Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21

Θεσσαλονίκη: Χωρίς ευρώ... στη βροχή

«Στον αέρα» είναι για μία ακόμη φορά η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων είναι μετέωρο, καθώς δεν υπάρχει χρηματοδότηση, ενώ ακόμη και οι προγραμματισμένοι καθαρισμοί των ρεμάτων και χειμάρρων έχουν σταματήσει, εν όψει μάλιστα της χειμερινής περιόδου.

Ετσι κι αλλιώς, η υποχρηματοδότηση ήταν δεδομένη, με κάποιες ετήσιες εξαιρέσεις. Τώρα, μεσούσης της κρίσης και με μηδενικό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, όλα τα χρονοδιαγράμματα έχουν τιναχτεί στον αέρα. Η αρμόδια υπηρεσία (Ειδική Υπηρεσία Δημόσιων Εργων Υδρευσης Αποχέτευσης) δέχεται οχλήσεις και απειλές για... αγωγές από εργασίες που έχουν ήδη γίνει και δεν πληρώνονται!

Μια σειρά εργολάβων, που υλοποίησαν έργα εγκεκριμένα και με εγκεκριμένους προϋπολογισμούς, ουσιαστικά χρηματοδοτούν το ίδιο το Δημόσιο, αφού χρήματα για να πληρωθούν δεν υπάρχουν και δεν εγκρίνονται. Ετσι, μια σειρά από έργα είναι μισοτελειωμένα, οι απειλές για αγωγές είναι συνεχείς και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι εκπτώσεις που είχαν δώσει οι ανάδοχοι έφταναν μέχρι το 60%.

Ευτυχώς, αρκετά σημαντικά έργα, μεταξύ των οποίων και οι περισσότεροι καθαρισμοί σε ρέματα και χειμάρρους, έχουν ολοκληρωθεί κι έτσι υπάρχει ένα μίνιμουμ προστασίας. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις περιοχές όπου δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν οι εργολαβίες ή δεν προχωρούν καν οι μελέτες και οι δημοπρασίες, λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Ευρώ τέλος

Ο διευθυντής της ΕΥΔΕ Υδρευσης Αποχέτευσης, Χρήστος Τηλιγάδας, ήταν σαφής: «Από τον προηγούμενο Μάιο, όταν έκλεισε το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, δεν πήραμε ούτε ευρώ και δεν προβλέπεται να πάρουμε. Χρωστάμε ήδη συνολικά 588.000 ευρώ, από τα οποία 296.000 σε έργα και άλλα 277.000 ευρώ σε μελέτες. Ζητήσαμε για φέτος 2,5 εκατομμύρια ευρώ, για να προχωρήσει το πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας της Θεσσαλονίκης, που όλοι θεωρούν σημαντικό. Εγκρίθηκαν 1,1 εκατ. ευρώ και πήραμε μέχρι σήμερα 135.000 ευρώ. Και το χειρότερο είναι ότι δε θα πάρουμε άλλα. Σκεφτείτε ότι πέρσι είχαμε πάρει ως χρηματοδότηση περίπου 4 εκατ. ευρώ. Εχει πάει πίσω όλο το πρόγραμμα».

Το πρόγραμμα των αντιπλημμυρικών έργων και μελετών για τη Θεσσαλονίκη ουσιαστικά εξελίσσεται από το 2003. Χαρακτηριστική είναι η πορεία των χρηματοδοτήσεων. Είχαν εξασφαλιστεί τότε 1.920.000 ευρώ για μελέτες και 22.890.000 ευρώ για έργα, ενώ τον Ιούνιο του 2007 ο προϋπολογισμός των μελετών αυξήθηκε στα 3.532.497 ευρώ.

