Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21

Οι ερωτήσεις του Θ.Καράογλου στην βουλή :Σχολή Τυφλών, παλαιοπωλεία, μουσείο Μακεδονικού Πολιτισμού

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Κίνδυνος λουκέτου στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης», προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας με θέμα «Λουκέτο σε παλαιοπωλεία της Θεσσαλονίκης» και προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού με θέμα «Δημιουργία Μουσείου Μακεδονικού Πολιτισμού» κατέθεσε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κος Θεόδωρος Καράογλου.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Κίνδυνος λουκέτου στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης

Τεράστιος είναι ο κίνδυνος λουκέτου στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, καθώς περιλαμβάνεται στη λίστα της εργασιακής εφεδρείας, που... γνωστοποιήθηκε πρόσφατα. Από τον περασμένο Μάρτιο, το Ίδρυμα δεν έχει τη μορφή, που είχε, ως Ίδρυμα Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο Ήλιος», αλλά αποτελεί παράρτημα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών της Αθήνας. Η ένταξή του στους 151 φορείς, που καλούνται να ενταχθούν σε εργασιακή εφεδρεία έχει αναστατώσει τόσο τους εργαζομένους σε αυτό, όσο και τους μαθητές.

Το προσωπικό της πρώην Σχολής Τυφλών ανέρχεται σε 50 εργαζομένους, οι οποίοι φροντίζουν 24 τροφίμους και περίπου 50 άτομα (μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές) την εβδομάδα. Οι ανάγκες αυτών των ατόμων είναι ιδιαίτερα αυξημένες, συνεπώς, τα καθήκοντα και οι υπηρεσίες, που προσφέρει το προσωπικό είναι σημαντικά. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε σκέψη ή ακόμη και ενέργεια να υπαχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας οι εργαζόμενοι της Σχολής Τυφλών θα σημάνει και το τέλος της Σχολής, όπου δεν θα αργήσει να μπει λουκέτο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να διασφαλίσει την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης εξαιρώντας τους εργαζόμενους της από την υπαγωγή τους σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας;

2. Λουκέτο σε παλαιοπωλεία της Θεσσαλονίκης

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος λουκέτων στα παλαιοπωλεία τις ιστορικής πλατείας Μπιτ Μπαζάρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παλαιοπώλες, είναι ιδιαίτερα αυξημένα, καθώς ο τζίρος τους από την αρχή του έτους μειώθηκε κατά 40%, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα έκλεισαν συνολικά 40 καταστήματα. Οι παλαιοπώλες ζητούν από το Δήμο Θεσσαλονίκης να τους παραχωρηθεί ο χώρος του Πεδίου του Άρεως, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα υπαίθριο παζάρι παλαιών αντικειμένων.

Οι επιχειρηματίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα δυσβάσταχτα έξοδα, λόγω της οικονομική κρίσης. Τα περιθώριά τους πλέον δεν είναι μεγάλα και οι προσδοκίες τους είναι

χαμηλές, λόγω της μικρής αγοραστικής δύναμης. Εύλογα, λοιπόν, απαιτούν την παραχώρηση ενός χώρου, όπου θα λειτουργεί ως ένα μεγάλο παζάρι. Παρόμοια παζάρια λειτουργούν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, καταστώντας τα θεσμό και τονώνοντας την τοπική ανάπτυξη. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει συντονισμένες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να προωθηθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα και να δοθεί ώθηση στην εμπορική κίνηση της πόλης, που έχει χαθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να τονώσει την εμπορική κίνηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παραχωρώντας χώρο στους παλαιοπώλες για τη δημιουργία ενός μεγάλου παζαριού αντικών;

3. Δημιουργία Μουσείου Μακεδονικού Πολιτισμού

Η Θεσσαλονίκη και ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα, είναι μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία, με πλούσια πολιτιστική παράδοση και με πολύ σημαντικά εκθέματα, που μαρτυρούν τη σπουδαιότητα της περιοχής. Ως εκ τούτου θα ήταν θετική η δημιουργία ενός Μουσείου Μακεδονικού Πολιτισμού για την ελληνιστική περίοδο της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας με βαρύνουσα σημασία, ανάλογης του Μουσείου της Ακρόπολης. Μια τέτοια ενέργεια θα είχε πολλαπλές σημασίες για την περιοχή και βαθύτερα νοήματα, δεδομένων και των εύθραυστων ισορροπιών με το γειτονικό κράτος των Σκοπίων.

Άλλωστε, η ιστορία δεν διαγράφεται, ούτε ξαναγράφεται. Ως εκ τούτου ενέργειες, που παραχαράσσουν και διαστρεβλώνουν την ιστορική αλήθεια, στις οποίες ουκ ολίγες φορές επιδίδεται το γειτονικό κρατίδιο, αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από την ίδια την ιστορία. Η δημιουργία ενός τέτοιου Μουσείου, όπου θα συγκέντρωνε εκθέματα από όλη τη Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα, θα είχε ως αποτέλεσμα η πόλη να γίνει πόλος έλξης και σημείο αναφοράς. Η χώρα μας έχει πλούσια ιστορία, πλούσια παράδοση, πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν, που οφείλουμε να το μεταλαμπαδεύουμε ανά την υφήλιο. Η ίδρυση του Μουσείου αυτού συντελεί σε αυτή την προσπάθεια, ως εκ τούτου η Κυβέρνηση οφείλει να τη λάβει σοβαρά υπόψη.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού:

- Είναι στα σχέδια της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου η προώθηση δημιουργίας ενός Μουσείου Μακεδονικού Πολιτισμού;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...