Κυριακή, Σεπτεμβρίου 25

Οι 10 Κανόνες των κινητών τηλεφώνων που οι άνθρωποι εξακολουθούν να σπάνε

Αλήθεια, πρέπει ακόμα να μιλάμε για αυτά; Θα νόμιζε κανείς ότι μετά από μια δεκαετία εμπειρίας θα είχαμε καταλάβει κάποια πράγματα μέχρι τώρα. Αλλά η πικρή αλήθεια παραμένει: οι κόπανοι με τα κινητά είναι χειρότεροι από ποτέ. Όσον αφορά τα επίπεδα ωριμότητας, πολλοί από εμάς κατατασσόμαστε μεταξύ των νηπίων, διακόπτοντας τα πάντα και τους πάντες με τις δυνατές φωνές μας, τα μικρά μας δάχτυλα να πατάνε μανιωδώς τα κουμπιά και την προσοχή μας να αποσπάται συνεχώς από κουδουνίσματα, διάφορες μελωδίες και φωτεινά χρώματα σε μικρές οθόνες. Αυτή η γελοία ανάγκη να πρέπει να είσαστε ε επαφή με όλους τους ανθρώπους, όλη την ώρα, έχει ξεφύγει από τον έλεγχο μας και ενώ νομίζουμε ότι συνδεόμαστε περισσότερο ο ένας με τον άλλο, στην πραγματικότητα φερόμαστε σε αυτούς που βρίσκονται πιο κοντά σε μας, όπως οι Κινέζοι φέρονταν στους Μογγόλους. Χτίζουμε τεράστιους τείχους ανάμεσα μας.

Τα ακόλουθα είναι βασικά πράγματα για τα κινητά, που οι άνθρωποι, όπως όλα δείχνουν, δυσκολεύονται ακόμα και σήμερα να ακολουθήσουν. Στην πραγματικότητα ο τίτλος θα έπρεπε να είναι “Πώς να χρησιμοποιήσεις την κοινή λογική και να παραμείνεις... ευγενικός σε μια κοινωνία ανθρώπων”. Διάβασε τα, μάθε τα και απορρόφησε τα στο σύστημα σου, όπως τις βιταμίνες από ένα φρουτοχυμό.

01. Μιλώντας πολύ δυνατά.

“ΝΑΙ! ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΣΕ ΑΚΟΥΜΕ!”. Για κάποιο περίεργο λόγο, οι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να υψώνουν την φωνή τους όταν μιλάνε στο τηλέφωνο. Νομίζω ότι έχουμε προχωρήσει αρκετά, τεχνολογικά μιλώντας, για να εμπιστευτούμε το μικρόφωνο του κινητού μας να ενισχύσει επαρκώς και να μεταφέρει την φωνή μας. Το στόμα σου δεν μπορεί, με κάποιο φυσικό τρόπο, να βρεθεί πιο κοντά στο μικρόφωνο. Έτσι, εκτός και αν καλείς από το μια συναυλία ή βρίσκεσαι πίσω από ένα οπλοπολυβόλο, δεν χρειάζεται να φωνάζεις. Διάολε, ακόμα και από το διάστημα να καλείς, πάλι δεν χρειάζεται να υψώνεις την φωνή σου.

Σημείωση: υπάρχουν άτομα που ψάχνουν την προσοχή του κόσμου, που μιλάνε δυνατά με σκοπό να επιδείξουν πρόσφατα κατορθώματα και επιτυχίες τους για να εντυπωσιάσουν τους περαστικούς. Μην τους μισείς πολύ, είναι πιθανόν υιοθετημένοι και καταραμένοι να ψάχνουν συνεχώς την αποδοχή από οποιονδήποτε εντός της εμβέλειας τους.

02. Ακατάλληλες συζητήσεις σε δημόσιο χώρο.

Κανείς δεν χρειάζεται να ακούσει πόσο χάλια έγινες χθες το βράδυ ή τι χρώμα μποξεράκι φόραγε το αγόρι σου όταν «πνίγατε το κουνέλι». Κράτησε τις προσωπικές σου συζητήσεις, προσωπικές. Αν δεν θέλεις να σε δει ο κόσμος να κλαις ενώ περιμένεις στην ουρά της τράπεζας ή ενώ παραγγέλνεις καφέ, απέφυγε τις συναισθηματικές συζητήσεις σε δημόσιους χώρους. Προσφέρσου να καλέσεις εσύ αργότερα, βγες έξω ή βρες ένα ήσυχο μέρος όπου μπορείς, ανοιχτά και ξεδιάντροπα να πεις ότι θέλεις.

03. Αγενείς διακοπή της συνομιλίας

Έχεις νιώσει ποτέ ότι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσεις την συνομιλία σου το άτομο ακριβώς απέναντι σου, είναι να τον καλέσεις στο τηλέφωνο; Έχεις φτάσει ποτέ στο αποκορύφωμα μιας ιστορίας, μόνο και μόνο για να ακούσεις “Συγνώμη, πρέπει να απαντήσω σε αυτό το τηλεφώνημα”; Για ποιο λόγο είναι η εξωπραγματική φωνή κάποιου άλλου πιο σημαντική από την ολοζώντανη δικιά σου; Είναι πολύ απογοητευτικό να κάθεσαι και να περιμένεις ενώ ο “φίλος”, το ραντεβού ή κάποιο μέλος της οικογένειας σου συζητάει στο τηλέφωνο την ώρα που είστε μαζί. Όταν συμβαίνει αυτό, συστήνω απλά να φεύγεις. Ακόμα και όταν είσαι σε ένα εστιατόριο, αν το ραντεβού σου προτιμάει να μιλάει με κάποιον άλλο, τότε θα πρέπει να σηκωθείς και να φύγει αμέσως να βρεις κάποιον/α άλλο/η. Ή, όπως ανέφερα προηγουμένως, κάλεσε και εσύ στο κινητό τους. “Τι γίνεται; Πως είναι το πιάτο σου; Δεν είναι υπέροχο το κρασί;”. Αν δεν μπορείς να τους νικήσεις, κάλεσε τους.

04. Τσεκάροντας το κινητό σου στον κινηματογράφο.

Οι ανακοινώσεις στο cinema και οι άνθρωποι που κάνουν συνέχεια “Σσσσσςςςςς”, έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στο να μειωθούν τα χτυπήματα των κινητών με το πέρασμα των χρόνων. Αλλά οι άνθρωποι ακόμη τσεκάρουν τις κλήσεις και στέλνουν μηνύματα σε φίλου, αθόρυβα αλλά εξίσου ενοχλητικά. Υπάρχει κάποιος λόγος που ξοδεύουμε τον χρόνο μας για να παρακολουθήσουμε μια ταινία στον κινηματογράφο. Όταν τα φώτα σβήνουν και ανοίγει το πανί, προσπαθούμε να ξεχάσουμε τα καθημερινά μας προβλήματα και αφήνουμε τον εαυτό μας να χαθεί στον κόσμο για τον οποίο αγοράσαμε τα εισιτήρια. Ξεφεύγουμε. Αλλά, όταν με την γωνία του ματιού μας, βλέπουμε το πρόσωπο κάποιου να φωτίζεται καθώς τσεκάρει το κινητό του, επιστρέφουμε πάλι πίσω στην πραγματικότητα και μας υπενθυμίζεται πόσοι βλάκες ανά τετραγωνικό υπάρχουν στον κόσμο. Κλείσε το κινητό σου, σκέψου λίγο και τους ανθρώπους γύρω σου. Ο κόσμος δεν θα σταματήσει να γυρνάει, αν δεν είσαι διαθέσιμος για 2 ώρες. “Αλλά τι γίνεται αν είναι πραγματική ανάγκη;”. Οι πιθανότητες να προκύψει μια έκτακτη ανάγκη, είναι αστρονομικά λίγες. Εξάλλου, αν ήταν κάτι επείγον θα είχε συμβεί ήδη. Δεν θα ήσουν εκεί και οι πιθανότητες είναι ότι οι άνθρωποι που μπορούσαν να κάνουν κάτι για αυτό, θα το είχαν κάνει ήδη.

