Με ένα πρόσωπο, η επιλογή του οποίου προκάλεσε ποικίλα σχόλια, στο «τιμόνι» μιας εκτελεστικής επιτροπής η οποία καλείται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να στήσει εκδηλώσεις που θα έπρεπε κανονικά να... αφήσουν εποχή, η Θεσσαλονίκη τυπικά προετοιμάζεται να γιορτάσει την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της.
Σε μια πόλη που σχεδόν έχει μάθει να χάνει ευκαιρίες, η επέτειος αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα όχι τόσο για να αποκτήσει υποδομές (αυτό έχει πράγματι καταντήσει ανέκδοτο), όσο πρωτίστως για να προβληθεί διεθνώς. Αυτό είναι (ή θα πρέπει να είναι) και το μεγάλο στοίχημα της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, που «τρέχει» την όλη προσπάθεια. Ωστόσο, μόλις τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη του 2012, η κοινωνία της...
πόλης δεν έχει ακόμη γίνει κοινωνός της πορείας του εγχειρήματος. Εκτός αν η δημοτική αρχή κρατά το όλο θέμα για έκπληξη...
Τον Ιούλιο
Η «Μητροπολιτική Αναπτυξιακή ΑΕ» επιλέχτηκε από τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη για να αναλάβει την υπόθεση. Θεωρήθηκε το «βέλτιστο εκτελεστικό σχήμα», αφού ως εταιρία είναι πιο ευέλικτη σε γραφειοκρατικά ζητήματα, τα οποία θα καθυστερούσαν ακόμη περισσότερο τη διοργάνωση.
Ωστόσο, μόλις στις... αρχές Ιουλίου συστάθηκε σε σώμα το διοικητικό της συμβούλιο, με πρόεδρο το δήμαρχο και αναπληρωτή πρόεδρο τον επιχειρηματία Σταύρο Ανδρεάδη, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου «Sani». Μέχρι την τελευταία στιγμή, μάλιστα, ο κ. Μπουτάρης επέμενε στην τοποθέτηση του κ. Ανδρεάδη στη θέση του προέδρου, αλλά υποχώρησε μπροστά στην κριτική ακόμη και ιδρυτικών μελών της παράταξης της Πρωτοβουλίας, όπως του Ανδρέα Κουράκη, που επισήμαινε κομψά ότι το πρόσωπο που θα πρέπει να σηματοδοτεί τη Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα είναι ο δήμαρχός της. Ετσι, το ρόλο του προέδρου ανέλαβε ο Γιάννης Μπουτάρης και το ρόλο του αναπληρωτή προέδρου, δηλαδή του ανθρώπου – «κλειδί» που θα έχει και την οικονομική διαχείριση, ο κ. Ανδρεάδης. Μέλη του δ.σ. ορίστηκαν οι αντιδήμαρχοι Χασδάι Καπόν, Κωνσταντίνος Ζέρβας και Καλυψώ Γούλα, καθώς και οι Δ. Καιρίδης, Γ. Γουλιέλμος, Τζ. Φλωρεντίν, Ιρ. Τακά, Ελ. Ανδρεάδη και Τζ. Σακελλαρίου.
Ο κ. Μπουτάρης στήριξε πάντως τον κ. Ανδρεάδη ακόμη και από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, από όπου, απαντώντας στην αντιπολίτευση, εξήρε την επιτυχία του επιχειρηματία στο Sani festival. Τη μέρα εκείνη βέβαια κάποιοι αναρωτιόνταν αν ήταν ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης που το 2006 «κατηγορούσε» την τότε διοίκηση του δήμου ότι προτιμούσε «ημετέρους» εργολάβους (την εταιρία «Ανδρεάδης – Ζησιάδης») για την υπόθεση της αντιπαροχής των δημοτικών οικοπέδων.
