Μου αρέσει τόσο το Android όσο και το iOS, αλλά το ανοιχτό λογισμικό του Android του επιτρέπει να κάνει πράγματα που τα άλλα λογισμικά δεν μπορούν. Ορίστε οι αγαπημένες μου εφαρμογές και χαρακτηριστικά, που δεν θα τα βρεις στο στρατόπεδο της Apple. Δεν άφησα τίποτα έξω από την λίστα: rooting, jailbreaking, επεξεργασία αρχείων συστήματος, όλα είναι μέσα. Υπάρχουν αρκετά πράγματα στο Android που δεν υπάρχουν εξαρχής στο iPhone, αλλά μπορείς να τα περάσεις μετά, με διάφορους τρόπους. Ορίστε η λίστα με 10 πράγματα τα οποία... δεν μπορείς, με κανένα τρόπο, να τα έχεις σε ένα iPhone «σπασμένο» ή μη.
Μια σημείωση: μου αρέσει το iOS και προφανώς έχει πολλά πράγματα που δεν έχουν άλλα κινητά. Αυτό το άρθρο δεν έχει σκοπό να αυξήσει την διαμάχη μεταξύ iPhone και Android. Είναι περισσότερο ένα άρθρο του στυλ “αν αποφάσισες να επιλέξεις Android, εκμεταλλεύσου αυτά τα απίθανα αποκλειστικά χαρακτηριστικά, αφού αποτελούν μέρος αυτών που κάνουν το Android σπουδαίο”.
10. Εναλλακτικά Πληκτρολόγια
Από πληκτρολόγια που προβλέπουν λέξεις όπως το SwiftKey μέχρι το καινοτόμο Swype και το 8pen, έχεις πολλές διαφορετικές επιλογές πληκτρολογίου για το Android. Πληκτρολογώντας σε ένα μικροσκοπικό πληκτρολόγιο κινητού δεν αποτελεί διασκέδαση για κανένα, οπότε είναι σπουδαίο που το Android προσφέρει τόσες πολλές επιλογές για να το κάνει όσο πιο ανώδυνο γίνεται και πολύ εύκολο στην εγκατάσταση. Το iPhone έχει άλλα πληκτρολόγια, αλλά είναι συνήθως ξεχωριστές εφαρμογές που απαιτούν να εισάγεις κείμενο σε ένα άλλο πρόγραμμα.
09. Αυτοματοποίηση
Μια από τις πιο ισχυρές και χρήσιμες εφαρμογές στο Android είναι το Tasker, το πρόγραμμα αυτοματοποίησης που σου επιτρέπει να μετατρέψεις το κινητό σου σε ένα σούπερ κινητό. Μπορείς να ενεργοποιήσεις και απενεργοποιήσεις ρυθμίσεις για συγκεκριμένες εφαρμογές, ανάλογα την τοποθεσία, την ώρα και σχεδόν οποιαδήποτε άλλη κατάσταση μπορείς να σκεφτείς. Με τις σωστές εντολές, το Tasker μπορεί να έχει πρόσβαση ακόμα και στις πιο βαθιές και σκοτεινές ρυθμίσεις του κινητού σου, κάτι το οποίο δεν μπορούν να το κάνουν τα άλλα λειτουργικά.
08. Προσαρμοσμένο Γραφικό Περιβάλλον
Ενώ οι χρήστες iPhone μπορούν να τροποποιήσουν την αρχική οθόνη τους αρκετά αν το έχουν κάνει jailbreak, δεν μπορούν να έχουν το είδος προσαρμογής που μπορείς να πάρεις από το Android, με τους Home Launchers. Οι Home Launchers προσθέτουν όλα τα είδη επιπλέον χαρακτηριστικών για τις αρχικές οθόνες του κινητού, όπως χειρονομίες, διαφόρων ειδών συντομεύσεις, ακόμα και χαμηλού επιπέδου ρυθμίσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ταχύτητας ενός παλιού κινητού. Είτε χρησιμοποιείς το πολύ γρήγορο LauncherPro, είτε το απίστευτα παραμετροποιήσιμο ADWLauncher, είτε το GoLauncher οι Home Launchers προσφέρουν ένα σωρό πρόσθετες επιλογές στην συσκευή σου.
07. Widgets
Σίγουρα, καταλαμβάνουν κάποιον χώρο, αλλά δεν υπάρχει υποκατάστατο για την ευκολία του να έχεις ένα μεγάλο widget με τον καιρό στην αρχική οθόνη ή ένα widget μουσικής που να σου δείχνει το κομμάτι που παίζει εκείνη την στιγμή. Ακόμα πιο χρήσιμο είναι τα to-do-list widgets, που σε βοηθάνε περισσότερο στην παραγωγικότητα σου και την κάνουν πιο αποτελεσματική. Ένα «σπασμένο» iPhone, μπορεί και αυτό να πάρει εφαρμογές σαν widgets, αλλά μόνο στην οθόνη κλειδώματος και όχι στις αρχικές οθόνες.
06. Αφαιρούμενα Μέσα Αποθήκευσης και Μπαταρία
Δεν είναι μέρος του Android λογισμικού απαραίτητα, αλλά η ανοιχτού λογισμικού φύση του δίνει αρκετά πλεονεκτήματα όπως να βγάλουν και να αναβαθμίσουν την μπαταρία και την κάρτα μνήμης. Αν διαπιστώσεις ότι έχεις φτάσει στο όριο του χώρου αποθήκευσης στο iPhone δεν μπορείς να κάνεις και πολλά εκτός από το να αρχίσεις να σβήνεις πράγματα, ενώ στο Android μπορείς απλά να βάλεις μια μεγαλύτερη κάρτα μνήμης. Παρόμοια μπορείς να αλλάξεις την μπαταρία με μια μεγαλύτερης διάρκειας που θα κάνει το κινητό σου να κρατήσει ακόμα περισσότερο χωρίς να χρειαστεί φόρτιση.
05. Ασύρματη Εγκατάσταση Εφαρμογών
Το να ψάχνεις και να ανακαλύπτεις νέες εφαρμογές πρέπει να είναι διασκεδαστικό, όχι να αποτελεί πρόκληση να τα καταφέρεις μέσω ενός μικροσκοπικού App Store. Το App Store και το Cydia App Store δεν είναι και τόσο διασκεδαστικά να περιηγείσαι σε αυτά μέσω του iPhone, αλλά είτε θα πρέπει να κατεβάσεις τις εφαρμογές στο κινητό σου είτε να το συνδέσεις με το iTunes για να τις συγχρονίσεις. Με το νέο Android Market ή σελίδες τρίτων, όπως το AppBrain, μπορείς να βρεις μια εφαρμογή, να πατήσεις το κουμπί της εγκατάστασης και θα έχει εγκατασταθεί στο κινητό σου την επόμενη φορά που θα το χρησιμοποιήσεις. Τι πιο βολικό από αυτό;
04. Προσαρμοσμένες ROM
Αν και υπάρχουν πολλές εφαρμογές τρίτων στο Android που σου δίνουν προηγμένα χαρακτηριστικά, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με το λειτουργικό αυτό και το ότι είναι ανοιχτού κώδικα, είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να το πάρουν, να το «πειράξουν» και να εγκαταστήσουν την δικιά τους έκδοση αντί για αυτή που είχε το κινητό εξαρχής. Είτε πρόκειται για την γεμάτη χαρακτηριστικά CyanogenMod, είτε για την γεμάτη γραφικά MIUI ROM, δεν υπάρχει όριο στο πόσο μπορείς να «πειράξεις» το λειτουργικό Android. Όπως και με τους Launchers, αυτό σου δίνει την δυνατότητα για πολλές έξτρα ρυθμίσεις συστήματος που δεν θα μπορούσες να έχεις σε άλλα λειτουργικά και τα κάνει εύκολα προσβάσιμα σε όλους. Είτε «πειράζει» την ταχύτητα του κινητού, είτε χαρακτηριστικά όπως το Radio FM, οι προσαρμοσμένες ROM είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Android.
03. Έλεγχος του Τηλεφώνου από τον Υπολογιστή σου
Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που σου επιτρέπουν να ελέγξεις το Android κινητό σου από τον υπολογιστή σου, είτε απλά θέλεις να στείλεις κάποιο μήνυμα κειμένου από τον Chrome, είτε να έχεις πρόσβαση σε άλλες λειτουργίες απευθείας από έναν web browser. Μια από τις καλύτερες εφαρμογές είναι το LazyDroid. Ναι, μπορείς να το κάνεις και μέσω VNC στο iPhone, αλλά δεν είναι το ίδιο με το να χρησιμοποιείς μια ξεχωριστή εφαρμογή που έχει πρόσβαση σε όλες τις βασικές λειτουργίες.
02. Flash
Πες ότι θες για το Flash, αλλά βρίσκεται οπουδήποτε. Και όταν αναγκάζεσαι να σερφάρεις στο internet χωρίς αυτό, τότε καταλαβαίνεις πόσο πολύ βασίζεσαι σε αυτό μέρα με την μέρα. Είτε πρόκειται για μια σελίδα εξ’ ολοκλήρου φτιαγμένη σε Flash, είστε για βίντεο, είτε για παιχνίδια, το να έχεις το Flash εγκατεστημένο στο κινητό σου ή το tablet σου δίνει πρόσβαση σε πολλά πράγματα που διαφορετικά δεν θα μπορούσες. Μπορεί να κάνουμε γκριμάτσες όταν ακούμε την λέξη αυτή, αλλά είναι πολύ διαδεδομένο για να συνεχίσεις χωρίς αυτό. Είναι σαν να μην έχεις πρόσβαση σε ολόκληρο το διαδίκτυο.
01. Πραγματική Ενσωμάτωση Εφαρμογών
Το Google Voice μπορεί να είναι διαθέσιμο και για το iPhone, αλλά η εμπειρία δεν θα είναι ποτέ ίδια με αυτήν σε ένα κινητό Android. Άλλες εφαρμογές για το iPhone, σε κατευθύνουν πάντα στον προεπιλεγμένο dialer και εφαρμογή email. Ακόμα και αν θες να χρησιμοποιείς το Google Voice σαν κύριο, θα πρέπει να ανοίγεις μόνος σου την εφαρμογή κάθε φορά. Στο Android, εφαρμογές όπως το Google Voice ενσωματώνονται απευθείας με το λειτουργικό. Έτσι, κάθε φορά που κάνεις κλήση περνάει από το Google Voices. Η πραγματική ενσωμάτωση, όπως αυτή, κάνει τις αρχικές εφαρμογές του κινητού απολύτως απρόσκοπες, κάτι το οποίο δεν θα το βρεις στο κλειδωμένο iPhone.
Μου αρέσει το iPhone, αλλά περισσότερο μου αρέσει να πειράζω το κινητό μου και να το φτάνω στα όρια του. Και τα Android κινητά μου δίνουν αυτή την δυνατότητα περισσότερο από κάθε άλλη πλατφόρμα. Αυτά είναι λίγα από τα πολλά πράγματα που μπορείς να πειράξεις σε ένα κινητό με λειτουργικό Android, αλλά είναι από τα καλύτερα.
dailyarticle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου