Τρίτη, Αυγούστου 23

Θεσσαλονίκη: Θα «βουλιάξουμε» στα σκουπίδια το Σεπτέμβριο

Με μόλις 25 απορριμματοφόρα -κατά μέσο όρο- θα εξακολουθήσουν να δουλεύουν οι υπηρεσίες Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, παρά τις αυξημένες ανάγκες του Σεπτεμβρίου, αφενός λόγω ΔΕΘ και αφετέρου λόγω της επιστροφής των κατοίκων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια ανταλλακτικών, που θα επέτρεπε την κυκλοφορία και άλλων απορριμματοφόρων από τα συνολικά 73 του δήμου, θα διεξαχθεί στα τέλη Αυγούστου, με όλες τις διαδικαστικές καθυστερήσεις.

Την ίδια ώρα, σε «βόμβα» στα οικονομικά θεμέλια του δήμου έχει εξελιχθεί η... μισθοδοσία των συμβασιούχων στην Καθαριότητα, οι οποίοι πλέον ανέρχονται σε περισσότερους από 1.200 (912 οι προσληφθέντες το 2011 και εκατοντάδες οι προσληφθέντες του 2010, οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται στο δήμο κατόπιν προσφυγής στα δικαστήρια). Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Χασδάι Καπόν, η πληρωμή των συμβασιούχων που επέστρεψαν στην εργασία τους θα ανέλθει σε περίπου 7 εκατ. ευρώ για το 2011, ποσό που προς το παρόν καλύπτεται από ίδιους πόρους.

Με αυτά τα δεδομένα, το φθινόπωρο αναμένεται να είναι «θερμό» και ιδιαίτερα δύσκολο για το νέο αντιδήμαρχο Καθαριότητας, που θα αναπληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε μετά την ακούσια παραίτηση του πρώην αντιδημάρχου, Στάθη Αβραμίδη. Προς το παρόν, πάντως, χρέη αντιδημάρχου εκτελεί ο ίδιος ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ενώ σημαντικό κομμάτι αρμοδιοτήτων του τομέα της Καθαριότητας ανήκει ήδη εδώ και καιρό στον Θανάση Παππά, ο οποίος θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο νέος αντιδήμαρχος.

Οι εργαζόμενοι

«Η ΔΕΘ είναι προ των πυλών, ο κόσμος έχει επιστρέψει και σιγά σιγά τα σκουπίδια επανέρχονται στις συνήθεις ποσότητες. Παρ' όλα αυτά, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής για να κυκλοφορήσουν περισσότερα απορριμματοφόρα. Το πρόβλημα παραμένει το ίδιο εδώ και μήνες: κόσμο έχουμε, αυτοκίνητα δεν έχουμε. Την ίδια ώρα, τίποτα δεν έγινε και για ένα ακόμη αίτημά μας. Εδώ και μήνες παρακαλάμε να υπάρχει ένα συνεργείο βάρδιας, δηλαδή ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός, ώστε όποια μικρή βλάβη παρουσιάζεται να επιδιορθώνεται αμέσως και να μην απαξιώνεται το απορριμματοφόρο. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε, ακόμη κι ένα αυτοκίνητο παραπάνω είναι πολύτιμο», τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην Καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Γεωργιάδης.

Οπως υπογραμμίζει ο ίδιος, στο πλαίσιο της μείωσης των υπερωριών η διοίκηση έχει μειώσει και τους υπαλλήλους που βγαίνουν για σάρωμα τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα κάποιες περιοχές να είναι πιο βρόμικες από άλλες, παρά το γεγονός ότι οι δημότες πληρώνουν κανονικά τα ανταποδοτικά τέλη. Θετικό, βέβαια, είναι το γεγονός ότι έχει λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της πληρωμής των υπερωριών προηγούμενων μηνών, για το οποίο οι εργαζόμενοι απειλούσαν με κινητοποιήσεις, αφού αυτές έχουν εξοφληθεί.

Ανακύκλωση

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί ο εντεταλμένος σύμβουλος Θανάσης Παππάς, που ανέλαβε το δύσκολο κομμάτι της ανακύκλωσης. Οπως πολλές φορές στο παρελθόν έχει επισημάνει ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης, η ανακύκλωση είναι το «κλειδί» για να λυθούν τα προβλήματα της Καθαριότητας που αντιμετωπίζει ο δήμος, καθώς έτσι θα μειωθούν σημαντικά οι παραγόμενες ποσότητες σκουπιδιών. Ωστόσο, μέχρι σήμερα και μετά την υπογραφή της σύμβασης με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), οι χαρακτηριστικοί μπλε κάδοι έχουν τοποθετηθεί στη δεύτερη δημοτική κοινότητα και στους κεντρικούς οδικούς άξονες της Β. Ολγας και της Τσιμισκή. Η επέκταση της ανακύκλωσης σε όλο το δήμο ενδέχεται όμως να γίνει προς τα τέλη του έτους.

agelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...