Για το 2004 η ΕΥΔΕ είχε ζητήσει 1 εκατ. ευρώ για μελέτες και εγκρίθηκαν 1.000 ευρώ! Για έργα την ίδια χρονιά ζήτησε 3 εκατ. ευρώ και εγκρίθηκαν 300.000. Το καταπληκτικό όμως είναι ότι ακόμη κι από τα εγκεκριμένα δεν εκταμιεύτηκε ούτε ευρώ. Ετσι χάθηκε η πρώτη χρονιά. Για τα έτη 2005 - 2008 απορροφήθηκαν 2.760.867,11 ευρώ για έργα και 4.574,05 ευρώ για μελέτες. Για το 2009 εγκρίθηκαν 4 εκατ. ευρώ για έργα και 700.000 ευρώ για μελέτες και απορροφήθηκαν 2.363.489,31 ευρώ και 284.736,76 ευρώ αντίστοιχα. Για το 2010 ζητήθηκαν 6 εκατ. ευρώ για έργα και 600.000 ευρώ για μελέτες και απορροφήθηκαν 3.497.438,18 ευρώ για έργα και 37.346,63 ευρώ για μελέτες.

Μελέτες

Οι κυριότερες μελέτες του master plan είναι:

- Διευθέτηση - οριοθέτηση ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου.

- Μελέτη αντιπλημμυρικών έργων ευρύτερης περιοχής Λαχαναγοράς.

- Διευθέτηση - οριοθέτηση ρεμάτων εντός των ορίων των δήμων Ευκαρπίας, Τριανδρίας και Πυλαίας Θεσσαλονίκης.

- Διευθέτηση - οριοθέτηση ρεμάτων δήμων Πεύκων και Πολίχνης.

- Διευθέτηση - οριοθέτηση ρεμάτων Διαβατών και κλάδων.

Η ΕΥΔΕ δημοπράτησε τη μελέτη της Λαχαναγοράς, του Ωραιοκάστρου και των ρεμάτων Πεύκων και Πολίχνης. Οι διαγωνισμοί έγιναν πέρσι και υπογράφηκαν και οι σχετικές συμβάσεις. Επίσης, προχωρά και η μελέτη για Ευκαρπία, Τριανδρία και Πυλαία (ορίζοντας ολοκλήρωσης 2012) και έπεται η μελέτη για τα Διαβατά. Σε αυτά προστίθεται η μελέτη για τη διευθέτηση της Περιφερειακής Τάφρου (9,8 εκατ. ευρώ), που διαβιβάστηκε από τον ΟΡΘ, η μελέτη για τη διευθέτηση των ρεμάτων της επέκτασης της Θέρμης (11,2 εκατ. ευρώ) και η διευθέτηση του ρέματος Σταγειρίτη, από την οδό Γρ. Λαμπράκη μέχρι την περιφερειακή τάφρο (7,5 εκατ. ευρώ). Οι τελευταίες αυτές μελέτες έχουν εγκριθεί από το ΕΣΠΑ. Σε εκκρεμότητα επίσης είναι η μελέτη για τα υπόλοιπα πέντε ρέματα στο δήμο Θερμαϊκού (εκτός των ρεμάτων Περαίας και Αγίας Τριάδας) και η μελέτη αποχέτευσης ομβρίων υδάτων της Καλαμαριάς.

Εργα

Ολοκληρωμένα είναι τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων Πολίχνης και Αγίας Τριάδας (οδός Δαιδάλου), τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Ελαιόρεμα και δυο μεγάλοι καθαρισμοί σε περιφερειακή τάφρο, Δενδροπόταμο, χειμάρρους Διαβατών, Ξηροποτάμου, Ευκαρπίας και Πυλαίας και στα ρέματα Λύτρα, Κωνσταντινίδη, Ορτανσίας, Μαλακοπής κ.λπ. Επίσης, συνολικά έχουν γίνει καθαρισμοί 41 μικρότερων ρεμάτων.

Εκκρεμότητες υπάρχουν σε εκτελούμενα και προγραμματιζόμενα έργα: το υπόλοιπο ρέμα Πολίχνης (και στα όρια των Συκεών που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του έτους), ρέμα Περαίας, καθαρισμοί (εγκρίθηκαν δύο εργολαβίες την προηγούμενη άνοιξη συνολικά 158.000 ευρώ), οι καθαρισμοί των ρεμάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη (ορίζοντας το 2013) και η διευθέτηση τμήματος του ρέματος από οικισμό Θέρμης ώς γήπεδο Τριαδίου.

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...