Κυριακή, Αυγούστου 28

Θεσσαλονίκη: 12 + 6 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομου στον κεντρικό δήμο

Κι αυτό επειδή ο σχεδιασμός δεν έγινε μόνον εμπειρικά, από μέλη της ομάδας που ζητούν ποδηλατόδρομους γενικώς, αφού σημαντικό ρόλο στη διατύπωση της πρότασης έπαιξε η τοπογράφος μηχανικός - συγκοινωνιολόγος, Ανθή Τσακιροπούλου.

Οι «Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης» στην πρότασή τους επισημαίνουν ότι η κατασκευή του υφιστάμενου, ατελούς δικτύου ποδηλατόδρομων στη Θεσσαλονίκη, μήκους περίπου 12 χιλιομέτρων, αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για... τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Τονίζουν, όμως, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ουσιαστική προσπάθεια ένταξης του ποδηλάτου στην πόλη, ούτε όμως έχει επιδιωχθεί η συνέργεια του ποδηλάτου με τις δημόσιες συγκοινωνίες.

«Οι υπάρχουσες συνθήκες δεν διαμορφώνουν φιλικό περιβάλλον για τη χρήση ποδηλάτου και δεν προάγεται η συμπληρωματικότητα της ποδηλασίας με τις δημόσιες συγκοινωνίες. Οι καλές πρακτικές και τα μέτρα που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκές (και άλλες) πόλεις, χρειάζεται να υλοποιηθούν προσαρμοσμένα στις συνθήκες και στο αστικό σύστημα συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης και όχι προσχηματικά και αποσπασματικά», υπογραμμίζεται στην πρόταση.

Οι προτάσεις

Οι «Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης» προτείνουν επέκταση των ποδηλατικών υποδομών σε βασικές αρτηρίες της πόλης για την εξυπηρέτηση μετακινήσεων περισσότερων περιοχών του δήμου Θεσσαλονίκης. Στην πρόταση των «Ποδηλατών Θεσσαλονίκης» επισημαίνεται η ανάγκη τροποποιήσεων στους υπάρχοντες ποδηλατόδρομους, με την τοποθέτηση ειδικής σήμανσης, κατακόρυφης και οριζόντιας, την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών για την ασφαλή διέλευση των ποδηλατών, την επιδιόρθωση των υφιστάμενων αλλά και την εγκατάσταση περισσότερων ασφαλών χώρων στάθμευσης ποδηλάτων.

Οι δρόμοι

Ανατολικά, οι «Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης» προτείνουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή ποδηλατόδρομων σε βασικές οδικές αρτηρίες, όπως ο άξονας λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου - Γεωργίου Παπανδρέου, ο άξονας Β. Ολγας - Β. Γεωργίου - Μ. Ανδρόνικου, ο άξονας λεωφόρος Στρατού - Δελφών και Παπαναστασίου, αλλά και οι οδοί Παπάφη, Μυστακίδη, Κανάρη, Διογένους, Κατσιμίδη, Κλεάνθους, Μπότσαρη, Συνδίκα, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη, Μ. Ψελλού.

Στο κέντρο της πόλης θεωρούν ότι ποδηλατόδρομοι πρέπει να δημιουργηθούν στη λεωφόρο Νίκης και τις οδού Ερμού, Αγίου Δημητρίου, Αγγελάκη, Εθνικής Αμύνης, Βενιζέλου, Ιωνος Δραγούμη, Ολυμπιάδος, Αποστόλου Παύλου, Υπουργού Φ. Δραγούμη.

Δυτικά, τέλος, προτείνουν τη δημιουργία ποδηλατόδρομων στις οδούς Γιαννιτσών, 26ης Οκτωβρίου, Αγίων Πάντων, Δραγουμάνου και Αγίου Δημητρίου.

Προτείνουν τη μετατροπή σε δρόμους ήπιας κινητικότητας των οδών Αλεξάνδρου Σβώλου, Ολύμπου, Φιλίππου, Κωνσταντίνου Μελενίκου, Αρριανού και Μαργαροπούλου.


12 συν 6 χιλιόμετρα στον κεντρικό δήμο

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη υπάρχει δίκτυο ποδηλατόδρομων μήκους περίπου 12 χιλ., το οποίο εκτείνεται στη Νέα και την Παλιά Παραλία, στο πάρκο της ΧΑΝΘ, στις οδούς Αγγελάκη, Εθνικής Αμύνης, Αγίου Δημητρίου (από Εθνικής Αμύνης έως Κατσιμίδη), Καυταντζόγλου (από Εγνατία έως Λ. Στρατού), στη λεωφόρο Στρατού (από Καυτατζόγλου έως ΧΑΝΘ), στην οδό Σαλαμίνος, στη Δωδεκανήσου, την Πολυτεχνείου (από Σαλαμίνος έως Αναγεννήσεως), την Αναγεννήσεως, την Αριστοτέλους (από λεωφόρο Νίκης έως το ύψος της Ιουστινιανού), τη Στρατηγού Καλλάρη και στον πεζόδρομο της Δημητρίου Γούναρη.

Το δίκτυο πρόκειται να επεκταθεί άμεσα, σε μήκος 6,2 χιλιομέτρων, σε τέσσερις βασικές οδούς. Πρόκειται για:

α) τη λεωφόρο Κ. Καραμανλή (από την οδό Βούλγαρη έως την οδό Καυταντζόγλου, σε μήκος 3,1 χιλ.), όπου θα δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος μονής κατεύθυνσης, πλάτους 1,50 μέτρου και στις δύο πλευρές της οδού,

β) τον άξονα Αρχαιολογικού Μουσείου έως την Κατσιμίδη, μήκους 1,1 χιλ., όπου θα κατασκευαστεί ποδηλατόδρομος διπλής κατεύθυνσης στη δεξιά πλευρά, πλάτους 2 μ. με 2,20 μ., ενώ στην Κατσιμίδη από την Κωνσταντινουπόλεως έως τη λεωφόρο Κ. Καραμανλή θα οριοθετηθεί ποδηλατόδρομος στη δεξιά λωρίδα, πλάτους 2,20 μ.,

γ) στην οδό Μάρκου Μπότσαρη (από τη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου έως τη λεωφόρο Κ. Καραμανλή, μήκους 1,1 χιλ.), όπου ο ποδηλατόδρομος θα είναι διπλής κατεύθυνσης και θα βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της οδού, έχοντας πλάτος 2,20 μ.,

δ) στον άξονα των οδών Βούλγαρη – Μοσχονησίων (από τη Β. Ολγας έως τη λεωφόρο Κ. Καραμανλή, μήκους 0,9 χιλ.), όπου ο ποδηλατόδρομος θα είναι μονής κατεύθυνσης και θα βρίσκεται και στις δύο πλευρές της οδού, έχοντας πλάτος 1,20 μ. με 1,50 μ.

Εξάλλου, ο ποδηλατόδρομος που σήμερα βρίσκεται στο πλακόστρωτο της Παλιάς Παραλίας, πρόκειται σύντομα να «μετακομίσει» επί της λεωφόρου Νίκης, στη δεξιά πλευρά του δρόμου (με κατεύθυνση προς τα ανατολικά), απελευθερώνοντας το χώρο για τους πεζούς.

agelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...