Τρίτη, Αυγούστου 23

Βρείτε το φοιτητικό σας σπίτι στη Θεσσαλονίκη με ένα «κλικ»

Από τον...καναπέ του σπιτιού του και με την πολύτιμη συνδρομή των γονιών του, μπορεί πια να κλείσει κάποιος το σπίτι, που θα "στεγάσει" τα φοιτητικά του χρόνια, όσα χιλιόμετρα μακριά και αν είναι ο τόπος καταγωγής του και χωρίς να χρειάζεται να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ.

Κι αυτό αν είναι φοιτητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που έχει δημιουργήσει τον ιστότοπο http://dps.web.auth.gr, όπου πρωτοετείς- και μη- φοιτητές μπορούν να βρουν... πληθώρα διαμερισμάτων, ανάλογα με τα ... βαλάντια και τις προτιμήσεις τους.

Μάλιστα, στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση, από τις 25 Αυγούστου, οι φοιτητές θα μπορούν να δουν ακριβώς πού βρίσκεται το σπίτι της προτίμησής τους, μέσω του googlemap, που θα ενσωματωθεί στην παραπάνω εφαρμογή.

Παράλληλα, θα υπάρχουν και φωτογραφίες των εσωτερικών χώρων του κάθε διαμερίσματος, ενώ θα παρέχονται και πληροφορίες για το πόσα δρομολόγια λεωφορείων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) συνδέουν το σπίτι με το πανεπιστήμιο.

Σημειώνεται ότι ενόψει της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, στις 29 Αυγούστου, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, έχουν ήδη αρχίσει- και μάλιστα έντονα, από τα μέσα Ιουλίου- να δηλώνουν τα στοιχεία με το ακίνητο που διαθέτουν. Σύμφωνα δε με την προϊσταμένη του Τμήματος Σπουδών του ΑΠΘ Ελένη Χρυσοβελίδου, οι τιμές των προς ενοικίαση διαμερισμάτων ποικίλλουν, όπως επίσης και η τοποθεσία τους.

Πέρυσι, όπως επισήμανε με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Χρυσοβελίδου, διαπιστώθηκε ότι η προσφορά υπερέβαινε τη ζήτηση και στο πλαίσιο αυτό οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων «αναγκάστηκαν» να ρίξουν σημαντικά την τιμή του προς ενοικίαση διαμερίσματός τους, έτσι ώστε να μην μείνει αδιάθετο.

«Σπίτι με αρχική τιμή τα 350 ευρώ, τελικά ενοικιάστηκε στα 220», εξήγησε η κ. Χρυσοβελίδου, σύμφωνα με την οποία, η εμπειρία έχει δείξει ότι οι φοιτητές προτιμούν είτε το κέντρο είτε την ανατολική Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, από τις Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ έγινε γνωστό ότι και φέτος θα λειτουργήσει, από τις 25 Αυγούστου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου, η ανοιχτή γραμμή εξυπηρέτησης, προκειμένου οι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του ιδρύματος να βοηθηθούν στην αναζήτηση και εύρεση στέγης. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των εγγραφών θα λειτουργούν περίπτερα, από τα οποία θα διατίθενται ενημερωτικό υλικό και πληροφορίες για θέματα που απασχολούν τους φοιτητές, είτε είναι πρωτοετείς είτε όχι.

Στο μεταξύ, από την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των επιτυχόντων, θα λειτουργούν οι τηλεφωνικές γραμμές 2310 994000 και 2310 996000, για πληροφορίες σε ό,τι αφορά τις περιόδους και τα δικαιολογητικά εγγραφών.

Πληθώρα διαμερισμάτων στη Β. Ελλάδα- "Συμπιεσμένες" οι τιμές

Για πληθώρα διαμερισμάτων, "με ιδιαίτερα συμπιεσμένες τις τιμές", έκανε λόγο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων Β. Ελλάδας Νίκος Δίγκας- Χαρδαλιάς. «Ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής μπορεί να εξασφαλίσει τη διαμονή του σε ακίνητο με τιμή, ακόμα και κάτω των 150 ευρώ», ανέφερε, σημειώνοντας πως "θα ήταν φαιδρό προ πενταετίας να μίλαγε κανείς για φοιτητική διαμονή, με το κόστος της να διαμορφώνεται σε ποσό κάτω των 350 ευρώ".

Μάλιστα, ο κ. Δίγκας μας αποκάλυψε ότι ενώ ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης ακινήτων, ωστόσο μαζί με την οικογένειά του μένει σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα, αφού όπως λέει χαρακτηριστικά «τα μισθώματα είναι πια ... αστεία».

Πάντως, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της αποδυνάμωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πολιτών, αυτό που άλλαξε και ο ίδιος κρίνει ότι πρέπει να υπογραμμιστεί είναι η σχέση σπιτονοικοκύρη/ενοικιαστή.

Όπως μας λέει χαρακτηριστικά, πλέον ο μισθωτής προβαίνει σε πλήθος ερωτήσεων προς τον υποψήφιο ενοικιαστή, αφού όπως λέει, «δεν είναι λίγοι αυτοί που εν μια νυκτί τα μάζεψαν κι έφυγαν, αφήνοντας απλήρωτο, όχι μόνο το νοίκι, αλλά και λογαριασμούς που τελικά επιβάρυναν τον σπιτονοικοκύρη».

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...