι αναγκαίο να μετεγκατασταθεί στη Σίνδο.

Το ζήτημα που θα ανοίξει στο εγγύς μέλλον και ουσιαστικά είναι η τύχη του χώρου και των κτιρίων που θα αφήσει πίσω της η ΔΕΘ με τη... μετακόμιση. Ηδη υπάρχουν πολλά σχέδια, προτάσεις, όνειρα και σκέψεις, πολλές από τις οποίες είναι αντικρουόμενες...

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...