«Αφεντικό» ο δήμος
Την ίδια ώρα, υπό σύσταση είναι η τιμητική οργανωτική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους φορέων της πόλης. Κάποιοι από αυτούς άρχισαν ήδη να γκρινιάζουν, με αφορμή το γεγονός ότι ο δήμος πήρε σχεδόν επ' ώμου την υπόθεση και εμφανίζεται ως ο αποκλειστικός διοργανωτής των εκδηλώσεων. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, σε σχετική σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που ανέφερε ότι κακώς ο δήμαρχος προχώρησε μόνος του στη συγκρότηση της επιτροπής για τον εορτασμό, η οποία κανονικά θα πρέπει να βρίσκεται υπό την αιγίδα της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης.
Οι αιτιάσεις αυτές προκάλεσαν την απάντηση του δήμου που ούτε λίγο ούτε πολύ επισήμανε ότι αν κάποιος θέλει, μπορεί να διοργανώσει επετειακές εκδηλώσεις και μόνος του.
Οι εκδηλώσεις
Από την άλλη, κανείς δε γνωρίζει πού κατέληξαν αυτές οι προτάσεις φορέων που έχουν κατατεθεί στο δήμο, μετά από πρόσκληση της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ηταν Μάιος του 2009, όταν έγινε η πρώτη σύσκεψη φορέων της πόλης υπό τον Β. Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος είχε ζητήσει εντός τριμήνου τις έγγραφες προτάσεις των 100 και πλέον φορέων που συμμετείχαν.
Παράλληλα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους ακόμη και οι απλοί πολίτες μπορούσαν να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις, γεγονός που - ανεξαρτήτως αποτελέσματος - είχε καταστήσει την υπόθεση του εορτασμού μια συλλογική προσπάθεια, ένα κοινό εγχείρημα, μια γιορτή για όλη την πόλη. Κάτι που σήμερα έχει χαθεί...
Προς το παρόν και σύμφωνα με όσα έχει πει ο Γιάννης Μπουτάρης σε συνέντευξή του στον «ΑτΚ», υπάρχει ένας σχεδιασμός σύμφωνα με τον οποίο θα διοργανωθεί ένας τετραήμερος ιστιοπλοϊκός αγώνας Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, με στάσεις στην Ιμβρο και τη Λήμνο, καθώς και ράλι παλιών αυτοκινήτων Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη. Υπό σκέψη επίσης βρίσκεται ένα συνέδριο για τη διασπορά, αλλά και για το μακαριστό Πατριάρχη Ιωακείμ Γ', για τα 100 χρόνια από το θάνατό του. Σκέψεις υπάρχουν για την ανάδειξη του ρόλου των Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Η χρηματοδότηση
Ενα ακόμη «σκοτεινό» σημείο είναι το ύψος της χρηματοδότησης που θα απαιτηθεί για τις εκδηλώσεις. Με την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση του δήμου, όπως τουλάχιστον επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία η διοίκηση Μπουτάρη, είναι αμφίβολο αν ο δήμος μπορεί με ίδιες δυνάμεις να στηρίξει το εγχείρημα. Αυτό άλλωστε αφήνεται να εννοηθεί και στην ανακοίνωση του δήμου, όπου τονίζεται ότι «η δημοτική αρχή επιχειρεί να διασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση του εγχειρήματος των εορτασμών για το 2012, δεδομένης και της δύσκολης συγκυρίας στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα».
Ωστόσο, ακόμη κι αν «λεφτά δεν υπάρχουν», δεν υπάρχει κάποια σχετική επίσημα καταγεγραμμένη διαμαρτυρία του δήμου προς την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2010 όταν η τότε υφυπουργός Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, συγκάλεσε με τη σειρά της σύσκεψη των φορέων (προκαλώντας την αντίδραση του τότε δημάρχου) είχε επισημάνει ότι οι εκδηλώσεις θα είναι υπό τη μέριμνα του πρωθυπουργού.
agelioforos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου