Χωρίς το θαλάσσιο μέτωπο της θα παραμείνει για τους επόμενους 28 περίπου μήνες η Θεσσαλονίκη, καθώς έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την ανάπλαση του δεύτερου τμήματος της Νέας Παραλίας.
Έτσι, από το ύψος των ναυταθλητικών ομίλων μέχρι το Βασιλικό Θέατρο, όπου και πραγματοποιούνται οι εργασίες, η πρόσβαση για... τους Θεσσαλονικείς, το πρωί, είναι αποκλεισμένη με πλέγματα. Αντίθετα, κάθε απόγευμα το σημείο δίνεται στην κυκλοφορία ώστε οι κάτοικοι της πόλης να μπορούν να απολαύσουν τη βόλτα τους στην παραλία, χωρίς ωστόσο να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο ύψος του πάρκου του Οδυσσέα Φωκά πεζοί και ποδηλάτες κάνουν τη βόλτα τους μέσα στο εργοτάξιο ανάμεσα σε μπάζα και μηχανήματα εκσκαφής.
Μάλιστα, για να βγει κάποιος από το εργοτάξιο στην... ελεύθερη παραλία πρέπει να δοκιμάσει τις ικανότητές του στο ολυμπιακό άθλημα... της ισορροπίας σε δοκό. Και αυτό γιατί το μοναδικό πέρασμα δίπλα στις λαμαρίνες έχει πλάτος περίπου ένα μέτρο με συνέπεια οι επισκέπτες της παραλίας να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να βρεθούν με ένα στραβοπάτημα στα νερά του Θερμαϊκού.
Όπως εξηγεί στη Voria.gr o επιβλέπων αρχιτέκτονας ? μηχανικός του έργου, κ. Δημήτρης Τζιώρας, «το έργο έχει χωριστεί σε δύο ζώνες, παράλληλες προς τη θάλασσα. Η μία είναι αυτή που εφάπτεται με τη θάλασσα και περιλαμβάνει τις εργασίες για τη δημιουργία του πλακόστρωτου και της αλέας, ενώ η δεύτερη προς την πλευρά της Μ. Αλεξάνδρου αφορά τη δημιουργία των θεματικών πάρκων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργασίες για το πρώτο στάδιο του έργου θα κρατήσουν περίπου 1,5 χρόνο, μετά το πέρας του οποίου θα δοθεί πλήρως στην κυκλοφορία το εν λόγω κομμάτι της παραλίας, ενώ θα κλείσει, παράλληλα, το σημείο της παραλίας προς τη μεριά της Μ. Αλεξάνδρου.
Βούληση της διοίκησης του δήμου είναι η παραλία να είναι προσβάσιμη στους επισκέπτες για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης του πρώτου κομματιού της παραλίας.
Πάντως μετά το πέρας των εργασιών, το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάζει μια ενιαία εικόνα, καθώς στη Νέα Παραλία, μετά τους πρώτους πέντε θεματικούς κήπους, θα δημιουργηθούν τα πάρκα των Γλυπτών, της Μεσογείου, του Οδυσσέα Φωκά, των Εποχών, του Ίσκιου, της Άμμου, του Απογευματινού Ήλιου και του Αλέξανδρου.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 20,5 εκατ. ευρώ, ενώ ως ανάδοχος επιλέχθηκε η κοινοπραξία «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ ? Νατούρα ΑΕ» με έκπτωση 52,57%, καθώς το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 43,2 εκατ. ευρώ.
Η μελέτη του αρχιτέκτονα του έργου, Πρόδρομου Νικηφορίδη, και των συνεργατών του προβλέπει τη διαμόρφωση πεζοδρόμων έκτασης 49.700 τ.μ, πρασίνου έκτασης 30.000 τ.μ και νερού 190 τμ. Επιπλέον, προβλέπεται η φύτευση περίπου 2.500 δέντρων κατά μήκος της Νέας Παραλίας. Παράλληλα, θα συνεχιστεί και ο ποδηλατόδρομος που βρίσκεται στο αναπλασθέν κομμάτι.
Πηγή: ypodomes
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου