Παρασκευή, Αυγούστου 12

Συμπληρώματα διατροφής: τι πρέπει να προσέχουμε

Οι γιατροί συνήθως λένε, ή τα ίδια τα φαρμακευτικά σκευάσματα αναγράφουν, αν πρέπει να τα παίρνουμε με γεμάτο ή με άδειο στομάχι και ποια στιγμή της ημέρας μας. Τι ισχύει όμως για τις βιταμίνες και τα άλλα συμπληρώματα διατροφής;

Για τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής, η ώρα της ημέρας δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αυτό που έχει σημασία, είναι να μην ξεχνάμε να τα παίρνουμε όποια χρονική στιγμή μας διευκολύνει. Τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα όμως, καλό θα ήταν να μην τα...
παίρνουμε με εντελώς άδειο στομάχι, αλλά έχοντας φάει κάτι νωρίτερα, κατά προτίμηση όμως κάποια τροφή η οποία να περιέχει και μια μικρή ποσότητα λίπους.

Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες που διαλύονται στο νερό, μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό μας και με γεμάτο αλλά και με αδειανό στομάχι όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C. Άλλες όμως είναι λιποδιαλυτές βιταμίνες. Στην ομάδα αυτή ανήκουν οι βιταμίνες Α, D, Ε και Κ. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες απορροφώνται καλύτερα όταν συνυπάρχει στο γεύμα μας και λίπος.

Η Β καρωτίνη επίσης, απορροφάται καλύτερα όταν καταναλώνεται μαζί με λίπος, ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών και αποτελεί προβιταμίνη της βιταμίνης Α. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα καροτενοειδή όπως είναι η λυκοπένη, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η ασταξανθίνη και η φουκοξανθίνη, τα οποία χρησιμοποιούνται επίσης σαν συμπληρώματα διατροφής.

Πολλά ιχνοστοιχεία επίσης καλό θα ήταν να λαμβάνονται με πλήρες στομάχι. Η απορρόφηση του ανθρακικού ασβεστίου είναι περιορισμένη με άδειο στομάχι. Αντίθετα το κιτρικό ασβέστιο μπορεί να ληφθεί και με άδειο στομάχι. Τα σκευάσματα σίδηρου απορροφούνται καλύτερα με άδειο στομάχι, αλλά επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος στομαχικής διαταραχής, συνήθως συνιστάται η λήψη τους με μια μικρή ποσότητα τροφής.

Συμπέρασμα: Να συμβουλεύεστε επομένως πάντα τον γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας ή να διαβάζετε προσεχτικά τις οδηγίες χρήσης πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, για να γνωρίζεται ποιος είναι ο σωστός τρόπος λήψης του.

Του Χάρη Καλλέργη, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, Παιδοδιατροφολόγου στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και επιστημονικού συνεργάτη του www.iator.gr .

clickatlife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...