05. Αποστολή μηνύματος ενώ οδηγείς.

Αν μιλάς στο τηλέφωνο ενώ οδηγείς βεβαιώσου ότι φοράς hands free ή όταν στέλνεις μήνυμα σταμάτα στην άκρη του δρόμου πρώτα. Σύμφωνα με μια μελέτη του Harvard, τα κινητά είναι υπεύθυνα για πάνω από 200 θανάτους και μισό εκατομμύριο τραυματισμούς ετησίως. Οι νόμοι υπάρχουν για να είναι σίγουρο ότι οι άνθρωποι δεν μιλάνε στο κινητό ενώ οδηγούν. Και όμως οι άνθρωποι εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα!!!! Θα ήθελα πολύ να δω μια ταφόπλακα να γράφει: “Έστελνε μήνυμα όταν ξαφνικά πετάχτηκε έξω από το παρμπρίζ”. Θα έπρεπε να αφαιρείται κατευθείαν η άδεια σε όποιον συλλαμβάνεται να στέλνει μηνύματα ενώ οδηγεί.

06. Αποστολή μηνύματος ενώ συζητάς.

Σου έχει τύχει ποτέ κάποιος να προσπαθεί να ακούσει την ιστορία που του λες, ενώ ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα σε κάποιον άλλο; Θέλεις να τον συγχαρείς μόνο και μόνο για την προσπάθεια να λέει “χμμ, ναι” σε όλες τις λάθος στιγμές και να σε διακόπτει στην μέση της πρότασης με ένα “αποκλείεται” συνεχίζοντας να πληκτρολογεί, ενώ από την άλλη θέλεις να αρπάξεις το κινητό του και να το πετάξεις στο πάτωμα με δύναμη επειδή είναι απίστευτα αγενής. Μια τρίτη επιλογή, είναι να λες καλύτερες ιστορίες..

07. Αποστολή μηνύματος αντί ομιλίας.

Δεν σημαίνει τίποτα η φιλία σου; Έχουμε γίνει τόσο αδιάφοροι και ανιδιοτελείς ο ένας στην ζωή του άλλου που ζητάμε από τους ανθρώπους να συνοψίσουν την μέρα τους σε ένα κειμενάκι; “Πως είσαι;”, “Τι γίνεται;”, “Τι νέα;”. Αυτά τα αυθαίρετα ερωτήματα είναι αρκετά ενοχλητικά όταν γίνονται αυτοπροσώπως, αλλά τουλάχιστον έχουμε την ικανότητα να ανταποδώσουμε με εξίσου ασήμαντες απαντήσεις σε ένα δευτερόλεπτο ή λιγότερο. Αλλά το να περιμένεις οι άνθρωποι να ξοδέψουν τον χρόνο τους για να πληκτρολογήσουν “Καλά, εσύ;” ή “Τα ίδια.” ή “Κάτσε να σου πω για την μέρα μου.”, είναι αξιολύπητο και άσκοπο.

08. Δυνατοί και ενοχλητικοί ήχοι κλήσης.

Ήμουν στο λεωφορείο ένα πρωί, όταν ξαφνικά η ησυχία διαταράχθηκε από μια κραυγή από το πουθενά. Ήταν ο τύπος της κραυγής που βγάζει ένα χοντρό αγόρι, όταν ο κατά συρροή δολοφόνος του βγάζει τα άντερα με ένα πιρούνι. Παραλίγο να πάθω καρδιακό επεισόδιο και οι περισσότεροι από τους επιβάτες αναπήδησαν από τις θέσεις τους. Όταν το επαναλαμβανόμενο ουρλιαχτό συνέχιζε να δυναμώνει καταλάβαμε τον ένοχο: ένα κινητό. Κάποιος ανόητος, έβγαλε το κινητό από την τσέπη του τόσο ντροπιασμένος για το πόσο δυνατά το είχε που του έπεσε στο πάτωμα. Όλο το λεωφορείο παρακολουθούσε με διασκέδαση, καθώς το πρόσωπο του μάγκα γινόταν όλο και πιο κόκκινο, καθώς προσπαθούσε να μαζέψει το κινητό και να σιωπήσει τις κραυγές που ακούγονταν από αυτό. Ενώ υπάρχουν πάρα πολύ ηλίθιοι ήχοι κλήσης για να τους αναφέρω εδώ, η ιστορία αυτή δείχνει το νόημα: χαμήλωσε το ηλίθιο ringtone σου! Κανείς δεν νομίζει ότι είσαι έξυπνος, αστείος ή μουσικά καταρτισμένος όταν το μικρό σου jukebox διακόπτει τις σκέψεις του. Ο τύπος στο λεωφορείο πιθανόν σκέφτηκε ότι θα ήταν αστείο, όμως στα πρόσωπα όλων μπορούσε κανείς να διαβάσει δυνατά και καθαρά: “Τι κόπανος!”.

09. Διακόπτοντας μια ζωντανή παράσταση.

Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κ.α. Τίποτα δεν με εκνευρίζει περισσότερο από το να καταστρέφεται μια τέχνη από τον ήχο κλήσης ενός κινητού. Παραλίγο να δώσω συγχαρητήρια σε έναν υπάλληλο security, επειδή έπιασε από το γιακά έναν κύριο και τον συνόδεψε έξω από την αίθουσα, επειδή το κινητό του χτύπησε κατά την διάρκεια εκτέλεσης ενός επικίνδυνου κόλπου σε μια ακροβατική παράσταση. Καταστρέφεις τον ειρμό κάποιου ή διακόπτεις έναν ηθοποιό στην σκηνή, στην συνέχεια καταστρέφεις και την εμπειρία όλων των υπολοίπων που ξόδεψαν τα σκληρά κερδισμένα χρήματα τους και φαίνεσαι σαν ένας εγωιστής πίθηκος που πρέπει να τον βάλουν σε μια γωνία μαζί με τα 5χρονα παιδιά. Αλλά όταν διακόπτεις κάποιον που η ζωή του εξαρτάται από την αυτοσυγκέντρωση και την ηρεμία, πρέπει να σε βάλουν φυλακή.

10. Τοποθεσία.

Υπάρχουν αμέτρητες τοποθεσίες όπου το να απαντήσεις μια κλήση είναι ακατάλληλο και εξαιρετικά ενοχλητικό για τους γύρω σου. Οι δυο πρώτες που μου έρχονται στο μυαλό, είναι οι βιβλιοθήκες και οι γραμμές στα fast food. Ένα από τα τελευταία μέρη στην Γη, εκτός από μια άδεια εκκλησία και το μπάνιο σου, όπου οι άνθρωποι μπορούν να πάνε να διαβάσουν, να σκεφτούν και να μελετήσουν με ησυχία, δέχεται επίθεση από ανθρώπους που αρνούνται να αποσυνδεθούν από τον έξω κόσμο. Το “Σςςςςςς” Δεν σου λέει κάτι; Βγες έξω και δέξου την κλήση, πριν κάποιος σου πετάξει ένα βιβλίο στο κεφάλι!

Όταν παραγγέλνεις φαγητό, δεν χρειάζεται να σου εξηγήσω πόσο ενοχλητικό μπορεί να γίνει ένα τηλεφώνημα, τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες πίσω από εσένα στην ουρά. Στην παραπάνω εικόνα βλέπεις πως αντιμετώπισε το πρόβλημα αυτό ένα εστιατόριο της αλυσίδας SubWay. Αν οι άνθρωποι πρόκειται να συμπεριφερθούν σαν παιδιά πρέπει και εμείς να τους συμπεριφερθούμε σαν να είναι παιδιά.

Πηγή: dailyarticle.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...